Opel Astra 1.6i-16V Njoy (2003)
Uitvoering | Astra 1.6i-16V Njoy |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
Aankoop
Deze auto heb ik in Duitsland gekocht voor een prikje en zelf naar NL gereden met een 5-daags Duits kenteken. Daarna heeft die 4 weken thuis gestaan alvorens ik hem had aangemeld bij de RDW voor de import en APK-keuring. De verkoper had aangegeven dat er "iets" met de wagen aan de hand was. Motormanagement brandde ook, wat bleek dat de EGR klep defect was. Deze vervangen en de wagen kwam zonder problemen door de keuring. Papieren in orde gemaakt en na 1 week had ik het kenteken en mocht ik officieel met de wagen rijden. Naderhand is nog de lambda sensor vervangen. Verder geen noemenswaardige problemen ermee gehad. Alleen het reguliere onderhoud, wat ik zelf doe.
Comfort: een heerlijke wagen om lange afstanden mee te rijden. Niet veel binnen geluiden.
Prestaties: Met z'n 1.6 16 kleps motor met automaat komt die goed vooruit. Het is niet de snelste, maar dat hoeft ook niet wat mij betreft.
Betrouwbaarheid: Prima, maar een Japanse wagen komt gevoelsmatig betrouwbaarder over, maar dat is een heel persoonlijk gevoel
Gebruikskosten: Onderdelen zijn betaalbaar, zelf het onderhoud doen scheelt enorm in de kosten. Verbruik valt wat tegen (1:11 stad; 1:15 snelweg) maar dat komt volgens mij door het hoge gewicht (1200 kg) i.c.m. de 1.6 motor en automaat.
met pensioen
De Astra is dan na 10 jaar in ons bezit te zijn geweest, met pensioen gegaan. Hij was erg incontinent geworden; een daklekkage, olie- en koelvloeistoflekkage deden hem de das om.
We hebben er 10 jaar lang heerlijk mee gereden. Maar nu werd het tijd om afscheid te nemen.
In die 10 jaar zijn het volgende vervangen: ECU, cilinderkop, lambdasensor, EGR klep. stabilisatorstangen, motorsteunen. Dat waren zo'n beetje de duurste reparaties. Daarnaast het jaarlijkse onderhoud. Kopen we weer een Opel? Nee zeer waarschijnlijk niet. Mijn hart ligt toch bij Japanners.