Opel Corsa-e 7.4kW Elegance (2020)

Opel Corsa-e 7.4kW Elegance (2020)

UitvoeringCorsa-e 7.4kW Elegance
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2024

Persoonlijke beleving van de Opel e-Corsa

Intro

Op 29/07/2024 is het zover, een handtekening onder de bestelbon van een gebruikte Opel E-Corsa Elegance met 48000km. Deze elektrische Corsa zal de toen nieuw gekochte maar nu 13 jaar oude Peugeot 207 vervangen. Dit wagentje zal belast worden met dezelfde zware taak: opnieuw 10 tot 15 jaar overbruggen zonder pannes en extra kosten.

Echt, de Peugeot heeft het al die jaren super (lees: probleemloos) van afgebracht maar ik denk dat met de algemene trend van de huidige wagens, zo goedkoop mogelijk ontwikkelen en produceren om managers jaarlijks absurd dikke bonussen uit te keren, dit niet meer haalbaar is.

Stiekem hoop ik wel dat mijn Corsa een uitzondering is en het de komende jaren het voorbeeld van de verkochte Peugeot gaat volgen want ik heb namelijk niet jaarlijks zulke bonus om zware onderhoudskosten te sponseren en tevens deze managers verder te verrijken.

Dat gezegd zijnde… de review gaat dus over de elektrische Opel Corsa, het voertuig en niet over het beleid bij Stellantis. Ik ben de wagen bij een Opel-verdeler tegengekomen en om eerlijk met de buitenwereld te zijn, ook niet geheel toevallig want de wagen was door mij gekend. De mooie rode Corsa was door de klant ingeruild voor een elektrische Corsa facelift in het nieuwe Grafik Grey.

Ik ga in deze review mijn eigen beleving van mijn nieuwe gebruikte Corsa neerschrijven maar ook tussenin wat informatie geven over dit specifiek voertuig.

Exterieur

De auto staat er vrij goed verzorgd bij voor zijn 4 jaar en 48000km (bij aankoop) maar ik moet bekennen dat ik op dat vlak niet snel tevreden en een lakcorrectie heb uitgevoerd om enkele diepere krassen weg te werken alsook enkele parkeerdeukjes. Uiteraard het resultaat mag er zijn want het mooie glanzende rood en dito zwart dak contrasteren mooi met de blinkende zwart getinte ruiten en het stralende chroom rond de ramen. De 17 duim Diamond Cut velgen geven de wagen een stoere uitstraling.

Buitenzijde is smaak maar mij valt de looks 100% mee. Afstelling tussen de panelen en de strakheid van het plaatwerk is eigenlijk net ondermaats. Dit is zelfs bij de facelift heb ik vastgesteld en dat bij een model dat 4 jaar oud is. Hier heeft Stellantis echt wel wat verbeteringen mogen uitvoeren doorheen de jaren. Voor de nieuwprijs van deze wagen mocht het allemaal toch wel net wat strakker zijn. Ook de lak is enorm krasgevoelig en snel onderhevig aan sleet heb ik opgemerkt.

Ik vind de inklapbare spiegels, gevolgd door een geluidsignaal bij het verlaten van de wagen een super toevoeging. Ik kan van ver al zien dat de wagen gesloten is. Bij het naderen van de wagen klappen de spiegels uit en de deur(en) ontgrendelen zonder gebruik de maken van de sleutel, heel handig want je hoeft de sleutel niet meer te zoeken in je broekzak of voor de vrouwen minutenlang in je handtas. Dit systeem is gemaakt om het vooral het leven voor de vrouw gemakkelijker te maken denk ik.

