Mercedes-Benz GLC 300 e 4MATIC Sport Edition (2025)

Mercedes-Benz GLC 300 e 4MATIC Sport Edition (2025)

UitvoeringGLC 300 e 4MATIC Sport Edition
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2025

Welke Mercedes-Benz GLC gaat het worden?

September 2024 wekte de nieuwe Mercedes-Benz GLC 300 E mijn belangstelling. Er stonden er 2 naast elkaar zodat ik goed kon vergelijken. Ze leken uit de demo-pool te komen of vielen onder het Jahreswagen programma van Mercedes. Een andere optie zou een nieuwe Mercedes-Benz GLA kunnen zijn. Opvallend verschil tussen beide modellen is met name de instap en beenruimte voor de achterpassagiers. Begrijpelijk, de GLA is gebaseerd op de A-klasse en de GLC op de C-klasse. Hoewel ik al 15 jaren zaken deed bij deze Mercedes dealer: Wensink-Zwolle kwamen we er dit keer niet uit. Nieuwe gezichten, nieuwe inzichten. In november 2024 lukte het wel bij een verkoper van een andere Mercedes dealer groep. Zijn enthousiaste advies was helder Geen Jahreswagen van 2023, maar stap in een nieuwe in 2025! Niet wetende dat in oktober 2025 de allernieuwste GLC al in de coulissen staat om dit model van 2022 af te lossen. Zo'n korte looptijd is wel heel erg ongebruikelijk voor een model van Mercedes-Benz, dat altijd 7 jaar mee gaat.

Dankzij de juiste adviezen was het wensenlijstje kort maar wel krachtig: o.a. Panoramaschuifdak, Digital Light, de AMG pakketten interieur en exterieur maakten het plaatje compleet. Opnieuw werd er gekozen voor Obsidiaan Schwarz metallic. Over de standaard grille kun je van smaak verschillen. Valt je keus op een Atlasgrijs metallic kleur dan springen de zwarte accenten er uit ten opzichte van een zwart gelakte auto. Een kwestie van afweging dus!

Half maart 2025 rolt er een schitterende zwarte GLC met een wit/grijs getint interieur de showroom uit. Het is helemaal de smaak van het Nederlandse publiek, de duimen gaan omhoog. De GLC is het meest verkochte model van Das Haus!

De prestaties van de nieuwe GLC 300 E, zijn geweldig. De voorstoelen kunnen uiteraard een eind omhoog, maar wanneer je een lage zit prefereert, zit je eigenlijk nog te hoog wanneer je uit een sedan komt. Even wennen, toch merk je snel hoe prettig je zit in de goed ondersteunende stoelen. Met het stoelgeheugen kun je wel drie verschillende instellingen programmeren zodat je niet steeds je stoel opnieuw moet instellen wanneer een ander met je auto heeft gereden.
Het uitzicht over de motorkap is formidabel. Ondanks dat de GLC behoorlijk breder is dan mijn vorige C-Klasse parkeer je de GLC dankzij het 360 graden camerasysteem in vrijwel ieder gaatje. Het de GLC zelf laten doen kan ook.
Het glazen panoramadak dat vrijwel over de gehele lengte van het dak loopt zorgt voor een prettige lichtinval. Pas wanneer je jouw commando geeft aan mevrouw Mercedes, schuift het dak open en merk je door de invallende krachtige zonnestralen dat het glas goed warmtewerend is.

Natuurlijk is de kofferruimte door de batterijen minder diep, maar is wel op een prettige hoogte om je spullen in en uit te laden. Aan de binnenkant bevinden zich voor de dorpel van de achterklep twee RVS verchroomde beschermingslijsten. Om je achterbumper te beschermen zijn er van die handige RVS verchroomde beschermingslijsten te koop die zich moeiteloos laten plaatsen.

De toegang tot de kofferruimte laat zich op 3 verschillende manieren openen/sluiten met de afstandsbediening op de sleutel, van binnenuit en door te zwaaien met je voet onder de achterbumper. Handig wanneer je met je handen vol staat.
Deze zomer kon de GLC wel 125 à 128 km aan voor een puur elektrische rit. Nu het wat kouder begint te worden, loopt de range die je kunt halen wel wat terug. Voor mijn dagelijks gebruik is het in ieder geval ruim voldoende. Bij een snelle inhaalmanoeuvre springt de benzinemotor bij en je komt nooit kracht te kort. Iedere rit is nagenoeg altijd alleen elektrisch en wanneer je de brandstoftank gevuld houdt met Shell-V-power E5 voorkom je vroegtijdige veroudering van de brandstof. Verder kun je naast alleen op elektrisch rijden altijd kiezen uit: alleen op benzine rijden, hybride rijden, waarbij er meer op elektriciteit dan benzine gereden wordt of juist precies andersom: hoofdzakelijk benzine en minder elektra.

In juni 2025 zie ik een aantrekkelijke aanbieding van een Panamericana grille voor mijn GLC op internet. Ik download de foto van de grille, bewerk en plak deze op een foto van mijn GLC. Perfect! Dat inbouwen is echt een klus voor de Mercedes dealer. De leverende dealer ziet zelfs onnodige beren op de weg en bedankt voor de eer. Wensink-Harderwijk denkt hier toch anders over. De Obsidiaan zwarte Mercedes GLC staat de Panamericana grille werkelijk heel goed. De veronderstelde problemen met het camerasysteem doen zich niet voor.

In oktober 2025 geeft de GLC aan dat de 12V batterij bijna leeg is. Bij moderne auto’s worden er kleinere accu’s gemonteerd en kan het bij stilstand van een week, doordat er diverse systemen onder spanning blijven staan al voorkomen dat de 12v accuspanning te laag wordt. Dat kende ik al van mijn W206 en dat is de reden dat ik een 12v aansluiting voor een druppellader heb gemonteerd bij de accu. De Mercedes Me-app geeft aan dat de 12V accu voldoende is opgeladen. Om risico’s te voorkomen sluit ik de druppellader aan. Zodra de 12v accu volgens de druppellader helemaal is opgeladen, start ik de GLC en tot mijn verbazing krijg ik de melding opnieuw. Wensink-Harderwijk buigt zich over de klacht en omdat ook het Android Auto systeem er regelmatig mee stopt, wordt ook hier aandacht aan geschonken. Dat updaten duurt een aantal uren en zorgt ervoor dat er nu zonder onderbrekingen van Spotify en Flitsmeister genoten kan worden. Dat is iets waar je alleen maar blij van kunt worden.

9,5