Mitsubishi Lancer Wagon 1.6 Inform (2006)

autoreview

Mitsubishi Lancer Wagon 1.6 Inform (2006)

Signalement

UitvoeringLancer Wagon 1.6 Inform
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006
KM-stand laatst310.004 km
Lezerswaardering: 83%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Lancer wagon

  • 117.000 km

'Betrouwbaar' is het eerste woord waar ik aan denk als ik het over mijn Mitsubishi Lancer 1.6 Inform heb. Reeds 4 jaar in bezit, nieuw aangeschaft in augustus 2006.
Bij aanschaf heb ik direct geïnvesteerd in een G3 installatie, waarvan ik elke keer als ik moet tanken nog steeds profiteer. Voor circa 2 tientjes weer een volle (gas)tank.

Interieur en exterieur:
Het uiterlijk van de auto is prima, niet te veel poespas. Ik geef toe dat er fraaiere auto's zijn, maar primair koop ik een auto om in te rijden. Opvallend is dat je ze weinig ziet. Het voordeel is dat je 'm op een volle parkeerplaats vrij snel ziet staan. Zijn neus valt toch wel snel op, de achterkant is echter vrij saai. Ik ben geen man van opties, dus mijn Lancer staat op standaard 17 inch wieltjes en is vrij van sideskirts en dergelijke. De ervaring van afgelopen winter heeft mij wel doen besluiten binnenkort winterbanden aan te schaffen, maar dat heeft eigenlijk niets met de auto zelf te maken.

Het interieur is voor mij goed genoeg. Ik geef toe dat er wel wat op te merken valt:
* niet echt gecharmeerd van de rode dashboardverlichting
* een ongelukkig gekozen plaats voor flesjes/bekers nabij de handrem
* lawaaiig indien een achterraam openstaat
* de functie van het trekhaak-lampje in het dashboard ontgaat me.

Maar verder: Prima. Goede stoelen, achterin ruimte genoeg. Kofferbak groot genoeg voor 2 honden. Enfin, standaard accescoires genoeg om het rijden aangenaam te maken.

Rijden en verbruik:
Ik bemerk dat het enige moeite kost om naar de 100 toe te gaan. Ik heb nooit geklokt, maar zie aan mijn medeweggebruikers dat de Lancer iets te kort schiet. Eenmaal op snelheid is er geen vuiltje aan de lucht. Mijn behoudend rijgedrag gaat niet vaak boven de 150 km/u, maar tot die snelheid gaat het prima (als het weer en verkeer het toestaat en er geen auto van 'Blik op de weg' in de buurt is).
Voor mijn gevoel ligt ie goed op de weg, enigzins gevoelig voor al te sterke wind. Het bochtenwerk gaat goed, sterker, voor z'n lengte is ie behoorlijk behendig.
Het verbruik van 1:11.5 is niet onaardig, maar valt me toch iets tegen. Dat betekent een actieradius van circa 425 KM (op gas).

Problemen: Hier kan ik kort over zijn: Geen! In al die vier jaar heeft de Lancer mij niet in de steek gelaten. Wel een keer even op 3 cylinders gelopen en een keer te laat geschakeld van LPG naar benzine. Remedie: uit laten lezen en weer verder rijden.

Mijn conclusie: Een perfecte auto die helaas wat ondergewaardeerd is. Je ziet 'm immers nooit in een autoblad staan. ik heb dus ook geen reden om een andere aan te schaffen. Ik rij nog even door. Al wordt mijn aandacht wel getrokken door de stroom 'groene' auto's die geen BPM en MRB hebben en een verbruik van 1 op 20.