Interieur/gebruik/functionaliteit

Rustig stappen we op de wagen af en je hoort de deuren losklikken en de automatisch inklapbare spiegels gaan gelijktijdig open. Vol enthousiasme stap ik in de wagen en uiteraard is het een hele beleving na 13 jaar met de Peugeot gereden te hebben. Ik zie dat de voorste deuren mooi bekleed zijn met kunstleder, achterste deuren zijn dat dan weer niet. Ik vind het mooier dat dat achteraan ook zo was maar dat zal het ‘besparingsprogramma’ zijn van Stellantis. Ik zie op de bestuurdersdeur de bediening van de elektrische spiegels en de bediening van de elektrische ruiten. Knoppen zijn goed te bedienen en zonder dat ze de eerste mm lam aanvoelen met indrukken. De half (kunst)lederen stoelen hebben een vrij lange maar wel harde zit. Ik heb in betere stoelen gezeten maar na het vinden van een goede positie zijn ze voldoende en volgens verwachting in dit segment van auto’s. Niet uitmuntend maar zeker niet dramatisch. Dashboard ziet er leuk uit en bediening en indeling van het touch screen is duidelijk met grote iconen waardoor het met slechter wegdek nog goed te doen is om de juiste button te selecteren. Wel werkt soms het display net wat te traag bij het scrollen door de menu’s en met name het navigatiegedeelte. Een update van de infotainment-module heeft het wel verbeterd.

Geluid dat door de boxen komt klinkt goed, ingeven (zoals GPS) en bedienen van allerhande functies, connecteren met de smartphone (enkel via kabel) gaat allemaal eenvoudig en probleemloos. Handsfree functie werkt goed maar het geluid is voor de persoon aan de andere kant van de lijn nogal blikkerig. Het draadloos laden werkt, maar mijn smartphone ondersteund dit niet.

Verder kijk ik naar onder en is het kort zoeken naar de bediening van de verwarming/automatische airco want het is vrij laag en naar achter geplaatst in de middenconsole maar de touch button van de zetelverwarming dat gewoon mee geïntegreerd is in het bedieningspaneel van de HVAC was iets moeilijker te vinden, je moet het gewoon weten maar het is wel bereikbaar… De zetelverwarming werkt echt supergoed, hier ga ik graag gebruik van maken. Aangezien we even bezig zijn met verwarming, zie ik links op het stuur de knop van de stuurwielverwarming. Even voor de zekerheid heb ik het logo op het stuur bekeken want ik dacht even in een Jaguar ofzo te zitten in plaats van in een Corsa… Een Corsa? Stuurverwarming?? Helemaal te gek, werkt goed maar wordt toch wel echt warm. Misschien wel handig in een koude winter maar lang hoeft het niet op te staan alvorens ik met veel te warme handen zit.

Verwarming en airco werken zeer goed, de wagen geeft snel warme lucht en snel koude lucht en de lucht wordt mooi gelijkmatig, alweer opnieuw meer dan voldoende goed voor een wagen uit dit segment. Ook wordt de lucht verdeeld zonder al te veel geluid van de ventilator, veel minder luid dan bij mijn Peugeot dus geeft ook weer iets meer rust aan boord.

Om verder de middenconsole af te gaan, kijk ik naar de versnellingspook. Echt een supertof ontwerp en staat zelfs mooier dan het kleine wieltje wat nu in de facelift zit. Bediening kan niet moeilijk zijn, je hoeft enkel naar voor te duwen of naar achter te trekken om een keuze te maken. Jammer van het blinkende zwart plastic plaatje dat rond de pook zit als afwerking: zeer krasgevoelig. Aan het einde van de middenconsole hebben we de armsteun dewelke uitgeschoven kan worden. Zit op een goede hoogte gemonteerd en als ik hem helemaal naar achter schuif dan zit deze ook niet in de weg voor mijn ellenboog ofzo. Goed uitgekiend dus.

Stuurwielbediening, hm… Vrij kleine knoppen kort tegen elkaar dus voor mij is het wennen maar als ik het zo bekijk in andere wagens dan lijkt het geen fout ontwerp van Opel maar is dat overal zo maar ik ben wel gelukkig met de fysieke knoppen. De touch buttons daar hou ik niet zo van. De spraakbediening is een leuk gadget maar zal iets zijn wat ik zelden ga gebruiken want het heeft moeite om je te verstaan en het ligt echt niet aan mij, of zou het? Even andere personen laten testen en ik kan bevestigen dat ik niet naar logopedist moet, oef! Voor mij het enige nuttige om te gebruiken om een telefonische oproep uit te voeren.

