Peugeot 5008 GT-line 1.6 e-THP (2017)

Peugeot 5008
Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008 GTPeugeot 5008 GTPeugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008Peugeot 5008

Uitvoering5008 GT-line 1.6 e-THP
Bouwjaar2017
Jaar van aanschaf2017

Wat een geweldige positieve ervaring

In het najaar van 2016 besloten om een andere auto aan te schaffen ter vervanging van de Volvo XC60. Geen gemakkelijke opgave. Veel reviews lezen, ook op deze site en op bezoek bij diverse autodealers. Uiteindelijk bij Peugeot stond de 3008 in de showroom en het was meteen raak. Wat een mooi design. Na een hele korte overweging deze voor de feestdagen nog besteld. Tijdens de feestdagen, familiediners etc. nogmaals op internet gezocht en zo zagen we ook de 5008 voorbij komen. Nog niet op de markt, een Flyer en de autosalon in Parijs gaven iets meer bewegende beelden. Na de feestdagen contact opgenomen met de dealer in Velp of we nog konden wisselen. Meer ruimte achterin (voor de hond), een roldek ipv hoedenplank waren subtiele redenen om over te stappen). Om nu op basis vaneen flyer en filmpjes op internet een auto bestellen zonder deze in het echt gezien te hebben. Hmmm, gaat dit de toekomst worden?
Maar goed, wisselen kon, het was wachten was begonnen. Een brand in de toeleveringsfabriek in Frankrijk bracht wat spanning over de opleveringsdatum maar op 1 juni konden we de auto ophalen in Velp.
We hadden de preview in Utecht bijgewoond dus we wisten hoe de auto eruit zag.
Wat een mooie auto. We hebben de luxe genomen om met uitzondering van de trekhaak en parkassist2 alle opties te aanvinken, dus kom maar op.
Een van de voorgangers in deze review reeks (14-6-17, een fijne bak) beschrijft de Peugeot prima, dus waarom alles herhalen. Het totale design is naar mijn idee overtuigend en geslaagd te noemen.
Wegligging, comfort, soepel schakelen, ruimte, I cockpit. lederen bekleding, mooi gestikt en de massagestoel is top op een lange rit. Dus top en dik in orde, conform review 14-6.
Over het verbruik kan ik nog niets zeggen na 1500Km.

