Peugeot 308 SW Premiëre 1.2 PureTech 130 (2014)

Peugeot 308 SW Premiëre 1.2 PureTech 130 (2014)

Uitvoering308 SW Premiëre 1.2 PureTech 130
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

Heerlijke auto, met één (groot) minpunt

Eindelijk de tijd om een review te schrijven. Bij de oriëntatie op de deze auto heb ik ook veelvuldig gebruik gemaakt van de reviews die op Autoweek staan, dus vind het wel zo netjes om ook mijn steentje bij te dragen.

zomer 2014
Er mag een andere auto komen:)! Met een baby op komst en de bijna 4 jaar die onze Twingo oud is gaan we op zoek naar een nieuwe. Met de kleine op komst was het al snel duidelijk dat we een station wilden. Ondanks dat we hem zelf kopen gaan we hem wel zakelijk rijden (mijn vrouw is zzp'er) en dus 14% kan dan geen kwaad.
Naast een station wisten we ook zeker dat we een automaat wilden. Schoonouders rijden dat ook en dat is gewoon heerlijk. Schakelen is leuk als je net je rijbewijs hebt zeg maar.

Uiteindelijk werd dit onze short-list:
Seat Leon
Toyota Auris
Peugeot 308
Skoda Octavia
Volvo V40

De Auris viel na de proefrit meteen af. Die automaat die ze daar in hebben gezet vond ik maar niets.
De vrouw vond de Skoda verschrikkelijk oubollig dus daar hebben we niet eens een proefrit mee gemaakt.
De Volvo was helaas te klein.

Dan hielden we nog de Seat en de Peugeot over. De Peugeot was nog niet in de showroom toen wij op onderzoek gingen. De Seat wel en dus startten we daar. Ik vind het nog steeds een super mooie auto, maar de berichten over de 308sw waren op internet ook erg positief, dus ondanks een mooie offerte hebben we nog even gewacht op de Peugeot.

Eindelijk stond die in de showroom, wat een plaatje. Dan een proefrit regelen in een automaat. Makkelijker gezegd dan gedaan. De eerste SW's die uitgeleverd werden hadden (natuurlijk) geen automaat. Het waren vooral de 14% diesels. Dus in overleg met de dealer in een 508 automaat gereden. Ondanks dat er een hele nieuwe bak in de 308 kwam te liggen, was dit toch wel het meeste wat in de buurt kwam qua gevoel.
Dat reed heel prima. Dus uiteindelijk besloten om voor de 308 te gaan ipv de Leon.

En dan ga je om de tafel zitten en komt de optie- en accessoireslijst. Aangezien we ook nog een hond hebben die het hele jaar door verhaard ( van die kleine witte stekel haartjes) wilden we graag lederen bekleding. Zo'n achteruitrij camera vond ik ook wel gaaf dus die wilde ik ook.
Uiteindelijk is het de 1.2 premiere geworden. Op dat moment zo'n beetje de meest luxe uitvoering:
- Leder/Alcantara bekleding
- parkeersensoren voor en achter
- full led verlichting
- glazen dak
- 17 inch velgen
- achteruitrij camera
- park assist
- etc

Top dus, nu wachten op de aflevering..

September 2014 - rekenfoutje

Eindelijk, we mogen de auto op komen halen. Door de telefoon krijg ik het kenteken door en ik check hem meteen in de kenteken app. Ik wist dat door de automaat wens 14% zou gaan afvallen (op de toyota na). Maar tot mijn verbazing zag ik dat de bestelde auto een bijtellingstarief had van 25%! Klopte dat wel...? Ja zei de dealer. Door de (standaard) 17 inch wielen.. Oeps, foutje bedankt.

Maar dat mocht de pret niet drukken. Wat een mooie auto hadden wij gekocht. De dealer heeft ook wel een keer of 10 gezegd dat we een hele mooie complete uitvoering hebben uitgekozen. Dat mag ook wel, want ondertussen was de prijs ook behoorlijk opgelopen.
Het genieten kon beginnen.

