Mercedes-AMG EQS 53 - Eerste rijtest

Veel spanning, weinig sensatie

Mercedes-AMG EQS
Mercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQSMercedes-AMG EQS

Mercedes-AMG heeft zijn eerste elektrische auto klaar. Hij is sterker dan de EQS waarvan hij is afgeleid en rijdt zeer goed. Maar is het ook een echte AMG?

Het regent zachtjes in Palm Springs. De woestijnstad op een uur of drie rijden van LA ziet er vrij treurig uit. Palmbladeren wiegen troosteloos in de wind en de bejaarde shoppers hebben voor het eerst dit jaar hun jas aangetrokken. Wij ­zitten droog achter een dashboard dat nog het meest doet denken aan de stuurhut van Battlestar Galactica. Overal zien we beeldschermen, regelsystemen, futuristische materialen en in het raam geprojecteerde cijferreeksen. Welkom aan boord van de EQS AMG, de eerste puur elektrische auto uit het Duitse Affalterbach. Dat het hier voor het eerst in lange tijd heeft geregend, betekent dat het wegdek extra glad is. Olie, vuil, zand en halfvergane palmpulp mengen zich tot een smeersel dat zelfs SUV’s machteloos kan laten ­klauwen naar grip, maar onze AMG geeft geen krimp. Zolang het rechtdoor gaat, kunnen we ­trappen wat we willen, maar alle kracht aan boord gaat uitsluitend naar voorwaartse drang. En wat voor drang! Zeker wanneer we alle systemen op standje oorlog zetten, voelt het alsof je wordt afgeschoten. Dat dit vergezeld gaat van een prettig zoemgeluid draagt bij aan de ­sensatie.

De monumentale grip is het ­resultaat van de volledig variabele vierwielaandrijving. Het systeem verdeelt het aandrijfkoppel ­continu tussen voor- en achteras, afhankelijk van de rijsituatie. Dat proces wordt 10.000 keer per minuut gecontroleerd en zo nodig bijgesteld. Vandaar dus dat je de wielen nooit voelt doorslippen. De grip komt ook door de speciaal door Michelin ontwikkelde Pilot Sport EV-banden. Die bieden een behaaglijk comfort, maar houden zich ook uitstekend op sportief aan te snijden, meanderende ­woestijnwegen.

Mercedes-AMG EQS

Compleet lineair

De EQS 53 AMG is leverbaar in twee uitvoeringen: standaard heeft de auto 658 pk aan boord met een trekkracht van 950 newtonmeter, maar met het als optie leverbare AMG Dynamic Plus-pakket stijgt het vermogen in de Race Start Modus dankzij een boostfunctie tot 761 pk. De trekkracht bedraagt op dat moment 1.020 Nm. Niet zo vreemd dus dat je flink in je stoel wordt gedrukt wanneer de sprint eenmaal is ingezet. En toch is het geen brute ervaring: de versnelling is snel en doelmatig, compleet lineair en ­zonder drama.

De wegligging is goed en de besturing is voldoende direct. Luchtvering en achterwielbesturing helpen uiteraard als het gaat om het combineren van rijdynamiek en comfort. De EQS 53 is echter niet geschikt voor het circuit en daarom krijgt hij niet de modelnaam 63, waarop hij gezien zijn ­prestaties eigenlijk recht heeft. Geen wonder: de auto weegt maar liefst 2.655 kilo, alhoewel AMG deze vorm van morbide obesitas goed heeft verborgen. Sterker nog, door AMG’s ­aanpassingen aan de set-up voelt de EQS 53 lichter en ­wendbaarder aan, alsof de auto een paar honderd kilo is ­afgevallen. Ga je toch te hard een bocht in, dan blijft de ­schade beperkt tot licht onderstuur. Knap ook dat het AMG is gelukt om het typische AMG-pedaalgevoel over te brengen op dit model.

Toch blijft het model het best presteren in de comfortstand, want de auto lijkt gemaakt voor cruisen op snelheid. Wil je er toch een sportieve sfeermaker in zien, dan moet de EQS AMG het vooral hebben van het ‘motorgeluid’. Dat is anders dan bij het standaardmodel van Mercedes-Benz; speciale luidsprekers, zogenoemde shakers, produceren het. Het ­geluid is moeilijk te omschrijven. Het is een soort oplopende zoemtoon, opgeroepen door een soundgenerator. Het is er in twee smaken, Authentic en Performance, en alleen hoorbaar wanneer de Sport- of Sport+-stand staat ingeschakeld. Ook buiten de auto is het geluid hoorbaar.

Mercedes-AMG EQS

Afgezien van het geluid heeft een Mercedes-AMG nog meer karakteristieken: een breedgeschouderde carrosserie, flinke luchthappers, minimaal twee uitlaten en gemiddeld een spoiler of twaalf. Bij de EQS AMG kunnen we niet één kenmerk van dit lijstje afvinken.

