Nissan Primera 2.0 D SLX (1995)

Nissan Primera 2.0 D SLX (1995)

UitvoeringPrimera 2.0 D SLX
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2005

De auto heb ik op 12 augustus aangeschaft, aangezien mijn lease Seat Leon TDI vanwege verandering van baan het veld moest ruimen. Het is een puur functionele keuze, mijn vriendin, ik, de 3 kids en onze labrador moeten er ruim in passen. Over een jaar of wellicht eerder ga ik (weer) een turbo diesel kopen, het liefst een Avensis of een Mercedes station, maar goed:

wat valt mij op:

De auto is ontzettend ruim, vooral de bagageruimte is groot.

De stoelen zijn erg goed, zeer veel verstel mogelijkheden, zelfs voor de onderrug, dat had mijn Leon niet!

De airco werkt, en hoe! De ventilatie werkt in deze auto beter dan in mijn Leon uit 2004.

De dieselmotor van 75 pk is tamelijk traag, maar wat wil je met 1210 kg en geen hulp van een turbo. Geen enkel probleem als je je er maar op instelt. Het blok is met z’n dikke 3 ton wel een topper. Starten = lopen en tussen de 3000 en 3500 toeren is er zelfs wat power, dat is lekker op de snelweg als je wat wilt versnellen.

De remmen achter maken geluid, een schrapend geluid achter, de blokken zijn prima vind euromaster, vreemd.

De antenne is zelfs elektrisch! Jammer is dat meneer Nissan z’n eigen geluidsboxen prima vindt en er niet over na heeft gedacht dat je ooit een beter geluid wenst... voor en achter: de boxen zijn nauwelijks te bereiken (of licht dat aan mijn 2 linkerhanden?)

Het verbruik heb ik een aantal keren zeer nauwkeurig berekend, en het schommelt tussen de 1:16 en 1:17. Hierbij moet ik opmerken dat ik bij de dieselolie vaak een plantaardig ’zonneprodukt’ meng:) Het verbruik blijft hetzelfde, de uitstoot is ’gezonder’ en de geur wat aparter, maarja wel 59 centjes de liter!

Lekke achterdemper, kwik fit 220euro

Voorlampen verwisselt (14euro), heb nu een japans kopie van de blue vision lampen van mijnheer Philips. Het is bijzonder als je erin kijkt, je ziet alle kleuren van de regenboog. Op afstand en voor het overige verkeer is het echt super en voor mij als bestuurder is het zicht beter en rustiger door de blauw/groene tint. Ik heb de lampen in 1997 bij Halfords gekocht, maar niet eerder nodig gehad, geen idee of ze nog te koop zijn, maar een aanrader.

Update 6 dec 05:

Onlangs mijn achterschijven kapot geschraapt. De blokjes waren helemaal op en hebben de schijven kapot gemaakt. Jammer, maar onze kwikfitjongen hebben voor 225,00 schijven en blokken gemonteerd. tuurlijk is de kwaliteit iets minder, beetje piepen soms, maar goed. Raar dat Nissan Almere gewoon 150,00 durft te vragen voor alleen maar blokken!!! Ik rijd zelfs nu met deze kou op 40% zonnebloemolie van de lidl. Het rijdt super, echter smorgens stotterd hij een beetje. Eigenlijk was dat altijd al zo, de brandstofpomp krijgt sowieso genoeg smering door het goedje. Weet iemand of een nieuw brandstoffilter zorgt voor een betere loop? en een schoon luchtfilter scheelt dat nou stukken, of verdienen garages hier alleen maar aan?
Hij is toe aan een beurt, maar ik wacht nog heel even...

update 15 dec 05: airco riem vastgelopen, poelie verbrand. geen probleem, kan gebeuren. tzt een nieuwe set riemen vervangen. de auto loopt als een speer verder, maar ik krijg tzt een lease auto dus hij staat te koop.

30 dec. Hij is verkocht, hij gaat in Suriname dienst doen. De koppakking was lek, het contact werkte niet meer goed en tja, hij heeft het veld moeten ruimen voor mijn lease Twingo. Zie mijn review.

22-1-2007: ik zag hem in amersfoort rijden! niet echt in suriname dus...
hij is opgelapt en er rijd dus gewoon weer iemand in...!