Opel Meriva 1.3 CDTi Cosmo (2006)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Meriva 1.3 CDTi Cosmo |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2006 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 5 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
* 16-04-2010 *
Het is al erg lang geleden dat ik een review heb geplaatst zie ik net. Er staan nu iets meer dan 80.000 kilometers op de teller. De auto rijdt nu al meer dan een jaar rondt in Noorwegen. Ik moet toegeven dat ie best veel stil staat hier, maar ik heb nog geen enkele keer problemen gehad met starten. Ook niet nadat de auto 3 weken stil stond in -20 graden. Na 3 weken was het sleutel omdraaien en meteen starten. Het stilstaan heeft misschien een nadelig effect gehad op de linker achterrem. Deze blijft een beetje hangen, waardoor er een irritant piepend geluid ontstaan en de rem naar loop van tijd ook warm begint te worden. De oplossing is los maken, reinigen en terug plaatsen. Een volgend probleem is de elektrische stuurbekrachtiging. Deze begon dit jaar af en toe uit te vallen, voornamelijk tijdens de kou. Was behoorlijk link, de rotonde op en ineens stuurbekrachtiging kwijt. De laatste weken houdt hij zich weer prima, maar ik ga bij terugkomst in Nederland toch eens vragen hoe dat zit.
* 18-12-2007 *
Inmiddels al bijna op de 37.000 kilometer en nog steeds geen serieuze problemen. De vulbussen van de a-armen zijn vervangen en kraken niet meer. Heel soms hoor ik 1 kraakje, maar dat is zeer zelden en het blijft bij 1 kraak. Ook zit er een kraakje in het dashboard, maar dat is binnen een paar tellen weer weg en het komt bijna nooit voor. Dus nog steeds geen reden tot klagen, ben er nog zeer tevreden over.
* 12-10-2007*
Er staat nu meer dan 33.000 kilometer op de teller en de auto rijdt nog steeds perfect. Wel is het roetfilter stuk gegaan, maar deze is netjes onder garantie vervangen. Hij heeft zijn eerste servicebeurt gehad op de 25.000 kilometer, de volgende is bij 55.000. Het enige probleem tot nu toe is het kraken/tikken rechts voor. Volgens de dealer ligt het aan de vulbussen in de ophanging en deze worden volgende week aan beide kanten vervangen. De service van de Opel dealer (Motorhuis Gouda) is heel goed. Het verbruik ligt nog steeds tussen de 1 op 18 en 1 op 19, best goed naar mijn mening.
* 6-05-2007 *
Inmiddels op over de 18.000 kilometer en het oliepeil staat nog perfect. Het hele verhaal met veel olieverbruik bij ’hard’ inrijden is dus allemaal nonsens, het resultaat is juist positief.
Hij is pas gechiptuned bij Hartog Tuning (aanrader). Volgens de meting (voor en na meting) is het vermogen toegenomen met 13,5 pk en het koppel met 45 Nm. Het zijn geen grote getallen, maar dat zal natuurlijk ook nooit lukken met een 1.3 diesel. Het is zeer duidelijk merkbaar en het verbruik is nu van ongeveer 1:18 naar 1:19 of soms wel 1:19,5 gegaan. Hij trekt veel vlotter, dipjes zijn weg, het rijdt gewoon een stuk beter.
Het roetfilter zat pas vol, dat kwam door veel korte ritjes. Maar na een rit van zo’n 160 kilometer was dit probleem weer verholpen. Er zit HEEL soms een kraakje/rateltje in het dashboard, ik heb de boel wat strakker aangedraaid, maar dat hielp niet. Ook kraakt het koppelingspedaal soms een beetje, daar wil ik wel wat aan laten doen.
Dus, nog steeds heel erg tevreden.
* 13-03-2007 *
Na een kleine discussie toch eens nieuwsgierig geworden naar Shell V-Power Diesel. Ik heb in het verleden een gelijksoortig iets van Total geprobeerd met een andere auto, maar dat gaf geen verschil.
Nu moet ik toch terugkomen op wat ik gezegd heb, V-Power gaf wel degelijk verschil. Het verbruik lag nu aan het einde op 1:18,9 in tegenstelling tot zo’n 1:17 met normale brandstof. Ook lijkt het alsof de auto iets sneller optrekt.
Maar als je gaat kijken naar de prijs per kilometer, dan kom je door de hogere kosten van V-Power 0,001 cent duurder uit. Helaas dus geen verschil in kosten, maar wel in afstand en vermogen en dus toch wel wat gunstiger.
* 8-02-2007 *
Nog steeds zeer tevreden over de auto. Na ongeveer 6000 kilometer moest de olie bijgevuld worden, bijna een liter ging er in. Maar volgens de dealer was dat normaal in de inloopperiode. Er staat nu bijna 12.000 kilometer op de teller, heb vorige week het olie gepeild en er was nog geen druppel uit, dus dat van de inloopperiode klopt wel.
* 6-11-2006 *
Na een goede verbruiksmeting kwam ik op 1 op 17,5 (of ook wel 5,7 op 100). Het is een motor uit de Fiat Panda, deze weegt slechts 835, wat 400 kg minder is dan de Meriva. Daarom had ik al niet verwacht dat de opgegeven cijfers van 1 op 24 niet gehaald zouden worden, maar 1 op 17 leek mij wel heel erg slecht. Ik wilde daarom een berichtje naar Opel sturen en haalde nogeens de gegevens erbij, toen zag ik dat ze deze aangepast hebben naar een stuk hoger verbruik.
De verbruiksgegevens zijn nu als volgt:
Stadsverkeer: 6,2 op 100
Buiten de bebouwde kom: 4,3 op 100
Gecombineerd: 5,0 op 100
Dat komt dus al meer in de buurt van de 5,7 die ik haalde. Naar mijn mening is die 4,3 wel heel erg optimistisch. Een tegenvallertje dus, zeker als je kijkt dat het verbruik bijna niets scheelt met de 1.7 diesel van Opel. Maar toch, het is nog best een zuinige auto, misschien zal zal hij nog iets zuiniger worden en de motor is door de multi-jet techniek zeer stil.
* 30-10-2006 *
Het aantal kilometers stijgt nog steeds gestaag en ligt nu op 2543. De stotteringen zijn verdwenen, iets meer gas bij het wegrijden deed de truuk, het is natuurlijk geen koppel-beest zoals mijn vorige auto, even wennen dus.
Het verbruik is mij nog niet helemaal duidelijk. Bij de laatste tankbeurt kwam ik weer op een verbruik van 1 op 16, waarschijnlijk iets misgegaan bij de berekening, misschien geeft de volgende tankbeurt iets meer duidelijkheid.
* 16-10-2006 *
Er staat nu ongeveer 1600 kilometer op de teller. Hij rijdt nog steeds fantastisch, al ben ik wel wat minpuntjes tegengekomen die ik hieronder zal opnoemen.
Bij de eerste tankbeurt lag het verbruik op 1 op 16, de tweede tankbeurt was dit 1 op 18 en de volgende tankbeurt wordt nog beter denk ik.
* 02-10-2006 *
Vandaag de auto opgehaald en er 22 kilometer mee gereden. Het viel mij meteen op dat de auto zeer stil is (waarschijnlijk door de multi-jet), maar toch best pittig wanneer je hem op zijn staart trapt. Alles is netjes afgewerkt, zeker voor een auto van dat bedrag.
Waarschijnlijk haal ik de gemiddelde leeftijd van de Meriva-rijders flink omlaag met mijn 22 jaren. Maar ik wilde een zuinige, comfortabele en betrouwbare auto. Ik rij ongeveer 25.000 km per jaar en maak ook verre reizen per auto, daarom moet deze betrouwbaar zijn.
PROBLEMEN
Pluspunten:
- Stille motor, ook op hoge snelheden.
- Laag verbruik (wordt nog minder)
- Zit comfortabel (harde stoelen, lekker vind ik)
- Met neergeklapte achterbank veel ruimte, maar ook zonder veel ruimte
- Makkelijk bedienbare radio (grote knoppen, makkelijk tijdens het rijden)
- Veel remkracht
- Ligt erg vast op de weg en is goed geveerd
Minpunten:
- Stottert soms een beetje bij het wegrijden in lage toeren (verholpen door wat meer gas geven bij het wegrijden)
- A-stijlen (de kleine raampjes) nemen zicht weg, lastig op rotondes, altijd goed opletten hiermee
- De brilhouder boven de passagiersstoel is iets te klein, een normale bril past er niet zo goed in
- Variabele benzinemeter, wil soms iets zakken en daarna weer wat stijgen of ineens veel sneller te zakken en daarna weer minder snel.
Problemen tot nu toe:
- Piepende linker achterrem, doordat deze blijft hangen
- Stuurbekrachtiging viel af en toe uit, behoorlijk gevaarlijk
- Raam bij de bestuurder maakt een tik geluid een aantal minuten na het sluiten
- Heel soms een klein kraakje in het dasbhoard (na goed aandrukken niet meer gehoord)
- Krakend koppelingspedaal (verholpen)
- Defect roetfilter (vervangen onder garantie, geen problemen daarna)
- Kraak en tik in de ophanging (wordt onder garantie verholpen)
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.