Kritische zaken:
De lane departure inderdaad: uitzetten! Irritant mechanisme. Als ik met vakantie ga zal ik hem aanzetten om bij vermoeidheid toch geholpen te worden alert te blijven, maar in het dagelijks verkeer is het niet handig en de ruk aan het stuur is onprettig.
De adaptieve cruisecontrol. Hmm. Misschien een kwestie van wennen maar de Peugeot remt bij gebruik van de cruise control al op een wel héle veilige afstand af ten opzichte van de voorganger op de weg. Als bestuurder rijdt het rustig, ik rijd bijna vanzelf. Al merk ik dat mijn medepassagiers me "verbaasd" aankijken waarom ik afrem.........kortom er even inkomen, want ik doe niets..........alleen sturen.
Om het over de cruise control te hebben. De bediening hiervan zit aan een handle linksonder achter het stuur. De bediening gaat voor 100% op gevoel, je ziet er niets van. De gebruiksaanwijzing nakijken hoe het werkt is noodzakelijk.
Ik ben er nu aan gewend dat ik de richtingaanwijzer wat omzichtiger moet benaderen. Ik was de eerste dagen de handle van de cruise control aan het rammen. De betreffende handle heeft overigens een scherp randje als je met je hand de richtingaanwijzer wilt bedienen kom je ermee in aanraking.
De I cockpit en bediening. Veelal gaat met intuitie. Het geheel is veel en even zoeken, maar over het algemeen werkt het prima. Al heb ik nog steeds niet gevonden waar ik het gemiddeld verbruik kan aflezen.
Om de twee-kleurige interieur verlichting van blauw naar bronze krijgen is mij nog niet gelukt ondanks telefonische hulp van de garage. Volslagen onbelangrijk voor mij, maar ik wil het wel weten.
Het gekoelde vakje in het middenconsole was de afgelopen week dan weer wel erg welkom.
Connectie met telefoon is prima gegaan.
Radio werkt prima via FM.
Alleen de DAB is me nog onduidelijk, dit staat vreemd vermeld en is lastig goed te krijgen.
Daarbovenop komt het opladen van de telefoon in de auto! Had ik dit in de vorige auto's met een kabeltje. Nee, in de Peugeot 5008 kan ik draadloos opladen, wat een vooruitzicht! Ik geniet al bij voorbaat. Dus ik een hoesje om de Iphone kopen. Maar nu: irritante storing op de radio als ik de gsm op de oplader leg. Gebruik ik een afspeellijst van de gsm slaat deze volledig op hol. Hier gaat echt iets niet goed.
TOMTOM weet de weg echt niet overal te vinden, ik heb vreemde straten voorbij zien komen en advies voor straten waar ik niet in mocht rijden. En nog niet eenmaal is het me gelukt om de heenweg identiek aan de terugweg te krijgen via de navi. Zelfs op de kleine 1500 gereden kilometers heb ik al bijzondere routes gezien.
Verder nog wat te noemen: In de Volvo is de beenruimte achterin prima, maar niet riant. Dit in tegenstelling tot de Peugeot, wat een ruimte. Wat me wel opvalt is het toch wel vele metaal waar ik tegen aan kijk als ik me omdraai vanaf de voorstoel. De drie stoelen staan op een rail en deze zijn echt in beeld.
Ondanks de kleine kritische noten is het een hele fijne auto. Het rijgedrag is echt heel prettig te noemen met 1.6 benzine. Stabiel, ruim en comfortabel. De 5008 en 3008 zijn voor 80% identiek. Maar eerlijk is eerlijk, de 3008 is aan de achterzijde ietsjes mooier gelijnd dan de 5008. Maar in dit geval heeft de ruimte het gewonnen van het design.

update

Na 16 maanden en 53000 km op de teller tijd voor een update over de 5008.
Het straatbeeld wordt steeds drukker met Peugeots. En ik begrijp waarom. Wat een heerlijke auto in haast alle opzichten. Rijgedrag is prima. hij ligt als een plank op de weg en ondanks de hoogte van de auto valt de windgevoeligheid mee. Bij flink gas geven om in te halen bijv. reageert hij prima. Toch zijn er ook momenten waarop hij iets lijkt in te houden en trager reageert op het gaspedaal.
Wat is irritant:
Het multi-media systeem en Apple CarPlay. Ook na een update valt het mm screen soms uit. Soms start hij vanzelf op, soms moet de auto even aan de kant en opnieuw starten. Het gebeurt niet vaak maar het is wel irritant. De apple CarPlay is daarentegen niet goed te noemen. Blue tooth valt uit, connectie voor een route vanaf de iPhone naar de auto werkt niet. naar behoren. Als carkit werkt het prima. Maar via alleen via het touchscreen, niet via de handels aan het stuur.

Verder een goede reisauto, van vele gemakken voorzien.

Update

Het blijft een heerlijke auto. Zoals in de eerdere reviews al beschreven en
20.000km verder zijn de ervaringen het zelfde gebleven. Goede reisauto, woon-werk verkeer prima. En onderweg zie ik steeds meer dezelfde auto’s. Het blijft een mooi gezicht op de weg.
De technische storingen evenwel blijven jammer genoeg ook hetzelfde. Als ik de telefoon koppel aan CarPlay voordat ik de auto start pikt hij het signaal niet op. Eerst de auto starten en daarna koppelen gaat meestentijds wel goed.
Uitvallen van het scherm komt sporadisch nog zonder bijzondere reden voor.
Wat hij tegenwoordig soms ook doet is een storingsmelding van de cruise control als ik hiermee rijd en rem, dan schiet hij in storing en herstelt dit ook niet. Pas na een herstart is de storing verdwenen.

PRIVATE LEASE Peugeot 5008