Opel Astra Stationwagon 1.7 CDTi 100pk Cosmo (2005)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Astra Stationwagon 1.7 CDTi 100pk Cosmo |
---|---|
Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
KM-stand bij aanschaf | 90.000 km |
KM-stand laatst | 160.000 km |
Gemengde gevoelens
- 160.000 km
De vorige (Megane) werd ingeleverd toen ik van werkgever ben veranderd.
Voorlopig zou ik een tijdje met een bijna-einde-contract auto rijden totdat de volgend besteld en geleverd zou zijn.
Eigenlijk had ik twee (stille) wensen: een break en liefst geen Opel of Japanner. Dat laatste zou een waterkansje worden, want Aziaten zijn niet zo geliefd bij leasingwagens (in Belgie dan toch).
Bij mijn eerste werkdag stond hij te wachten: een Opel Astra break met een Japanse dieselmotor dan nog.... Enfin, de vooroordelen aan de kant en vertrekken; we zien wel wat het zou worden.
Er stonden 90.000km op de teller. In iets meer dan een jaar zijn er daar nog 70.000 bijgekomen.
De Astra heeft een dubbel gevoel nagelaten. Hier volgen de details:
Uitrusting/comfort
Versie Cosmo. De optionele Xenonlichten zijn zeer goed. De uitrusting is voldoende, maar regelmatig miste ik toch elektrische ramen achteraan; een watertemperatuurmeter (zie bij problemen!).
De automatische ruitenwissers zijn slechts een gadget: ze wissen zelden zoals het moet en het is niet regelbaar: het is uit, autmatisch of constant. Dit werkte bv bij De Megane veel beter!
De automatische lichten kunnen eenvoudig op uit-aan-automatich ingesteld worden en zo hoort het eigenlijk.
De schakelaars aan het stuur een geweldig idee: ze springen alijd naar de originele stand terug (soort van tip-toets dus).
Wat een grote schok was voor mij, was het algemeen comfort... Komende uit de Megane was ik wel wat verwend, maar dit was toch wel een groot verschil: lawaai van motor (5-bak) en banden, harde vering, slechte stoelen (de eerste keer dat ik rugpijn in een auto had!) de bediening die te wensen overliet (de eerder vermelde regensensor, schakelen hakerig en stroef,...). Met die rugpijnen is het wel wat gebeterd: er zat een lendensteunregeling op de bestuurdersstoel en zo is het me gelukt om de rugpijn weg te krijgen.
Rijden tijdens lange autosnelwegritten was dus niet altijd even aangenaam door het vele lawaai en de minder goeie stoelen...
Problemen/betrouwbaarheid
Het enige wat me problemen opgeleverd heeft, is de motor. Om te beginnen heeft er altijd in de motor rond de 2000tr. een rare ratel gezeten (leek mee van de kleppen te komen). De garage heeft hier nooit een probleem over gemaakt, maar erg vertrouwvol vind ik dat toch niet.
Ook roette de diesel nogal veel. van het moment je eens stevig doortrok, werden de achterliggers het slachtoffer van een verstikkende wolk (ook normaal volgens garage).
-110.000km: serieuze (en plotse) olielek; weg laten slepen
-118.000km: geen airco meer: laten bijvullen
-135.000km: serieuze lek aan de waterpomp; laten wegslepen
-145.000 (vakantie Zuid-Frankrijk): bij stilstand -we stonden bergop- slipte de koppeling door. Deze pakte gewoon niet meer en begon te stinken. Achteruit laten bollen en voorzichtig verder geredn. Niets meer aan laten doen; nieuwe auto werd toch twee weken later geleverd.
Voor de rest heb ik geen problemen met de Astra gehad; Ook de elektronica heeft zich voorbeeldig gedragen (buiten enkele kleine ergernissen, zoals de regensensor bv.).
Verbruik
Ik kon de auto rond een gemiddeld verbruik van 5,5liter houden. De boordcomputer was hier evenwel te optimistisch en gaf steevast een goeie halve liter te weinig aan.
Een 900km was dus perfect mogelijk met een volle tank.
Motor/rijgedrag
De grote achilleshiel van mijn Astra was de Isuzu-motor. Die heeft wat problemen gegeven (zie boven) en is vrij brutaal. Van een gewillige, stille dieselmotor was dus geen sprake. Ook bij fileverkeer was het moeilijk om op ralenti te rijden (schokken en aan/uit karakter).
Mijn tip hier is: kies de veel beter Fiat-diesel (1.3-90pk of 1.9-120pk). M.i. is de 1.3 zelfs niet trager o.w.v. zijn zesbak. Ook in de prestaties komt de 1.7 echt over als een tractor.
De afstelling t.o.v. de 5-bak is ook niet super: je moet de motor goed in de toeren laten gaan, want de toerenteller duikt bij een hoger verzet naar beneden. gelukkig is de 1.7 wel vrij gewillig in de lagere toeren, dus 1500tr is geen probleem (al moet je dan zeker niet teveel pit verwachten).
Het onderstel is gelukkig van betere aard!
Alhoewel niet stil; communiceert het wel goed. Het weggedrag is ook vrij voorspelbaar: in slechtere weersomstandigheden blijft het veilig rijden in de Astra.
Conclusie
Alhoewel wat vooroordelen, ben ik aan het einde van de rit toch nog wel best tevreden.
OK; de motor en het algemeen comfort zijn tegenvallers, maar de Astra heeft het voor de rest wel goed gedaan; is voldoende ruim voor en gezin met twee kinderen.
Of er ooit nog een Opel in huis komt, is niet zeker, want echt overtuigen heeft de Astra me niet kunnen doen. Het comfort schiet tekort en ik vind het ook onbegrijpelijk dat Opel nog zo'n prehstorisch diesel met beperkte betrouwbaarheid in een moderne auto gebruikt.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.