Technische aspecten zoals parkeersensoren, achteruitrijcamera, adaptieve cruise controle, automatische remassist, dodehoek, lane assist, matrix koplampen, … werken zoals je het kan verwachten. Enkel wel een bemerking dat de beeldweergave van de achteruitrijdcamera niet zo scherp is. Uiteraard zijn de matrix koplampen voor mij een verademing gezien de halogeenpitjes van mijn Peugeot 207 en bij het vertrekken zijn het dansen van de diverse LED's in de koplampen wel een leuke gymmic.

Motor/versnellingsbak/remmen

Eigenlijk kan hier weinig verteld worden enkel dat de wagen een vlotte acceleratie heeft en dat de gasrespons ook heel vlot is in rijmodus NORMAAL, de wagen moet niet nadenken of hij moet accelereren. Positief vind ik dat de Corsa niet abrupt reageert op de commando’s van het gaspedaal maar eerder op een comfortabele manier de acceleratie laat doorkomen. Dat scheelt ook weer aan bandenslijtage, wat je kan zien aan de huidige banden. De Corsa heeft op +/- 43000km pas nieuwe banden gekregen op de aangedreven vooras.

Bij het lossen van het gaspedaal levert de wagen een mooie vertraging en als de versnellingsbak de stand B staat (regeneratief remmen) dan is de vertraging heel fel aanwezig. Remmenslijtage bij deze wagen is bijna onbestaande met als gevolg dat de remmen wel regelmatig piepen wanneer de wagen bijna tot stilstand komt. Hier valt jammer genoeg niets aan te doen behalve vervangen maar dat is dan ook weer een tijdelijke oplossing. Ook valt het op dat het rempedaal een 'raar' gevoel geeft, anders dan bij een normale wagen waarbij het steviger intrappen van het rempedaal gewenning vraagt aan dat gevoel. De wagen remt goed dus daar is niks op aan te merken maar het is gewoon het onbekende gevoel in het pedaal dat te maken heeft met het feit dat de wagen niet uitgerust is met een normale rembooster zoals we het in het verleden altijd gekend hebben. In rijmodus ECO is de respons van het gaspedaal wat trager en in rijmodus SPORT dan weer een stuk feller. Trouwens het regeneratief remmen heeft bij mij weinig impact om de actieradius van de batterij, ik denk dat ik hiervoor te korte afstanden rij en dat dit bij langere afstanden wel zichtbaar wordt.

Rijgedrag/wegligging

Rijgedrag dan, de Opel Corsa staat zeker wel stevig afgeveerd. Met de 17 duim Diamond Cut velgen en laag profielbanden staat de wagen een stuk harder dan met de 15 duim stalen winterwielen. Uiteraard doet het gewicht van de batterij er zeker geen goed aan wat je merkt bij het afrijden van een vluchtheuvel. Dit doe je best aan een lage snelheid want de terugslag is anders echt wel voelbaar en dan spreek nog maar over een lege achterbank. Als u toch graag snel de vluchtheuvels neemt, kinderen achteraan kunnen best niet alleen voorzien zijn van een kinderzitje maar ook van een helm. Overigens is de achterbank ook voorzien van ISO-fix.

Bij het insturen van de bochten reageert de wagen heel stabiel en dit omwille van het laag gelegen batterijpakket en de stuurinrichting reageert ook vrij direct, ook de stuurbekrachtiging is van die aard dat deze het gevoel geeft dat je meer controle hebt. Bij mijn Peugeot 207 bijvoorbeeld was de weerstand bij het draaien veel minder wat de feedback niet ten goede kwam naar mijn beleving.

Verbruik

Uiteindelijk is de Opel Corsa gemaakt om rustig te rijden, alleen al omwille van het batterijverbruik. Ikzelf heb nog geen lading leeggereden op stand SPORT en sportief rijgedrag dus hier kan ik niet zeggen hoeveel kilometers de wagen op 1 lading doet met zulke rijstijl. Ook is het verbruik wat groter op de autosnelweg.

