Peugeot 306 XT 1.8 16V (1999)

autoreview

Peugeot 306

Signalement

Uitvoering306 XT 1.8 16V
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2002
KM-stand bij aanschaf165.033 km
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

De Peugeot 306 sedan versie is geproduceerd van het jaar 1994 tot het jaar 2001. In deze tussentijd heeft de sedan, zoals bij vele automerken, diverse ’fasen’ doorgemaakt; om precies te zijn 3 fases.
Deze fases kenmerken zich vooral uiterlijk. Hierbij valt te denken aan verandering van het grille-uiterlijk, de typisch moderne heldere koplampen en de voorspoiler met diens mistlampen.
Innerlijk gezien zijn de veranderingen voornamelijk van technische aard: vanaf het jaar 1997 hebben de technici de oude 2.0 liter motor vervangen voor een technisch beter exemplaar: de motor uit de Peugeot 406 1.8 16v sedan. Deze motor is de enige 16 kleppen tellende motor in het 306 sedan assortiment. De motor levert weliswaar minder vermogen (112 PK) dan zijn oude 2 liter broer(122PK, tevens een 8 klepper), maar brede koppelbereik is veel interessanter. Bij de oude 2 liter motor werd het maximum koppel al bereikt bij een toerental van 2750 toeren, terwijl bij de ’nieuwe’ 16 klepper het maximum koppel pas bereikt wordt bij een toerental van 4250 per minuut. Tevens zorgt het brede koppelspectrum voor relatief veel trekkracht onderin, waardoor ’het nieuwe rijden’ goed tot zijn recht komt.
De versie die ik berijd is tevens uitgevoerd met een LPG-G3 gasinstallatie van het merk Vialle. Deze moderne gasinstallatie injecteert het gas direct - multipoint - in de cilinders. Het zogenaamde ’backfire’ dat nogal bij oude gassystemen voorkwam, is hierdoor bijna uitgesloten. Een ander voordeel is dat het vermogensverlies tot nihil is gereduceerd. Daarbij komt dat autogas een octaanwaarde bezit van 100 waardoor er maximale verbranding en minimale vervuiling (mileu en motor) plaatsvind.
Het verbruik is erg positief: bij een gemiddelde snelheid van 160 km/h moet men rekenen op een verbruik van 1 liter autogas op 9,5 km (daarbij rekeninghoudende met de hoge, constante snelheid in combinatie met het laag-calorische autogas). Omgerekend is dat zo"n 10,5 liter autogas per 100 km. Bovenstaand verbruik is tevens geldig voor stadsverkeer waarbij er vlot wordt doorgeschakeld.
Wat betreft comfort is de auto de top van het sedan segment: ’climate-control’, regensensor(zeer handig), standaard lichtmetalen velgen, veloursbekleding, houtinleg, armsteun voor de passagiers op de achterbank. Helaas geen lederen bekleding op mijn uitvoering. Tijdens het rijden worden veel hobbels netjes weggestreken door het onderstel. Te merken valt dat de auto tijdens het betere bochtenwerk ietwat overhelt, waardoor gezegd kan worden dat de auto voor comfort staat.
Over het rijden ben ik net zo positief als over het comfort: tijdens het optrekken een mooi hoog zuiggeluid vanuit het vooronder dat vooral na de 2500 toeren te horen is (turbogeluid?). Het geluidsniveau in de auto is alles behalve luidruchtig. Samenvattend: een auto met klasse en genot om erin te rijden.

PROBLEMEN

Het betreft een ex-lease auto. Bij aankoop van de auto (kilometerstand 165.000 km) is de auto gekeurd door DEKRA. Uitkomst was dat het luchtfilter en de remblokken en -schijven vervangen moesten worden.
Na een tijd de Peugeot 306 in bezit te hebben, was een hoorbare en verontrustende "bonk" te horen dat ook gepaard ging met piepgeluiden. Deze geluiden waren vooral hoorbare bij stilstand en zeer lage snelheden. Een kapotte rechter voorschokdemper of het draagarm kan de spelbreker zijn.
Aangeraden wordt om bij toekomstige aankopen de auto bij een ANWB keuringsstation te laten keuren, vanwege een veel betrouwbaardere en onafhankelijke keuring (geen contact met autobedrijven en -handelaren).

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (1)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.