Renault 19 Cabriolet 16V (1992)

Renault 19 Cabriolet

Uitvoering19 Cabriolet 16V
Bouwjaar1992
Jaar van aanschaf2004

Waarom een R19 Cabrio kopen? (de voordelen)
- Mooie cabrio: kap valt netjes onder een afdekklep en geen lelijke rolbeugel
- Prijs: met zoeken heb je een mooie voor 4000 euro (phase 1 en niet 16V zijn nog goedkoper)
- Bekende techniek en betaalbaar onderhoud: Alles voor een R19 is makkelijk te krijgen en niet duur
- 16V snel, maar toch ook normaal te berijden bij gewoon doorschakelen (4000 toeren)
- Fijn interieur, goede stoelen
- Vering mooie mix van franscomfortabel + sportief
- Hij is al als klassieker te verzekeren!
- Niet te gedateerd (vooral phase II)
- geen 13 in dozijn: Dr zijn dr niet heel veel van gebouwd en er is echt moeite gedaan om van een saaie R19 een mooie cabrio te maken.

Ruim!
De R19 is ook achterin enorm ruim, meer beenruimte bv dan in mn andere auto, Rover 600 en al helemaal niet te vergelijken met bv de megane of 206 cabrio. Ook de kofferbak is redelijk en de bank is (in delen) inklapbaar.

Concurrentie.
Weinig voor die prijs en met die ruimte. Audi 80, Mégane, Saab 900 en Peut 306 te duur (en vaak trager). Escort, Astra, Kadett, 205, Swift, Samba, Rover 200 te gedateerd en lelijk. Golf 3 zowel te duur als te lelijk.

Nadelen
- Hoge achterkant en daardoor slecht zicht naar achteren. ook met de kap open (komt door hoge afdekklep voor softtop)
(zie ook reden verkoop)
- Ach ja Renault, dr werkt wel es wat niet of dr rammelt wat. Bij een cabrio volgens mij nog sneller. Bv. Ramen zitten iets los en gaan heel langzaam naar beneden.
- Geen hardtop leverbaar (alhoewel de softtop goed gevoerd is en goed het hele jaar gebruikt kan worden)

Toch wel wat in die korte periode:
- kachelradiator lek, dus vervangen, hiervoor moet dashboard eruit.
Tip: check onder de vloermatten. plakt t, is waarschijnlijk koelvloeistof, dus lekkage.
- versnellingsbak herrie, bleek door gebrek aan bakolie, schade aan lagers, ruilbak gemonteerd.
Tip: controlleer regelmatig oliepijl vd bak, bak is bekend om lekkage en pijlen is eenvoudig bij dit type
- koppelingsplaat herrie, bleek veer losgeschoten. koppeling+drukgroep+druklager vervangen
- achterste uitlaatdemper vervangen. Niet goedkoop voor 16V
- remklauwen zaten voor vast door verkeerde montage blokken. blokken vervangen, remklauw gangbaar gemaakt, schijven vervangen. Ook blokken achter vervangen.
- Relais voor el. waterpomp en el. brandstofpomp. t is iets kleins, maar ik heb dr wel lang door langs de kant van de weg gestaan. meteen maar de meeste relais vervangen.

Onderhoud is gedaan door alg. garage en voor onderdelen o.a. bij renault club geweest. (waardering dealer hieronder gaat dus nergens over, daar ben ik nooit geweest)

Ik raad de auto aan vooral voor mensen die een grote cabrio zoeken en ook voor liefhebbers van de renault 16V’s want een cabrio is niet zo gek veel duurder dan een normale R19 of Clio 16V en je hebt er meer lol aan. Meer beleving (bij dak open) ondanks dat hij ietsje lanzamer is door t hogere geweicht.
Verder: de R19 cabrio is goedkoper dan zn concurrenten en biedt toch echt meer.

Update oktober 2004:
Ik heb de auto net verkocht. De reden is dat mijn vrouw te weinig zicht heeft en de auto is voor haar bedoeld. Ze is vrij klein en de achterkant van de auto is hoog.

6,5