Suzuki Swift vs. Opel Corsa - Occasiondubbeltest

Een eigen koers

66 reacties

Video
AutoWeek 40 2019
AutoWeek 40 2019

Je leest het in AutoWeek 40 2019

Hoewel de Suzuki Swift en de Opel Corsa elkaar al decennialang beconcureren in het segment van de kleine middenklasse, blijkt dat beide fabrikanten een geheel eigen invulling geven aan het zelfde concept. Welke van deze populaire occasions heeft de voorkeur?

De Opel Corsa en de Suzuki Swift zijn misschien wel  de meest vaste waarden in het segment van de compacte auto’s. Beide modellen bestaan al sinds het begin van de jaren 80. Deze Corsa is van de vijfde generatie en de Swift in dit treffen is er eentje van de zesde. Het concept van de auto’s mag dan gelijk zijn, beide merken varen hun eigen koers. Dat blijkt als je deze twee modellen met elkaar vergelijkt. De Opel Corsa staat met al zijn wielen in het heden. Onder de motorkap snort een driecilinder turbomotor, die is gekoppeld aan een zesbak. De Swift doet het met een ouderwetse viercilinder zónder turbo. Het verschil in vermogen is 4 pk in het voordeel van de Swift. Kijk je naar de trekkracht, dan zie je dat de Opel hem ruimschoots de loef afsteekt. En aan Newtonmeters heb je onderweg meer dan aan pk’s. Opel sprong laat op de compacte-turbotrein. Pas in 2014, toen aartsrivalen Volkswagen en Ford al járen bezig waren met TSI’s en Ecoboosts, kwam Opel met dit moderne type motor op de proppen. Dat heeft een voordeel, want waar de pioniers druk bezig waren met het optimaliseren van de techniek – denk aan problemen met olie- verbruik, interne vervuiling en kapotte turbo’s – keek Opel mooi de kunst af. Grote problemen met de direct ingespoten driecilinder van Opel zijn ons in elk geval niet bekend.

Verder lezen?

Dit artikel is gratis te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor maak je eenmalig een AutoWeek account aan, waarna je onbeperkt uit het AutoWeek archief kunt downloaden.

Inloggen of Registreren

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (66) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum