Opel Astra 1.7 TD GL (1993)
| Uitvoering | Astra 1.7 TD GL |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 1993 |
| Jaar van aanschaf | 2000 |
| KM-stand bij aanschaf | 162.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
De Astra Turbodiesel schafte ik halverwege 2000 aan, nadat de kosten van het rijden met een Kadett op benzine de pan uitrezen. Maandelijks dronk dit karretje voor zo"n duizend toenmalige guldens aan euroloodvrij...
Met de aanschaf van de Astra daalden de brandstofkosten naar een behapbare 350 euro in de maand. Dit woog ruimschoots op tegen de hogere wegenbelasting, die de dieseluitvoering vereiste.
Ruim een jaar heb ik met de Astra gereden en ik moet zeggen: Hij reed heerlijk. Redelijk vlot en een goede wegligging, kortom: Een echte kilometervreter.
Een groot nadeel vormden echter de enorme onderhoudskosten. Alles wat ik dacht bespaard te hebben door de Kadett de deur uit te doen, kon ik alsnog ophoesten als de Astra z"n periodieke bezoek aan de garage bracht. Werkelijk alles wat kapot kan gaan aan een auto ging kapot! In een jaar tijd heb ik zeker 5000 euro aan de toen "slechts" zeven jaar oude auto verspijkerd. En het hield maar niet op... Met 234.000 km is de auto uiteindelijk verkocht aan de sloper, nadat dankzij een lekkende waterpomp het motorblok helemaal kromgetrokken was...
Eén troost: Als de auto voor een apk-beurt had gemoeten, wat het toch al kantje boord geweest of-ie er doorheen gekomen was. De snelheid waarmee roestvorming ontstond onder de dorpels van de portieren, maar vooral bij de spatborden, was niet tegen te houden! Ik zou iedereen die van plan is een Astra van bouwjaren voor pakweg 1996 te kopen willen aanraden om geen genoegen te nemen met de constatering dat van buiten geen roest is te zien aan de spatborden! Haal eerst aan de binnenkant de bekleding weg (is eenvoudig, een paar schroeven loshalen) en te controleren of er werkelijk geen roest te zien is op de spatborden en wielkasten.
- regelmatig uitlijnen
- extreme roestvorming
- schakelaar richtingaanwijzer vervangen
- kabel kilometerteller vervangen
- complete dashboardverlichting vervangen
- Ophangrubbers voorwielen vervangen
- Gaten in carrosserie gedicht (roest, 170.000 km)
- Nieuwe uitlaat (190.000 km)
- Nieuwe remschijven voor en achter (190.000 km)
- Nieuwe accu (210.000 km)
- schokdempers achter vervangen (210.000 km)
- Nieuwe waterpomp (230.000 km)
- Ruilmotor...was nodig bij 234.000 km, auto is echter gesloopt aangezien reparatie gezien restwaarde niet meer de moeite waard was.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
PRIVATE LEASE Opel Astra

Opel Astra GSi 16V - 1994 - Op de rollenbank

Praktijkervaring Opel Astra F: 8,16 procent marktaandeel!

Erik van Dijk 'ontpauperde' Opel Astra GSi en heeft nu een prachtexemplaar

Opel Astra F vs. concurrenten - Uit de Oude Doos