Opel Corsa 1.0 Turbo 115pk Cosmo (2015)

Opel Corsa 1.0 Turbo 115pk Cosmo (2015)

UitvoeringCorsa 1.0 Turbo 115pk Cosmo
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Degelijke Corsa met goede prestaties

Uiterlijk

Is persoonlijk natuurlijk, maar ik vind hem erg mooi vormgegeven van voren. Verder ziet hij er van buiten zeer solide uit. Hoge kwaliteit in mijn ogen. Zeker voor een auto van deze klasse.

Comfort

Is redelijk comfortabel ondanks het sportonderstel (standaard bij 17 inch LM). Verder is deze Corsa ruim uitgerust met verwarmd stuur (lekker in de winter), verwarmde voorstoelen (1 stand, maar wel erg warm), parkeersensoren voor en parkeercamera achter. Al met al fijne en handige features.
Minder goed: stoelen zouden wat beter kunnen, o.a. de lendesteun is wat beperkt.

Prestaties

Ongelofelijk wat een goede prestaties worden neergezet door deze driecilinder 1.0. De turbo grijpt vroeg aan (1800 rpm) en trekt ver door. Verder is de turbo licht op de achtergrond hoorbaar en dat is best een leuk geluid. In lagere versnellingen (5 en 6) is er meer dan voldoende koppel en vermogen om te accelereren, bijvoorbeeld op de snelweg van 100 naar 130. Bij terugschakelen naar de 4e versnelling worden er echt behoorlijke prestaties neergezet, vind ik.
Al met al een zeer soepele, pittige, maar ook zeer stille motor. Zelfs bij vol gas accelereren blijft het geluid binnen redelijk beperkt.

Verder is de schakelbak snel en direct en de wegligging prima. Ik vind het fijn dat er een optie is om de stuurbekrachtiging onder de 50 km/h een stuk lichter te maken (city-mode). Deze city-mode moet je echter wel iedere keer aanzetten na het starten van de auto (beetje jammer dat dit niet is in te stellen).

Eigenlijk is deze Corsa qua prestaties boven mijn verwachting. Ik kan geen echt slechte punten bedenken.

Interieur en opties

Zeer goed en eenvoudig mediasysteem met digital radio (aanrader). Verder kun je erg eenvoudig via Spotify muziek luisteren in de auto. Audiokwaliteit is prima. Er zijn verder aardig wat instellingen die je kunt aanpassen, bijvoorbeeld het standaard volume als de auto wordt gestart.

Verder is het interieur zeer degelijk! Er is naar mijn idee meer dan voldoende kwaliteit aanwezig voor een auto in deze klasse.

Slecht: hoewel de auto wel snel en automatisch verbinding maakt met mijn telefoon via bluetooth, duurt het meer dan 5 minuten voordat het intellilink systeem het telefoonboek van mijn telefoon (Galaxy S4 en S6) heeft ingeladen. Tot die tijd moet je handmatig nummers invoeren. Beetje jammer. Misschien dat dit met een update kan worden verholpen. Verder: navigatie-app Bringo werkt niet fijn en moet je voor bijbetalen. Veel fijner om via Google maps te navigeren.

Gebruikskosten

Ik rij ongeveer de helft van de km’s in de stad (met name Rotterdam) en de andere helft buiten de bebouwde kom en op de snelweg. Daarbij behaal ik het volgende gebruik:

Gebruik boordcomputer: gemiddeld 6.1 l / 100 km (ofwel: 1 op 16.4)

Praktijkverbruik na tanken: gemiddeld 1 op 14.6. Dat vind ik een fors verschil meer dan 10 procent! Daar komt bij dat de fabrikant een gemiddeld verbruik aangeeft van 1 op 20,4. Dan vind ik het verschil wel heel erg groot worden.

Over het verbruik (en de nauwkeurigheid van de boordcomputer in dit opzicht) ben ik dus nog niet echt te spreken. Hopelijk wordt het nog wat beter, zeker gezien er nog maar 4000 km op de teller staat.

PRIVATE LEASE Opel Corsa