Nissan Almera 1.4 GX (1995)

Nissan Almera

UitvoeringAlmera 1.4 GX
Bouwjaar1995
Jaar van aanschaf2008

Still going strong

Als echte autoliefhebber, heb je soms je bedenkingen bij Japanse auto's. Doorgaans zijn deze auto's wat anoniem en stralen niet direct de passie uit zoals dat bij bijvoorbeeld Italiaanse auto's het geval is. Dat niet alleen uiterlijk alles zegt, werd me al snel duidelijk na de aanschaf van een Nissan Almera uit 1995.

Na op 18 jarige leeftijd begonnen te zijn met een oude Mini uit 1990, werd het na bijna 5 jaar wel weer eens tijd voor iets serieus en betrouwbaars. Ik moet wel eerlijk vermelden dat ook de Mini geen bijzondere mankementen heeft gehad, alleen was het de roestduivel die hem parten speelde.

Na wat gezocht te hebben naar een niet te dure, leuke en betaalbare middenklasser, viel mijn oog op de auto van een collega. Het betrof een 95'er Almera 1.4 GX met airco!

Ik was niet getroffen door de vormgeving van de auto, maar de nette staat van de auto i.c.m. de airconditioning gaven mij de doorslag. Na wat kort handjeklap werd de Almera mijn bezit.

Voor het geld waar je ook een 20 jaar oude Starlet zonder enkele vorm van luxe voor zou kopen, was ik de koning te rijk met mijn Almera. Hoe bedoel je ondergewaardeerd?

Nu we bijna 40.000km verder zijn is mijn mening over de Almera niet veranderd. Wanneer je 40.000 km verder geen problemen hebt gehad, en alleen het noodzakelijk onderhoud hebt gedaan, zoals bougies, luchtfilter, oliefilter vervangen inclusief nieuwe olie, moet ik zeggen dat dit een erg betrouwbare indruk geeft.

In het begin had ik wat klachten over de wegligging en het bandengeluid op de snelweg. Na montage van nieuwe Michelin Energy's i.p.v. de Viking-banden is het comfort met sprongen vooruit gegaan. Het soepele weggedrag van een Fransoos of de strake besturing van bijv. de Focus zal de Almera niet snel evenaren, maar al met al rijdt de auto als een scheermes.

De auto is nu over de magische grens van 200.000 km heen en ik verwacht hier nog wel een 100.000 km bij te kunnen rijden.

In welke gevallen kom je nog een auto tegen van deze leeftijd, met standaard airco (excl. de LX uitvoering)een soepele versnellingsbak na 200.000 en het ontbreken van aandrijfgeluiden of overmatige gebruikssporen aan het motorblok?

De Almera is een echte no-nonsens auto, waarvan je altijd op aankunt en je soepel van A naar B brengt. De ogen van je buurman zul je er niet mee uitsteken, maar is een Golf III uit 1995 nou ook niet een beetje anoniem?

Ben je een starter (zoals ik) op het gebied van werk en op de woningmarkt en zoek je een betrouwbare, no-nonsense auto, met airco en een soepelere betrouwbare motor, dan raad ik je de Almera zeker aan.