Peugeot 5008 GT 1.6 THP (2010)

Peugeot 5008 GT 1.6 THP (2010)

Uitvoering5008 GT 1.6 THP
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

1e ervaring

tja…als ik moet wachten met het schrijven van een review totdat de 1e onderhoudsbeurt is geweest, zoals enkele lezers (soms terecht) opmerken, bent u waarschijnlijk al toe aan de 2e generatie 5008.
Ik ben niet echt een ‘trucker’ onder de automobilisten.
Ter vergelijking; met m’n vorige auto had ik 6,5 jaar nodig om ruim 80.000km op de teller te krijgen.
Nee, ik ben niet gepensioneerd, wel een jonge vader van een gezin met drie jonge kinderen en daarom gezocht naar een geschikte ‘peoplemover’. Eentje die MPV eigenschappen combineert met de sierlijke lijnen van een coupé, gezinsvriendelijk maar wel met stijl zoals een Italiaans maatpak :-)

Nu zijn de (midi)MPV’s allang niet meer de schoenendozen van vroeger of, om een term te gebruiken die ik om mij heen wel eens hoor, de ‘refo-containers’ voor grote gezinnen. Maar een verschijning als een coupé, Avant of Touring zal MPV nooit worden, het blijft nu eenmaal een ‘busje’….

Waarom dan wel gekozen voor de 5008? Omdat praktisch gebruik het wint van de ‘looks’. Zonder daarmee te zeggen dat de 5008 een lelijke wagen is. Ik vind het zelfs een hele mooie ‘bus’ om te zien en gezien de reacties die ik krijg ben ik niet de enige. Toegegeven, de ontwerpers hadden wat meer tijd mogen steken in de achterkant van de 5008, een beetje 13-in-een-dozijn-kont.
Wat dat betreft heeft een C4 Grand Picasso (of je het nu mooi vindt of niet) een meer herkenbare bilpartij. Zeker in het donker, als alleen de lampen zichtbaar zijn, een apart gezicht.

De voorkant van de 5008 is beter gelukt en achter het vensterglas zitten bi-xenon lampen (pack Vision) met follow-me-home functie (handig). Dat ze meedraaien in de bochten krijg je er bij Peugeot gewoon bij. Dit werkt prima, de lampen zijn helder en de bochten worden mooi verlicht, maar ben wel voorzichtig optimistisch over deze bochtenverlichting. Alles wat draait kan kapot, dus maar eens kijken hoe dit zich op de lange termijn houdt.
Maar over het geheel genomen absoluut tevreden hoe de 5008 smoelt.

De gekozen kleur Gris Shark vind ik de ‘beste van de rest’. Zwart wil ik alleen als de dealer er een wasstraat bij levert en de overige kleuren zijn niet de kleuren die ik écht mooi vind staan op een 5008.
Het liefst had ik de kleur Gris Haria gehad, wat een geweldig mooie kleur is dat! Nog een stuk donkerder dan Gris Shark, maar Peugeot wil die pot verf alleen maar mengen voor de RCZ Coupé.

Dan het interieur van de 5008.
Eenmaal zittend achter het stuur is het ‘busjesgevoel’ compleet verdwenen. In diverse autotests is al gesproken over een ‘mooie werkplek’ voor de bestuurder en dat is helemaal waar. De stoelen zitten heerlijk en alle kanten op vrijuit zicht. Enigszins schoorvoetend moet ik zelfs toegeven dat de wat hogere zitpositie best prettig is (1e symptomen van ouder worden?). Het stuur is aan de onderzijde ‘afgevlakt’, waarvan de functie mij niet duidelijk is, maar er wel strak uitziet (misschien bedoeld voor makkelijk instappen?). Knoppen en ander frunnikspul waarvan Koos Spee niet blij wordt als je er tijdens het rijden aanzit liggen goed binnen handbereik en de bediening is eenvoudig.

Het display waarmee je zo’n beetje alles bedient zoals navigatie, telefoon, radio en andere muziek is overzichtelijk ingedeeld. Zodra de motor wordt uitgeschakeld klapt het display in en verdwijnt keurig in het dashboard. De stand van het display is naar wens in te stellen en dit onthoudt de auto ook totdat de stand weer veranderd wordt.

Head-up display;
Het was zeker geen doorslaggevende reden om een 5008 aan te schaffen, vond het zelfs een beetje overdreven. Omdat tijdens de proefrit duidelijk werd dat dit head-up display ook kon worden ingeklapt gedacht dat dit schermpje in mijn geval weinig daglicht zou zien. Achteraf gezien een stevige misvatting, want sinds de levering van de 5008 heb ik nauwelijks meer op de ‘gewone’ snelheidsmeter gekeken. Zelfs met fel zonlicht is de actuele snelheid prima af te lezen en wordt, zonder dat dit hinderlijk is, in het gezichtsveld geprojecteerd. Wel is Distance Alert inmiddels gedeactiveerd, een minder zinnige optie in mijn ogen. Schakel ik nu alleen maar in als m’n vrouw rijdt :-)

Panoramadak
Geweldig! Slechts 1 nadeel; jammer dat het niet open kan, maar ja…waar laat je bijna 2 vierkante meter glas?
Rij bijna altijd met de verduistering open, slechts een enkele keer gemerkt dat de zon de boel aan het frituren was en dus het luikje dicht gedaan. Vooral de achterbanktoeristen hebben er plezier van, ’s avonds de maan en sterren spotten, overdag de vliegtuigen en als eerste roepen wanneer het verkeerslicht op groen springt. De achterruiten zijn een tintje donkerder en gelaagd, geen idee of dit een positief effect heeft op geluid van buitenaf, heb geen vergelijk. Maar stil is de auto in ieder geval wel.

JBL-systeem
Voor alle potentiële 5008 kopers, dit is dé optie waar je niet op moet bezuinigen (mits je van muziek houdt). Voor een paar honderd euro extra heb echt weergaloos geluid achter de volumeknop. Zelfs als de registers tot maximaal niveau worden opengetrokken geeft dit systeem geen krimp, in tegenstelling tot je trommelvliezen. Ook op meer bescheiden niveau een prachtig geluid, mede door de subwoofer. In mijn ogen de meerprijs dubbel en dwars waard.

Achterin steekt het allemaal prima in elkaar, de stoelen laten zich makkelijk verstellen en zitten goed. Het comfort mag dan wel niet helemaal hetzelfde zijn als de zetels voorin en drie (grote) volwassen naast elkaar houden niet veel ruimte over, de kids zitten prima en daar is de ruimte voor bedoeld. De 2 stoelen op de achterste zitrij liggen keurig verborgen in de laadvloer en ook hiervoor geldt; prima voor kids (of volwassenen voor een korte rit), een stevige judoka zal minder enthousiast zijn als hij hier moet plaatsnemen. Er kleeft ook een nadeel aan de 2 extra stoelen, een groot deel van de extra! laadruimte wordt hier namelijk door opgeslokt. Ik weet het niet helemaal zeker, maar volgens mij heeft een 5-zitter nog een behoorlijke ruimte onder de laadvloer om spullen (die waarschijnlijk niet in een auto thuishoren) uit het zicht te leggen.

Onlangs het voetbalteam van m’n zoontje naar een uitwedstrijd vervoerd en dan lijken die 2 extra stoelen wel heel handig. Verguld zitten kijken hoe makkelijk er 6 dribbelaars in de auto passen, totdat je tot de conclusie komt dat er ook 6 voetbaltassen mee moeten!?! Die 2 uitgeklapte stoeltjes zorgen er ineens voor dat het dashboardkastje de grootste opbergruimte van de auto is.

Leer is achteraf bij de importeur ingebouwd en dat is ziet eruit als ‘af fabriek’. De kwaliteit van het leer voelt ook goed, stevig en voldoende ‘grip’ om glijpartijen over de achterstoelen te voorkomen. Zelfs rondom de LCD schermen in de hoofdsteunen (meer een cadeautje voor papa dan voor de kinderen, geen grotere ergernis dan jengelende kinderen op de achterbank) is de boel keurig afgewerkt.

Dan het rijden;
Tja…daar is weinig ‘Frans’ meer aan. Niet dat ik dit erg vindt, ik was namelijk al op zoek naar een auto met een wat meer ‘Duits’ karakter. Geen zwalkende MPV maar gewoon een strak sturende auto. Echt knap gedaan. Proefritten gemaakt in een VW Touran en de nieuwe Ford S-max en daar doet ie niet voor onder. Dan nog een ware uitkomst voor de automobilist;
De automaat…
Van te voren serieus bezig geweest met de Touran en de S-max vanwege de gelauwerde ‘dubbele koppeling’. De reden dat die uiteindelijk niet voor de deur staan was het verouderde model van de Touran en de exorbitante prijs van de S-max (hoewel een ontzettend mooie auto)
Maar absoluut geen spijt van de keuze voor een conventionele automaat, hij schakelt nauwelijks merkbaar en wanneer je rustig optrekt heb je het 6e verzet al bereikt als je iets harder rijdt dan 50. Trap je het gas diep in dan reageert de automaat gewoon snel. Gekoppeld aan de THP benzine motor wordt de 1600 kilo wegende auto zeer vlot van z’n plek getrokken…en dat voor een éénpuntzesje...:-)

Zijn er dan geen nadelen?
Ja, die zijn er wel, het verbruik valt tot nu toe nog tegen. Na 2200 kilometer ligt het gemiddelde rond de 11liter/100km, waarbij vermeld moet worden dat de meeste kilometers in de stad worden gemaakt. Volgens de dealer zal het verbruik nog dalen, maar ik verwacht geen wonderen. Nu ben ik gezien het aantal jaarlijkse kilometers niet gelijk ongerust, een gunstig verbruik is leuk meegenomen maar ook niet meer dan dat.

Een groter nadeel vind ik de tankinhoud, 60 liter volgens het boekje, maar dit valt te betwijfelen. Zodra het reservelampje gaat branden kan er met pijn en moeite 50 liter worden getankt. 10 liter reserve lijkt me nogal veel, dus een mindere tankinhoud lijkt eerder aan de orde. Dit zal vooral vervelend zijn als we aankomende zomer met de sleurhut de zon opzoeken in Zuid-Europa, gaan de meeste auto’s niet zuiniger van lopen.

Een andere 5008 lezer bekritiseerde de zonnekleppen, omdat ze vrij snel ‘doorklappen’ tegen de vooruit. Dit is inderdaad onnozel gemaakt door Peugeot, de keuze is nu tegen de vooruit of de zonneklep recht naar beneden plaatsen en je kin op het stuur leggen om er onderdoor te kunnen kijken.

Buiten de laatste 2 punten echter een heerlijke wagen.
Bij de waarderingen had ik betrouwbaarheid en gebruikskosten liever nog niet ingevuld omdat dit na 2200 kilometer nog niet echt duidelijk is, maar het invullen blijkt verplicht. Vandaar een 'goed' bij betrouwbaarheid tot nu toe en de gebruikskosten zijn gebaseerd om het benzineverbruik.

Wordt vervolgd.....

PRIVATE LEASE Peugeot 5008