Opel Insignia Sports Tourer 1.4 Turbo ecoFLEX Cosmo (2011)
autoreview

Signalement
Uitvoering | Insignia Sports Tourer 1.4 Turbo ecoFLEX Cosmo |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
KM-stand laatst | 825 km |
1e indrukken
- 625 km
Afgelopen week mijn nieuwe auto in ontvangst mogen nemen. De Opel Insignia Sports Tourer 1.4 Turbo Cosmo. Een 20% auto, dat was de stellige wens voorzien van de nodige luxe.
Mijn vorige auto was een Toyota Avensis 2.2 D-Cat met 177 Pk en 400 Nm koppel. Een beest om in te rijden maar na veel problemen bij de dealers en met de auto en na 7 jaar (voor deze een 2.0 benzine) was het wel tijd voor een ander model.
Na zo'n beetje alle auto's bekeken te hebben kwam de Opel eruit, waarom:
* 20% bijtelling
* Supermooi design
* Trekhaak mogelijk
* Volledige uitrusting bij prima prijs
* Ruim
Andere opties waren de BMW 320d EDE, Peugeot 508 1.6 Hdi en een Passat. De BMW viel af omdat die bij 20% geen trekhaak mag hebben en bovendien erg klein was (reed geweldig, meer dan super bij een heel laag verbruik) De Passat, oersaaie auto zonder enige uitstraling en de Peugeot viel af omdat iedereen die heeft en het toch een Franse auto blijft (persoonlijke smaak). Bovendien minder luxe dan de volledig uitgerustte Opel. Alle andere merken vielen voor mij af vanwege een slechtere mix tussen de voor mij belangrijke criteria, kwaliteit, 20%, trekhaak, comfort, luxe , design, bijtelling.
Het is dus een Insignia geworden:
* Cosmo uitvoering
* Kleur wit
* Executive pakket dus met navigatie
* Lederen bekleding
* Velgen 18" 10x dubbelspaaks
* Flexride
* Infinity sound
* Trekhaak
* Opel eye
* Parkeerhulp
* Bandenspannings controle systeem
Alles erop en eraan dus. En daarmee blijft de prijs redelijk, een kleine 4,000 euro meer dan de Toyota met minder luxe en toch weer 4 jaar later. Zeker in combi met 20% bijtelling levert dat een aantrekkelijk plaatje op, 50 euro minder netto betalen in de maand tov de Toyota. Mindere prestaties van de motor nemen we dan op de koop toe. 177 PK en 400 Nm rijd natuurlijk beter dan 140 Pk en 200 Nm.
Bij het nemen van de beslissing nooit in de Insignia gereden want de 1.4 T was er nog niet, wel in de 1.6 Turbo, wat ik een erg zenuwachtige auto vond, en de 130 en 160 PK diesels. Die diesels zijn niet te krijgen als 20% in de sports tourer dus werd het de benzine 1.4 Turbo. Ik heb in een Astra met deze motor gereden en dat beviel erg goed, prima prestaties en soepel rijdend. De Insignia is wel 300 kilo zwaarder maar het zou goed genoeg moeten zijn. Afwachten toch tot de auto er was.
Hij is er nu en hier wat eerste indrukken, ik heb er nu ongeveer 600 kilometer mee gereden, een aantal woon werk ritten van circa 25 km enkele reis en een lange rit naar Schiphol.
1e indrukken:
Comfort + uitrusting:
* Zeer rustig, de auto rijd heel erg rustig door zijn kleine motor, bij constante snelheid hoor je de motor nauwelijks, weinig winderuis en bandenlawaai.
* Stoelen meer dan super, perfecte verstelbaarheid, lange zittingen, hoogteverstelling super
* Memory stand op de stoel van de bestuurde is ook erg prettig nooit meer opnieiw instellen als iemand anders gereden heeft
*Xenon adaptieve verlichting, erg mooi en praktisch, nog niet heel veel op echt dondere stukken gereden maar de bochtenverlichting is erg goed. Alles werkt automatisch dus over verlichting hoef je je geen zorgen meer te maken
* Flexride systeem, echt geweldig, in de sportstand ga je als een strijkijzer de bocht door, echt goed merkbaar wat een verschil, de comfortstand en normale stand vind ik iets minder duidelijk voelbaar maar de sport is top.
* Opel Eye, allemaal leuk , je wordt gewaarschuwd als je over lijnen rijd met een piepje, als je je voorganger te snal naderd dan piept er wat en snelheidsbeperkingen worden ook gelezen, onderborden echter niet dus dat blijft beperkt in functionaliteit. Een leuke gadget maar meer niet
* Dashboard, veel knoppen maar erg mooi vormgegeven en allemaal erg intuitief dus zeker geen gezoek naar knoppen
* Een misser vind ik de knop van de bediening boordcomputer, die mist op het stuur en moet bediend worden op de hendel voor de richtingaanwijzer, zonder je handen van het stuur af te halen gaat dit niet en bovendien moet je een 2e knop gebruiken om te wisselen tussen 2 menulijstjes dus das niet erg handig allemaal.