Vervolg

  • 142.000 km

Inmiddels en jaar verder (03-09-11) met zo'n 142.000 op de teller. Een jaar zonder problemen trouwens. Afgelopen week ook zonder problemen door de APK gekomen. Alleen het rechterachterband een beetje scheef afgesleten, maar geen afkeurpunt.
Mijn zoektocht op een belastingvrije auto toch maar even stopgezet. Waarom? Nou, deze doet het gewoon heel goed. Bovendien moet ik toch een zodanige investering doen, dat ik de MRB-besparing pas na 5 of 6 jaar terugverdiend heb. En wat doet de politiek met de MRB na 2014? Ook speelt de inruilprijs een rol. Toch inmiddels 5 jaar oud met een niet gering aantal KM. Geeft de dealer wel genoeg terug? Ik denk dat ik over 2 a 3 jaar relatief gezien meer krijg. Maar dat is uiteraard speculeren.
Afijn, de Lancer bevalt me mog heel goed, geen problemen, betrekkelijk geringe onderhoudskosten en nog steeds heel betrouwbaar. Ik vaar dus op de feiten en het 'goede gevoel'.

Vervolg

  • 202.450 km

Tsja, weer een jaar en een hoop km verder. De auto bevalt me eigenlijk toch nog opperbest, ondanks de leeftijd (7 1/2 jaar) en de toch-niet-bescheiden kilometerstand.
Uiterlijk nog prima, kreeg zelfs een compliment van de dealer.Ja, ik ben er zuinig op! Binnen wel wat kleine smetjes, eigenlijk alleen de voorstoelen, er zit vrijwel nooit iemand achterin. Motorisch perfect. Maar...., toch nog wel dat voortdurend brandend motormanagementlampje, als gevolg van niet nader op te lossen problemen aan de gasinstallatie. Volgens de dealer kan het absoluut geen kwaad. Blijkt ook wel, want ik rij alweer een hele poos met dat lampje, zonder problemen. Zo nu en dan voel je een klein schokje, dat is alles. Natuurlijk loop (of liever: rij) je risico dat je een andere storing mist, maar dat risico neem ik.
Een andere auto? Nee, voorlopig even niet. Recent serieus gekeken naar een Hyunday i20 van 2009, 1.6 liter, zwart. Pracht auto. Maar ja, het verbruik ligt ongeveer op 1:13, misschien 1:14. Op benzine. Nou, eventjes alle variabele en vaste lasten berekend in een Excelprogramma, en wat blijkt: rij ik nu toch voordeliger. Want: geringe afschrijving, nu geen all-risk verzekering, gas is toch circa een euro goedkoper per liter. En mijn auto rijdt 1:11.6. Dus, ik blijf mijn Lancer nog even trouw, die overigens nog steeds op z'n 1e accu en 1e uitlaat rijdt.
Wie weet, op naar de 3 ton! De tijd zal het leren, ik laat het u weten, al duurt dat nog wel een paar jaar.

Still going strong

  • 254.300 km

Met een behoorlijke ervaring rijdt de auto nog steeds heerlijk. Geen gedonder, geen problemen, lekker doorrijden. De beurten en keuringen gaan nog steeds volgens plan: geen vervelende dingen. Ik vertrouw deze auto nog steeds en gun hem nog een hoop kilometers en jaren bij mij.

Verkocht (met enige weemoed)

  • 310.004 km

Na vele jaren trouwe dienst, zonder problemen overigens, toch maar de knoop doorgehakt en afstand gedaan van deze geweldige auto om plaats te maken voor een ander exemplaar.
Ooit begon ik deze review met het woord 'Betrouwbaar'. Welnu, ik kan er ook mee eindigen. Want dat was de Lancer zeker. Behoudens het probleempje met het inhouden bij rijden op gas tijdens koudere weersomstandigheden, werkelijk nooit problemen gehad, waarvoor log voor dit merk en type.
Waarom dan toch afstand gedaan, zult u zich afvragen. De doorslag was voor mij de leeftijd (ruim 12 jaar), de kilometerstand van ruim 300K en daarbij het feit dat ik minder ging rijden waardoor het rijden op LPG voor mij toch iets minder aantrekkelijk wordt.
Ik zag 'm alweer te koop staan op Marktplaats. Het is maar een auto, maar toch voelde het nog steeds als mijn auto.

Lezersreacties (8)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens