Peugeot 307 Break XS 1.6 16V (2002)

Peugeot 307 Break
Peugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 BreakPeugeot 307 - interieurPeugeot 307 - interieur

Uitvoering307 Break XS 1.6 16V
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2002

Mijn 307 Break is voorzien van het comfortpakket 1.
Pakket omvat o.a. elektrisch verwarmde en verstelbare spiegels. Verder heb ik climate-control, alarm en een radio RD3 af fabriek besteld. De radio past mooi bij het dashboard, maar voor 500 euro is er beter op de markt. Ligt vooral aan de standaard speakers en niet zo zeer aan de radio. Wat wel een pluspunt is de bediening vanaf het stuur. Dit lijkt een beetje een overbodige luxe, maar in de praktijk is het handig.

Prestaties:
De 1.6 16V is niet echt snel, maar er valt prima mee te leven. Invoegen kost meer geduld dan bij mijn vorige auto (Audi A3 turbo). Maar dat gaat een keer wennen.
Een gemiddeld verbruik van rond de 1 op 13 lijkt me netjes. Boven de 110 ben ik soms nog steeds geneigd om nog een keer te schakelen, maar meer dan 5 versnellingen zitten er nu eenmaal niet op. Het schakelen verloopt wel soepel, maar zeker niet zoals bij een Japanner.

Comfort:
De auto biedt veel ruimte en een goed zicht rondom. De stoelen zitten goed. Jammer dat de rugleuning niet traploos verstelbaar is. De armleuningen zijn wel prettig en zitten precies op de juiste hoogte. De vering is precies goed. Stevig zonder gedein.
Samengevat een lekker rijdende auto met veel ruimte voor een redelijke prijs.

Bedieningshendel van richtingaanwijzer leek ieder moment af te kunnen breken en vertoonde kuren. Iedere 307 schijnt hier vroeg of laat last van te krijgen. Is vervangen onder garantie.
Voorvering maakt een krakend geluid vooral als er in de regen is gereden. Mooi weer auto? Ook dit schijnt een veel voorkomend euvel te zijn. Rubbers zijn reeds twee maal ingespoten. Het gekraak is er nog.
Lampje van remlicht links 2 maal vervangen en 3 maal een koplamp.

Update tussenbeurt + 1e APK 45000 km.
De com2000 (unit van richtingaanwijzer) is opnieuw vervangen.
Het nu gemonteerde exemplaar voelt beter aan en voldoet nog steeds goed.
Tevens is radiateur vervangen ivm lichte lekkage aan onderzijde. Beide gelukkig nog onder garantie. Voor de rest geen bijzonderheden.

Update grote beurt + 2e APK 57000 km
Omdat de APK er weer aan zat te komen net voor de beurt alle vier de banden laten vervangen door nieuwe (Michelin energy). Van de originele banden was het profiel nog maar 2 mm. Opvallend was dat achter de banden scheef waren afgesleten. Dit was ook goed hoorbaar. Je hoorde op asfalt de banden echt ronken. Volgens de bandenman komt dit vaak voor bij de Break/SW. Op een forum kwam ik tegen dat regelmatig wisselen van voor naar achter en een hogere spanning dit kan voorkomen.
In verband met trillen van het stuur bij afremmen zijn bij 57.000 km zijn beide remschijven voor vervangen inclusief de remblokken. Helaas geen coulance. Kosten 250 euro. Voor de rest geen bijzonderheden

Pluspunten:
- Model (ziet er nog steeds goed uit na 4 jaar)
- Ruimte (veel glas rondom versterkt dit nog eens)
- Verbruik
- Trekkracht valt voor een 1.6 niet tegen
- Climate Control (vooral zomers al veel plezier van gehad)

Minpunten:
- kraakjes
- levensduur koplampen
- kwaliteit standaard speakers
- toerental en geluid boven 110 km

7,5