Peugeot Partner XT 1.4 (2004)
| Uitvoering | Partner XT 1.4 |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2004 |
| Jaar van aanschaf | 2004 |
| KM-stand laatst | 0 km |
De Partner heeft mij een beetje verrast: soms (erg) positief maar soms scoort hij ook onder de maat. Om met de pluspunten te beginnen:
- De motor is erg stil en keer op keer is dat bij het rijden een aangename verrassing. Ook het benzineverbruik is opvallend bescheiden. Ik begon met 1:15,5 maar rij ondertussen gemiddeld zo’n 18 km per liter. Weliswaar zijn de prestaties bescheiden maar dat weet je als je voor de 1.4 kiest. (Terzijde: ik woon in Noorwegen en de meest nabij gelegen weg waar ik sneller dan 80 km/u mag, is 500 km verderop. Niet raar dus dat ik wellicht een stuk zuiniger rij dan de meeste Nederlandse Partners).
- De carrosserie is opvallend stevig in elkaar geschroefd. Na 4 Saab’s en een 4wd met een apart chassis dacht ik dat ik verwend was. Totdat ik met de Partner ging rijden en (nog?) geen enkele keer iets heb gehoord dat terug te voeren valt op een torderende carrosserie! Heel knap van Citroën/Peugeot.
- Het ’multi-functionele’ dak met zijn vele opbergmogelijkheden is een vondst. En zeker de ventilator voor de achterpassagiers wordt zeer gewaardeerd want hij is effectief en maakt weinig geluid.
Naast deze pluspunten kent de Partner ook een aantal missers. Bij velen ervan lijkt het net of de dames en heren van Peugeot iets ’vergeten’ zijn.
-de instap achterin is door de recht neergaande B-stijlen niet zo gemakkelijk als zou kunnen; je moet je voeten ahw naar binnen wriemelen en dat was niet nodig geweest als de stijlen waren aangepast bij het ontwikkelen van de personenauto-uitvoering,
-beide B-stijlen bevatten zgn. deurvangers: nogal lange pennen waar je je nogal lelijk aan kunt bezeren als je achterin stapt.
-de achterbank is erg zwaar, niet te demonteren en opgeklapt beschadigt het ding heel gauw de achterzijde van de voorstoelen. Als Peugeot eens bij bijv. een Opel Meriva keek, zou het schaamrood op de kaken komen!
-de verwarmingsschakelaars van de voorstoelen zitten ’verstopt’ tussen de stoelen. Erger nog is dat op het dashboard geen enkel lampje de werking verklapt.
-het meegeleverde instructieboekje is onder de maat: alleen gericht op de besteluitvoering, een 1.1 motor (wellicht in Frankrijk wel leverbaar?) wordt wel beschreven maar de 1.6 niet, geen enkele technische informatie (klepspeling, tandriem vervangen bij ?? km etc.). Wat slordig!
-de boordcomputer (jammer genoeg zonder buitentemperatuurmeter) beheerst een handvol talen, waaronder Nederlands, maar geen Noors. Wat gek voor een in Noorwegen geleverde auto!
-hoedenplank en asbakje (alleen voorin) zijn zo iel resp. klein dat ook daar Peugeot zich eigenlijk voor moet schamen.
- de schuifdeuren worden, als ze helemaal open zijn, in die stand vergrendeld. Het mechanisme dat deze vergrendeling opheft is zo zwak uitgevoerd en met zoveel niet na te stellen speling behept dat het sluiten van de deuren vaak problematisch is.
- de tankdop moet met de sleutel worden opengewurmd.
Resumerend: een comfortabele en zuinige auto met een aantal ’rare’ (want gemakkelijk te voorkomen) missers waar overigens verder best mee te leven valt. Alleen de sloten op de achterportieren zijn echt fors fout.
Geen.
Wel heb ik ontdekt dat de bodemplaat bij de aan mij geleverde auto behoorlijk beschadigd is. Ik merk daarvan niets bij het rijden en heb ook geen aanwijzing dat het later problemen zou kunnen opleveren. Maar ik heb er ook geen echt goed gevoel bij. Überhaupt raar dat tijdens de fabricage deze bodemplaat niet terzijde is gezet!