November 2014 - boem is ho
De eerste kilometers vliegen voorbij. De automaat rijdt heerlijk, en dat was vooraf toch een gok. Met zijn 130pk komt ie heel goed weg, en als je de standaard sportstand inschakelt voelt het nog wat lekkerder.
Er staat nu zon 2000 km op de teller en we zijn nog steeds tevreden met onze keus. Echter heeft hij al wel behoorlijke schade gehad. Met de bevalling moesten we plots naar het ziekenhuis en toen ik de auto haalde, pakte ik even een boompje mee. Gevolg: bestuurdersportier zo beschadigd dat er een nieuwe deur in moet. Ook de dorpel meegepakt. Schade ruim €3.000. Toen we hem weer terug kregen was het gevoel van nieuw er toch wel een beetje af.

februari 2015 - het enige nadeel
De teller tikt bijna 9000 km aan. Het rijdt nog steeds heerlijk. De stoelen zitten perfect, hebben een goede pasvorm. De automaat is heerlijk. Onze tweede auto is een Fiesta uit 2010. Als we deze uitzwaaien komt er zeker een automaat voor terug. Als je na een tijd in de automaat hebt gereden, moet je echt even nadenken bij de handelingen die je moet doen. het is me al een aantal keer overkomen dat ik de koppeling vergat, en dat is best lastig...

Ook parkeert de auto zichzelf als je dat wilt. Het werkt perfect dat moet gezegd worden, maar echt gebruiken doe je het niet. Als het niet past, dan past het niet. Als de computer dan aangeeft dat het wel kan, rijd ik lekker een stukje verder. De auto erin is één, eruit komen en zonder beschadigingen door anderen weer naar huis is twee.

De achteruitrij camera is ook top. Was zo'n beetje de enige optie die we hebben gekozen en ook daar zeker geen spijt van. Parkeersensoren zijn al goed, maar door te zien wat je doet is het allemaal net wat prettiger.

Het navigatiesysteem vind ik niet geweldig. Jaren een losse tomtom gehad en daar kan gewoon weinig aan tippen vind ik. Software is ook zeker niet up-to-date. De Velperbinnensingel in Arnhem (die ligt er toch al een tijdje) kent hij bijvoorbeeld niet...

Het verbruik is redelijk. Gemiddeld 6.9L/100km.
In de zomer rijden we op 17 inch en nu in de winter al een tijdje op 16 inch winterbanden.

Maar dan het grootste nadeel, en gelijk een reden om niet zo snel meer voor een Peugeot te kiezen....
De cruise control.
Als je die gebruikt dan meet hij de afstand tot je voorganger in tijd. Is dit minder dan 1 seconde, dan past hij zelf de snelheid aan. Standaard staat hij op 2 seconden, maar je kunt hem dus aanpassen naar maximaal 1 seconde. Dit moet je wel elke keer opnieuw doen.
Dit automatisch aanpassen van de snelheid is bloed irritant. Stel je de volgende situatie voor:
Je rijdt op de rechterbaan 120 km per uur. Voor je rijdt iemand langzamer. Normaal gesproken kruip je daar rustig naar toe en ga je er links voorbij. Dat er naar toe kruipen gaat dus niet. Hij houdt automatisch in. Wil je er voorbij dan moet je al veel eerder naar rechts. Gevolg is dat je vanzelf een onnodige linksrijder wordt. Ben benieuwd wanneer ik daar de eerste bekeuring voor krijg.

Het lijkt wellicht een kleinigheidje. Als dat het enige nadeel is wat zeur ik dan....
De meeste kilometers die ik maak zijn op de snelweg, met de cruise control. Als dan elke keer je snelheid wordt aangepast dan is dat echt bloed irritant.
Eén deze dagen toch maar even contact opnemen met de dealer. Dit moet toch kunnen worden uitgezet zou je zeggen.

In de zomer gaan we met een dakkoffer erop richting Oostenrijk. Ik kijk er nu al naar uit!

Toppertje - vooral de automaat

We zijn al weer enkele kilometers verder en de Peu bevalt nog steeds. Het is vooral de automaat die ik zeer kan waarderen. Het is onze eerste automaat, dus dan is alles in vergelijking met een schakelbak al snel goed misschien. Ik weet het niet, maar met de hand schakelen gaan we echt nooit meer doen. Jammer genoeg heeft de andere auto (Ford Fiesta 2010) nog een schakelbak maar die heeft ook niet het eeuwige leven:)

Met de Peugeot geen gekke dingen meegemaakt. Hij heeft ondertussen zijn eerste onderhoudsbeurt gekregen. Gelijk aangegeven dat ik graag de adaptieve CC wil uitzetten. Geen probleem zeiden ze bij de garage. "dat kun je zelf aan en uit zetten in de boordcomputer". Laat maar zien dan!

