Peugeot 106 XSi 1.6 (1996)

Peugeot 106

Uitvoering106 XSi 1.6
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2004

Voordat ik mijn eerste auto ging kopen, had ik besloten om te kiezen voor een kleine sportieve auto. Al snel viel de keuze op deze 106 xsi 1.6.

Bij aanschaf zaten er diverse extraas op, zoals nieuwe 15 inch lichtmetalen velgen, startonderbreker, kuipstoelen en nieuwe sportuitlaat. Daarbij was ie iets verlaagd.

Het interieur is niet erg modern, maar alle benodigde dingen zijn aanwezig en eenvoudig te vinden. De kuipstoelen zitten erg comfortabel. De auto is niet echt geschikt om meer dan twee personen mee te nemen, hetgeen te verwachten is bij dit formaat.

Over de rijeigenschappen kan ik alleen maar zeggen dat deze erg goed zijn, natuurlijk kan je wel een stugge vering verwachten bij een sportieve auto, snelle bochten laten zich goed doen. Laag in de toeren is nog niet veel te merken van zijn vermogen van 105pk op slechts 872kg. Vanaf 3500 wordt het pas feest. Onderstuur is erg moeilijk eruit te krijgen.

Opvallend is de keuze van de korte versnellingen, het is mogelijk om in de 5de versnelling 50 km/h te rijden zonder ondertoeren te maken. Zuinig rijden is hierdoor heel goed mogelijk, gemiddeld rij ik 1 op 15, bij regelmatig eens even flink doortrappen.

Als nadeel kan ik aanmerken dat het zicht in de buitenspiegels niet optimaal is, bij inhalen op autoweg is het namelijk een vereiste om goed over je schouders te kijken vanwege de grote dode hoek.

- Wielen raken wielkasten aan, dit is verholpen door vering aan te passen.