Peugeot 5008 - Seat Tarraco - Dubbeltest

De SUV is de nieuwe MPV

SUV cross-over leaseauto familieauto Seat Tarraco
AutoWeek 24 2019
AutoWeek 24 2019

Je leest het in AutoWeek 24 2019

De rol van de ouderwetse MPV wordt steeds meer overgenomen door SUV’s. Lekker hoog en ruim, maar dan met een minder bedaagd uiterlijk. En als het moet met zeven stoelen. Seat heeft nu de Tarraco naast de Alhambra. Wij zetten er een Peugeot 5008 tegenover, die een stuk stoerder is dan voorheen.

De komst van de Seat Tarraco was allerminst een verrassing. Je kunt een Excel-sheet van modellen maken en daar de vier grote merken van de Volkswagen Group overheen leggen om te zien welke gaten nog moeten worden gevuld. De komst van de Skoda Karoq was logisch, de Volkswagen T-Cross leidde niet tot opgetrokken wenkbrauwen en dat er na de Ateca en Arona nog een Seat-variant moest komen van de Skoda Kodiaq, leek voor de hand liggend. SUV’s zijn razend populair en een grote variant met optioneel zeven zitplaatsen mag bij een beetje volumemerk niet in het portfolio ontbreken. Seat kan bovendien shoppen in de stallen van zijn zustermerken, zodat het zich op het gebied van ontwikkelingskosten geen zorgen hoeft te maken. Men neme een Kodiaq (of Volkswagen Tiguan Allspace), wat andere logo’s, Seats herkenbare interieur uit bijvoorbeeld de Ateca, een iets andere onderstelafstelling en hop: weer een model erbij! De Volkswagen Group heeft zijn befaamde matrix om de merken Audi, Volkswagen, Seat en Skoda van elkaar te onderscheiden. Audi en Seat zijn sportief, Skoda en Volkswagen comfortabel. Daarbij zijn Seat en Skoda wat goedkoper, en Volkswagen en Audi wat duurder. Zo heb je voor elk wat wils. Voor wie een ‘goedkopere’, maar strak sturende SUV wil (met zeven stoelen), is er nu de Tarraco, vernoemd naar de Romeinse naam voor de stad Tarragona in Spanje. Nou ja goedkoop, onze testauto kost krap € 62.000, en dat is best een flinke smak geld. Nu stijgen de prijzen door de nieuwe WLTP-cyclus en de daaraan gekoppelde papieren CO2-stijging sowieso stevig, maar hier worden we keihard met de neus op de feiten gedrukt: de Tarraco-prijslijst.

DIKKE VERSIES

De aanwezige concurrent is iets minder duur. Het is de vrij succesvolle Peugeot 5008, in feite een verlengde 3008. Het model is evenals de Seat optioneel met zeven stoelen leverbaar en net als onze test-Tarraco is ook onze test-Peugeot daarmee uitgerust. We hebben van beide de dikste benzineversies tot onze beschikking, die bij beide merken in ons calvinistische Nederland opvallend goed worden verkocht. Voor de Peugeot 5008 is dat de GT-Line met 180 pk, dankzij de bekende 1.6 PureTech-motor. De Seat heeft een 2.0 TSI met 190 pk onder de kap, die opvallend genoeg alleen met vierwielaandrijving leverbaar is. Dit drijft de prijs in Nederland flink op, omdat de CO2-uitstoot door 4WD flink omhooggaat. Dat verklaart deels het forse prijsverschil tussen beide auto’s. Kijken we naar kleinere motoren, dan is de Seat met 150 pk € 5.000 duurder dan de Peugeot met 130 pk, dus niet alles ligt aan de 4WD. Met opties loopt het prijsverschil tussen de testkandidaten verder op. De Peugeot is met zijn € 53.000 ook niet goedkoop, maar de Spanjaard gaat een stuk verder. Op het gebied van luxe lopen ze niet erg uiteen, hoewel Seat iets meer veiligheidsopties aanbiedt en in tegenstelling tot de Peugeot dynamische dempers heeft. De Peugeot heeft de nieuwste achttraps automaat van PSA, de Seat de volwassen versie van de zeventraps DSG.

Verder lezen?
Het volledige artikel is beschikbaar voor slechts €1,49. Het artikel wordt aangeboden in PDF formaat.
Koop artikel €1,49

Oeps, er ging iets mis...

Er is iets mis gegaan met je betaling. Probeer het later nog eens.
sluiten

Peugeot 5008 - Seat Tarraco - Dubbeltest

De SUV is de nieuwe MPV

Koop dit artikel als PDF voor slechts €1,49.
Vul je e-mailadres in waarop je het artikel wilt ontvangen:

Peugeot 5008 - Seat Tarraco - Dubbeltest

De SUV is de nieuwe MPV

Je betaling is voltooid! Het artikel is naar je email-adres gestuurd. Je kunt het artikel direct downloaden door op onderstaande knop te klikken. Download het artikel

PRIVATE LEASE Seat Tarraco

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (3) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.