Bij ophalen van de auto was het helaas (dat had ik ze al gezegd) toch niet zo simpel. Maar zij vonden het vreemd dus hadden een vraag uitgezet bij Peugeot Frankrijk. Van hen kreeg ik het verwachte maar o zo bedroevende antwoord dat het niet kan uitgezet worden. Is geen software aanpassing, maar ook een hardware aanpassing. Vreemd genoeg is het wel mogelijk bij de nieuwe types.. Ik heb er alles voor over om het kwijt te zijn.

De navigatie is al verouderd. Dat is jammer. Als je jaren met een TomTom hebt gereden dan valt denk ik alles tegen, en zo ook dit navigatiesysteem. Jammer bijvoorbeeld dat je geen flitspalen kunt weergeven (zonder aan een abonnement vast te zitten).
Het kleine stuurtje is prima, dan went heel snel. De LED verlichting is niet alleen gaaf om te zien, het geeft ook een bulk licht! De automaat doet perfect zijn werk, je merkt het bijna niet als ie in een andere versnelling gaat. Ik ben geen verbruik fetisjist. Als de tank leeg is moet je tanken. Heb je een zware rechtervoet dan is dat eerder dan wanneer je rustiger rijdt.

Het entertainment systeem werkt ok. Maar meer ook niet. Dab+ zit er niet op, afbeeldingen van radiostations zijn er maar mondjesmaat en het geheel werkt niet op intuïtie. Ze noemen het bij de Peugeot misschien dan wel "de iPad", maar dat niveau bereikt hij bij lange na niet.

De achteruitrijcamera is geweldig. Alleen in het donker heb je er helemaal niets aan. Dat ze niet een lamp hebben gemonteerd die bij schemer aangaat begrijp ik niet.

Al met al zijn we zeer tevreden over de auto, maar zijn ook erg kritisch. Het kan namelijk altijd beter:)

Het blijft een topper

De auto is inmiddels 2 jaar. We zijn ruim 50.000 km verder.
De auto heeft keurig zijn onderhoud gekregen. Zo ook in juli. Na 42dkm moest de multiriem vervangen worden. Nu heb ik echt geen verstand van auto's (behalve of ze mooi of lelijk zijn), maar dat er binnen 2 jaar of na 42dkm al iets vervangen moet worden vind ik vreemd. We hebben ook een Ford Fiesta nieuw gekocht in 2010 en daar hoeven we echt nooit iets te vervangen bij onderhoud.
Na dat de multiriem was vervangen, kwam er een irritant geluid uit de auto. Constant, alsof er iets aanliep. Terug naar de garage, bleek het de multiriem te zijn.... Weer een nieuwe dan maar.
Het geluid is gelukkig weg nu.

Toen we terugkwamen van vakantie hadden we nog een aanvarinkje met een vogel op de snelweg. Wij hebben uiteraard gewonnen, maar de vogel heeft wel zijn sporen nagelaten. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen weet ik niet, maar hij had er uitgerekend een parkeersensor uit weten te koppen. De sensor hing er nog wel aan maar aangezien ze auto's tegenwoordig helemaal dicht timmeren was het nog even een klusje om hem er weer in te pielen. Ik had de garage al gebeld maar die zij toch wel 1 a 2 uur bezig te zijn... Met dat uurloon had ik daar weinig zin in. Dus zelf maar op de knieen. Na veel gepriegel is het gelukt. Het afdichtrubber was ook verdwenen natuurlijk, maar schoonpa had nog wel zo iets liggen. Je ziet er niets meer van.

Tot nu toe bevalt de auto nog steeds erg goed. De automaat is echt goed. Toen de auto net uitkwam las ik overal dat een 3 cilinder nogal een dingetje is. Nogmaals ik heb geen verstand van auto's, maar iedereen die twijfelt daag ik uit een keer in een peu te stappen. Mijn 1.2 met 130PK is echt heel prima.

Hij lust wel een slokje, zuinig is hij echt niet. Zal overigens ook wel een beetje aan mij liggen. Ik hou van lekker doortrekken.
Overigens ben ik nog steeds niet gewend aan de adaptieve cruise control. Ik vind het gewoon niets. Ik ben al terug geweest naar de dealer, maar deze wist niets van een software update. Bij navraag gaven ze mij aan dat het alleen met een update van de hardware (computer) kon worden opgelost....

PRIVATE LEASE Peugeot 308