Mijn Opel Corsa wordt enkel gebruikt in het stadsverkeer en ik kan zeggen dat de wagen in de zomer effectief tussen 290 en 314km haalt afhankelijk van welke stand de rijmodus staat (Normaal vs ECO), ik meng vaak het gebruik tussen deze twee rijmodi. De stand ECO is goed te doen grotendeels doorheen het jaar, enkel in de echt koude wintermaanden is deze stand niet zo goed bruikbaar omwille van het thermisch comfort dat enorm beperkt wordt. In de koudere winter rij ik dus altijd in de stand NORMAAL. Hier slinkt de actieradius in winterse temperaturen tot rond een 250km voor 1 lading. Het is naar kilometers toe niet veel maar procentueel is dat natuurlijk wel, gezien de normale actieradius van +/- 320km. Voor mijn gebruik alvast geen probleem want het maximum dat de wagen bij mij gereden heeft is nog geen 50km in één rit. Meestal doet de wagen maar enkele kilometers op één dag.

Mijn Opel Corsa is nog uitgerust met de 7.4kW boordlader (ondertussen zijn er ook 11kW boordladers) met een batterij van 50kWh en het laden van mijn wagen gebeurt in mijn geval meestal via een publieke laadpaal. De laadtijd varieert afhankelijk van bezettingsgraad en capaciteit op het net maar meestal laad ik al tussen de 25kWh en 35kWh en gemiddeld neemt dit dus een 5.30 uur in beslag. Ik merk dat de laadtijd in de minder zonnige maanden langer is dan in de zonnigere maanden. Wanneer de wagen op hete dagen in de zomer geladen wordt dan neemt dit ook meer tijd in beslag dus afhankelijk van uw gebruik dient u eventueel uw laadmomenten ook uit te kienen. Mijn wagen wordt vaak vroeg in de ochtend geladen of laat in de avond.

Snelladen is met de Opel Corsa ook mogelijk maar dit doe ikzelf nooit dus hier heb ik geen gegevens van. Theoretisch is dit 100kWh en zou 26 minuten duren voor 80% lading.

Kosten na anderhalf jaar gebruik

Momenteel heb ik nog geen extra kosten gehad aan het voertuig. Wegenbelasting is in mijn geval niks want ik viel toen nog net in de oude regeling namelijk vrijgesteld van wegenbelasting en dit kan ik behouden. Met een onderhoudsbeurt van ongeveer 100 euro ben ik ook veel goedkoper af dan mijn Peugeot 207 diesel. Enkel door het publiek laden zal mijn verbruikskosten net iets minder zijn met mijn Peugeot maar als ik thuis kan laden dan kan dit ook aanzienlijk zakken.

Problemen/storingen

Bij bezichtigen van de wagen was de achteruitrijcamera troebel door condens dus deze is voor aflevering eerst nog vervangen.

In de garantieperiode na ongeveer 2500km rijden is bij de Opel Corsa een kloppend geluid ontstaan bij het scherper afdraaien zoals vertrek uit een parkeervak, hier zijn de 2 cardans vervangen en dit euvel is verholpen.

In november 2025 met +/- 56000km op de teller was mijn multimedia display tijdens het rijden even zwart maar startte onmiddellijk terug op. Hiervoor heeft de Dealer een software update uitgevoerd dat beschikbaar was voor dit euvel en momenteel is het ook niet terug geweest. Als service zijn ook de kaarten voor de navigatie geüpdatet. Beide updates zijn kosteloos uitgevoerd en achteraf gezien zijn deze ook mezelf uit te voeren want deze zijn te downloaden in de My Opel-app.

Tevredenheid

Ik ben momenteel tevreden over de Opel Corsa, de wagen heeft mij nog niet laten staan en dat is voor mij het grootste punt wat telt. Zoals u in mijn bevindingen kan zien, zijn er wat kleine dingen die me minder goed bevallen maar verder sluit de wagen momenteel heel goed aan op mijn gebruik en beleef ik de wagen op een zeer positieve manier. Op de vraag of ik opnieuw een Opel Corsa zou kopen, heb ik misschien geantwoord omdat:

- de wagen weinig km's doet en ik dus nu nog niet kan bepalen of het een goede wagen is geweest (nog geen 10000km op 1.5 jaar tijd).
- ik iemand ben die niet zozeer merkvast is en normaal gezien al niet een tweede keer hetzelfde model van hetzelfde merk zou kopen.

PRIVATE LEASE Opel Corsa