Opel Astra 2.0 DTi-16V Club (2000)

Opel Astra
Opel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel Astra - interieurOpel Astra - interieur

UitvoeringAstra 2.0 DTi-16V Club
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2004

De auto is niet echt snel te noemen. Zowel onder de 1800 toeren als boven de 3000 toeren gebeurt er vrij weinig en daartussenin wordt het vermogen opgebouwd door een driftig turbo-dingetje waarbij de overgang tussen geen turbo en turbo wel heel heftig is. Maar dat heftige moet je niet zien als een positieve ervaring want zelfs met turbo is het niet altijd even makkelijk om met het overige verkeer mee te kunnen.

De wegligging is daarentegen prima in orde. Het zaakje komt wat stugjes over en de eigenschappen lijken ook wel op die van een halve sportauto maar het comfort is toch ruim voldoende. Minpuntje is het storende geluid van vering of schokdempers wanneer je over drempels heen moet. Ook hoor je best wel veel kraakjes en rammeltjes, maar daar hebben we een audio systeem voor. De koude motor maakt een hoop herrie maar dat vervaagt al snel bij stijgende temperaturen.

Mijn exemplaar heeft geen airco en de ontwaseming van de voorruit vind ik ronduit slecht wanneer het regent. Ik hou van een koude auto maar bij regen moet ik echt warme lucht naar de ramen sturen als ik geen waas op mijn ruit wil hebben. Om de auto toch koud te houden ben ik dan genoodzaakt om de ramen iets open te zetten.

Het schakelen is geen feest maar als je niet te wild doet dan gaat het allemaal prima en zonder fouten. De cruise control is werkelijk een geweldig stukje luxe maar die knoppen op het stuur voor de radiobediening hoeven voor mij niet zo, mijn apparatuur heeft geen aansluiting hiervoor en dus zijn het loze knoppen. De originele cd-speler is trouwens vrij suf te noemen.

Oh ja, het verbruik is redelijk, zeker gezien de aard van mijn werk vind ik 1 op 12,3 best wel goed.

Ik heb in deze vijf maanden bijna 20.000 kilometer gereden en ik heb nog nooit olie bij hoeven vullen. De remmen zijn uiteraard wel vervangen en de voorbanden ook, maar verder dan de gebruikelijke beurt heb ik er nog geen extra kosten aan gehad. Wel lag plotseling het hele raammechanisme van de linker deur helemal los maar dat was garantiewerk.

Verder ging de wagen steeds harder trillen maar dat had te maken met uitlijnen omdat ik te vaak te hard over schuin geplaatste drempels heen dender. Nu ik rustiger aan doe heb ik er ook helemaal geen last meer van.

Op dit moment heb ik wel steeds vaker last van het motormanagement. Bij behoorlijk warme motor gaat zo rond de 100 km/u af en toe het lampje aan en wil de auto niet harder, wat ik ook doe. Als ik de koppeling intrap kan de motor zelf wel veel harder maar laat ik de koppeling weer los dan blijft ht probleem. Even terug naar beneden de 90 of 80 lost het probleem weer op.

Zelf denk ik dat het in de versnellingsbak zit, misschien te weinig olie of de viscositeit niet goed meer of zo, maar de garage denkt dat het te maken heeft met een verstopte katalysator. Van de week maar even kijken, we zullen zien...

6,5

PRIVATE LEASE Opel Astra