Mercedes-Benz EQS 450+ Luxury Line (2022)
Uitvoering | EQS 450+ Luxury Line |
Bouwjaar | 2022 |
Jaar van aanschaf | 2022 |
Nederland-Spanje vv
Ik ben sinds oktober de gelukkige eigenaar van een EQS. Door de chipcrisis is de levering een half jaar uitgesteld, waardoor ik geen zomerse ervaring kan delen. Deze ervaring gaat daarom over een 3925 km lange reis op en neer naar Spanje. De klimaatverschilen zijn enorm op zo’n reis. In Spanje was het soms 22 graden en moest bijna de airco aan, terwijl het in Noord-Frankrijk bibberen was met noord van Reims zelfs vorst. Dit vertaald zich dan ook in grote verschillen in het verbruik. Daar waar het gemiddelde over de hele reis precies 19 KWH/100 km bedroeg, liep het werkelijke verbruik uiteen van 16,4 KWH in Spanje op de AP 7 tot maar liefst 21,9 KWH op de route tussen Reims en Nederland met regen en wind. Ik heb gereden van Ionity naar Ionity en het verbruik zeer gedetailleerd bijgehouden en welke invloeden er waren. Ik kom daarbij tot de volgende conclusies. Het meest verhogend voor het verbruik is de verwarming en uiteraard met name als het buiten koud en bewolkt is. De verhoging is dan ongeveer 3 KWH. Dat komt mede, omdat de EQS (nog) geen warmtepomp heeft. Dit zit er wel aan te komen ( bron: YouTube, Björn Nyland). De tweede factor is regen, en de derde is wind. Door de uitmuntende stroomlijn met een lage CW van 0,20 is de invloed van wind redelijk beperkt. Als laatste factor noem ik de kou. Kou heeft maar weinig invloed. Dat lijkt raar, maar als de zon schijnt kan meestal de verwarming uitblijven door de uitstekende isolatie met dubbelglas. In die situatie neemt het verbruik maar weinig toe. Enkel in het geval men ‘s ochtends wegrijdt met een koude accu is het verbruik merkbaar hoger, omdat het systeem gaat voorklimatiseren om te laden.
Tot slot nog een compliment over de autopilot (die niet zo heet bij Mercedes). Deze neemt voor 90% van de tijd het werk uit handen met een onvoorstelbare precisie en betrouwbaarheid. Wat heerlijk is dat!
Dan nog iets over Ionity. De auto neemt maximaal 207 KW tot 31% SOC en bouwt dan langzaam af naar 100 KW bij 81% SOC. Ik heb er nooit langer dan 29 minuten aangestaan. Dan heb je net genoeg tijd voor het toilet en een bakkie met een broodje. Ik zie laden dan ook niet langer als tijdsverlies. Op alle Ionity stations was het “plug and charge” op 1 na, die van Gerona in Noord-Spanje. Dat is sowieso een plek om over te slaan, want er zijn geen enkele voorzieningen daar. Je kunt beter iets daarvoor laden zuid van Perpignan.
Zomerverbruik
Ik was weer met de EQS in Spanje voor vakantie en het was daar volop zomerweer. Deze keer daarom geen verslag van de reis hierheen, maar van een stedentripje naar Albacete, gelegen op de Meseta op een hoogte van 700 meter. De afstand was heen 221 KM, vrijwel geheel snelweg, en terug hetzelfde parcours met alleen wat geklooi daar in de stad ivm veel éénrichtingverkeer. Er staat een Ionity aan de rand van de stad (zie foto), dus na aankomst meteen opgeladen naar 72% voor de volgende dag. Zoals gezegd was het mooi weer met op de hoogvlakte rond de 21 graden en in de lagere gebieden rond de 25. Er stond maar weinig wind. Daarmee is dit redelijk representatief voor een zomerse dag in NL. Er werd waar mogelijk 110 gereden. Zie de foto’s voor het onvoorstelbare lage verbruik. Het grote verschil tussen de heen en terugweg komt uiteraard door de hoogtewinst/verlies. Gemiddeld betekent dit-gecorrigeerd voor ongeveer 1% onderrapportage- een verbruik van 15,6 KWH! Toen de accu op precies 50% stond, gaf de auto nog 377 km bereik aan. Niet echt realistisch, maar wel indicatief voor een groot bereik.
En Albacete? Niet de moeite waard, kan je overslaan. Maar de rit heen en terug waren een genot.
- Betrouwbaarheid5
- Prestaties4
- Comfort5
- Kosten4
Uitgelicht aanbod

Mercedes-Benz EQS 450+ Launch edition | Rij-assistentiepakket + | Panorama-schuifdak | Digital Light | 360 Camera | Airmatic | Verwarmd Stuurwiel |
- 2022

Mercedes-Benz EQS 450+ AMG Line | Premium Plus pakket | Achterasbesturing | Stoelventilatie/-verwarming | Burmester® surround sound | Head-up Display | 360°Camera
- 2023

Mercedes-Benz EQS 450+ AMG | Premium+ | Panoramadak | MBUX Hyperscreen | Achterasbesturing | Nightpakket | Burmester | Head-up Display | 360° Camera | Memorystoelen
- 2023