* Navigatie, ook al erg fijn, werkt goed met de draaiknop die tussen de voorstoelen zit, makkelijk en snel in te stellen en tot mijn grote blijdschap geen belgische dame maar een fijne nederlandse stem
* De multimedia interface werkt ook via die draaiknop en is ook goed en duidelijk, alles is duidelijk en goed te vinden, erg handig bijvoorbeeld een automatische zenderlijst van alle radiostations, dus nooit meer zoeken anar een frezuentie maar gewoon op naam selecteren. Met de USB aansluiting sluit je alles makkelijk aan, wel is het lastig zoeken in je Ipod als deze wat meer GB's is door de dan lange lijsten met albums. Kan natuurlijk ook zoeken op artiest maar hoe meer erop staat hoe lastiger zoeken, naar een bepaalde letter scrollen is niet mogelijk volgens mij, je draait je dus lam als je midden in het alfabet moet zijn.
* Ruimte, voorin helemaal top, achterin toch wel iets minder dan verwacht mag worden van een auto van deze omvang. De Toyota bood veel meer ruimte aan de achterpassagiers.
* Airco is gescheiden regelbaar en maakt weinig geluid
* Stoelverwarming werkt goed, wordt alleen in de eerste stand voor mijn gevoel net iets te warm en de 2e stand weer net te koud, iets ertussenin kan niet, dat had iets fijner geregeld kunnen worden
* Kofferbak, erg ruim ,makkelijk de stoelen neer te klappen zonder verwijderen van hoofdsteunen en de achterbank hoeft niet opgeklapt. Allemaal makkelijk gewoon en door de supergrote achterkle erg goed bereikbaar. De elektrische bediening (open en sluiten op de cosmo) maakt het helemaal af. Nooit meer klooien met neerzetten enzo, gewoon op afstand openen et voila. Bovendien natuurlijk een top gadget waarmee je iedereen de ogen uitsteekt. Al zeggen ze dat natuurlijk niet want het is een opel.
* Opbergruimte in de auto is prima, wel is het dashboardkastje niet al te groot en zit de USB aansluiting in de armsteun niet zo handig, je hebt echt een kort stick nodig want anders kan de armsteun niet meer dicht.
Rij eigenschappen.
De auto heeft een flexride systeem wat echt geweldig werkt, normaliter rijd de auto al goed en is de wegliggin al vele malen beter dan die van mijn oude toyota, wanneer de sportstand wordt ingeschakeld kan de pret echt beginnen en kun je zonder remmen de meeste bochten op volle snelheid nemen zonder angstig te worden of ook maar in de buurt te komen van het verliezen van de controle. De motorprestaties vragen niet echt om hard rijden maar de prestaties van het onderstel wel. Op een rotonde of scherpere bocht verlies ik stante pede alle auto's uit mijn achteruitkijkspiegel die aan het drukken zijn op het rechte stuk. De comfortstand gebruik ik eigenlijk nog niet, opndanks de 18" velgen is het comfort in de normale stand prima.
In de sportstand is ook de gaspedaalafstelling aangepast en reageert dit aggresiever.Dat is duidelijk merkbaar, je komt heel vlot uit de startblokken. Als je zuinig wilt rijden en soepel doorschakelt is wel het vermogen in de 3e versnelling erg beperkt, het dooraccelereren duurt dan best lang. Zelfde geld voor tussenaccelereren in de 5 of 6, dat gaat niet heel vlot, in de 6 is het zelfs erg weinig. Even terug naar de 4 en er is weer voldoende power beschikbaar voor een fikse tussensprint. Het benzinegebruik gaat dan wel met stappen omhoog.
De besturing is licht zoals wel vaker geschreven is, dat mensen dat schrijven snap ik zeker, ik denk wel dat er een gewenning optreed waarna dit niet meer als licht ervaren wordt en waarna het ook een prima stuurgedrag oplevert. In de eerste kilometers heb je soms de neiging om teveel te sturen hierdoor maar dat is zo weg. Het leren stuur licht overigens erg lekker in de hand en alle knoppen zijn prima geplaatst hierop.
Verbruik:
Vooralsnog staat het gemiddelde verbruik na 625 kilometer op 7,5 liter per 100 km. Das best hoog tov de opgegeven 5.9 liter uit het boekje. Ik heb hiervoor kort een Octavia 1.2 TSE gereden en daarmee reed ik mijn woon werkrit met gemak onder de 6 liter per 100 km. Het lukte me zelfs 1 dag in 5.5 lieter. Dat motortje voelde in die auto ook iets krachtiger aan terwijl er toch 35 Pk minder inzat.
De lange rit naar Schiphol (110km) met grotendeels 100 kilometer per uur op de cruisecontrol ging in 6,5 liter / 100km. Das redelijk maar nog lang niet de 5,9 fabrieksopgave en zuiniger rijden dan toen is eigenlijk niet reeel, geen files, veel 100km stukken en niet vel extra optrekken etcetera. Met de Octavia reed ik circa 6,5 gemiddeld en nu dan 7,5. goed bekeken met 300 kilo meer gewicht is dat misschien niet zo heel slecht. Ben benieuwd of dat nog beter wordt over tijd.
1e conclusie
Geen seconde spijt van de keuze, zelfs niet met 40 Pk minder dan voorheen en de helft van het koppel. Een superlekkere reisauto met op en top comfort.
Al met al is de eerste indruk dat het een superauto is, prestaties die in lijn zijn met de verwachtingen.
Een genot om naar te kijken en een genot om in te rijden.
1e tankbeurt
- 825 km
1e tankbeurt, 783 kilometer gereden over provinciale weg, beetje snelweg en stadsverkeer. 1 lange rit naar Schiphol heen en weer. verder veelal korte stukjes.
Getankt 61 liter dus 1 op 13 gereden, de boord computer gaf aan 7,4l/100km en dat zou 1/13.5 zijn. Klopt dus redelijk.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.