Peugeot 306 Break XRdt 1.9 (1999)

Peugeot 306 Break

Uitvoering306 Break XRdt 1.9
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf2002

De vorige 306 beviel prima, een betrouwbare en eenvoudige auto met lage onderhoud- en verbruikskosten kosten. Vandaar dat mijn keuze deze keer ook weer viel op een 306. Dit keer vanwege gezinsuitbreiding een break, met meer accessoires voor luxe en veiligheid en speciaal voor vader met een turbodieselmotor.

Het eerste wat tegenviel was het verbruik,
14 a 15 km per liter bij een normale rijstijl en bij een groot aandeel snelweggebruik vindt ik nog steeds aan de slechte kant. Ik heb al geprobeerd zuinig te rijden maar dat leverde weinig op. De auto lijkt weinig gevoelig te zijn voor rijstijl. Nu ik het toch over zuinig rijden heb, de motor bromt hinderlijk bij een laag toerental (1200-1700) en trekt vanuit dit toerentalvenster slecht weg. Daarna komt de turbo er behoorlijk lomp bij om vervolgens met een flinke roetpluim de hele straat voor een aantal minuten in een rookgordijn te verhullen. Dit is miscchien wat sterk overdreven, maar met regelmaat valt er een flinke pluim waar te nemen. Vooral s"avonds laat met de koplampen van achterliggers schijnend in je binnenspiegel. Daarbij stinkt de auto uit zijn uitlaat als je er naast staat. Niet een beetje, er komt echt een hinderlijk scherpe, ongezond aandoende lucht uit die pijp. Bij een koude start komt er sowieso altijd een flinke pluim uit. Dit vindt ik niet echt een mooi gezicht als je s"ochtends van de camping vertrekt om even een baguette en een paar croissants te gaan scoren. De andere campinggasten stonden voor hun neus te wapperen met hun handen. Verstuivers versleten? Olielekkage bij de turbo? Ik heb wel wat vermoedens, maar dit soort problemen zou niet nodig moeten zijn.
Wat betreft rijgedrag is het comfort redelijk, de stoelen zitten in ieder geval perfect, de vering is zeer comfortabel, het motorgeluid en windgeruis vindt ik echter aan de hoge kant, vooral bij hogere snelheden (130+). Door de vering comfortabel te kiezen is de wegligging wat achtergebleven, maar dat vindt ik van ondergeschikt belang, scheuren doe je toch niet met zo"n auto. Hierna nog wat plussen en minnen:

plussen
+ruime kofferbak
+goedkope aanschaf
+comfort vering
+comfort stoelen
+regensensor (werkt goed)

minnen
-afwerking (motorruimte, interieur, stoelbekleding)
-hoog verbruik
-motorgeluid, brom
-windgeruis
-hakerig schakelen

-Roken bij sterke acceleratie
-Roken bij de koude start
-Defecte electrische buitenspiegel bediening
-Defecte achterruitverwarming