Nou vooruit, een diffuser-achtige achterzijde is zo’n beetje het enige wat in het oog springt, voor het overige is het ­model compleet gespeend van visueel drama. Met zijn­ ­afgeronde hoeken, cab forward design en zetpil-achtige vorm heeft de auto weliswaar een prachtige CW-waarde die de AMG nog redelijk ver brengt ondanks het enorme vermogen, maar daar doe je het als AMG-koper niet voor. Wetende dat een elektrische auto nauwelijks geluid voortbrengt, zou dat toch juist moeten betekenen dat je de overige typerende kenmerken extra zwaar aanzet teneinde nog iets van de AMG-achtige uitstraling te genereren?

Bij AMG zelf vinden ze van niet en ze kunnen ook niet heel erg veel anders, want spoilers, luchthappers, spatbord­verbreders (hij smeekt erom) en andere opzetstukken zorgen voor een dramatische aerodynamica en dat gaat zwaar ten koste van de actieradius. En die is al niet best in vergelijking met het standaardmodel. Waar die standaard EQS van Mercedes-Benz maximaal 731 kilometer ver komt op een ­lading, zorgt de extra kracht van de AMG ervoor dat je al na 584 kilometer aan de laadpaal hangt. Wellicht ook daarom bleven de aanpassingen in Affalterbach steken bij sierstrepen aan de zijkant, een grille met een ­bozere uitstraling en grotere wielen met AMG-design.

Schoen wringt

De geringere actieradius zou op zichzelf helemaal niet erg zijn. Prestaties zijn voor de gemiddelde AMG-rijder immers minder van belang dan het verbruik, maar helaas voor AMG wringt daar de schoen juist een beetje. Want met zijn 761 pk verslaat de EQS 53 4Matic weliswaar de meeste auto’s met verbrandingsmotor, maar Tesla’s nieuwe Model S heeft straks meer dan 1.000 pk en dat geldt ook voor de Lucid Air. Jammer ook dat de EQS AMG er bij maximaal 250 kilometer per uur de brui aan geeft, terwijl de Tesla en de Lucid met respectievelijk 262 en 270 km/h nog vrolijk doorgaan. Ook qua laadsnelheid komen sommige concurrenten beter voor de dag. De EQS AMG laadt met 200 kW, terwijl Kia, Hyundai, Audi, Porsche en Tesla richting de 250 kW gaan.

De stroom voor de tweemotorige set-up van de auto wordt geleverd door dezelfde 400-volt accu als in de reguliere EQS, maar de elektromotoren zijn voorzien van nieuwe wikkelingen, sterkere stromen en nieuwe software, waardoor hogere motortoerentallen mogelijk zijn. Net als bij de Porsche Taycan zijn herhaalde acceleraties mogelijk, dankzij het goed belastbare thermoconcept. De basis daarvan vormt een zogeheten waterlans in de as van rotor, die deze koelt. Ook zijn er speciale ribben aangebracht op de stator en is er een extra koeler voor de transmissieolie gemonteerd. Onder ­koude omstandig­heden kan deze de olie ook verwarmen om de efficiency te vergroten.

Mercedes-AMG EQS

De accu heeft een bruikbare energie-inhoud van 107,8 kWh. Een AMG-specifieke kabelboom was noodzakelijk voor het hoge vermogen. De remkracht kan in drie trappen worden geregeld via de schakelpaddles aan het stuur. Ook is het ­mogelijk om ‘one pedal drive’ in te schakelen. In dat geval kan tot 300 kW worden gerecupereerd tijdens het remmen. En al is de laadsnelheid met 200 kW niet de absolute top, toch is het mogelijk om bij een snel­laadstation in iets meer dan negentien minuten stroom bij te tanken voor nog eens 300 kilometer. De efficiency kun je optimaliseren door in de navigatie Electric Intelligence aan te zetten. In dat geval wordt de accu tijdens het rijden naar behoefte voorverwarmd of gekoeld om bij het laadpunt de optimale ­laadtemperatuur te bereiken.

Ruimte voor meer

AMG veredelt al sinds 1967 Mercedessen door ze meer ­vermogen, remkracht en neerwaartse druk te geven. Dat AMG voor zijn eerste elektrische model wederom kiest voor een Mercedes-Benz als basis om te ‘upgraden’ kun je het bedrijf niet kwalijk nemen. Maar wat was het stoer geweest als de eerste elektrische AMG een compleet eigen ontwikkeling was geworden, net als de SLS AMG Electric Drive – een tien jaar geleden in kleine serie gebouwde elektrische uitvoering van de SLS AMG.

In het geval van de EQS als basis zitten ze bij AMG toch een beetje vast aan de beperkingen van het origineel. Het feit dat Mercedes deze EQS het getal 53 meegeeft, betekent echter dat er ruimte is voor een nog sterkere variant. Die zou dan EQS 63 of 65 kunnen heten, nog meer sportiviteit kunnen bieden en ook over de 1.000 pk kunnen gaan. Voorlopig ­kunnen de echte AMG-liefhebbers meer dan prima uit de voeten met deze uiterst capabele en heerlijk rijdende ­AMG EQS.

Dit artikel verscheen eerder in GTO nummer 1 van 2022.

Signalement

Merk Mercedes-Benz
Model EQS 53 4MATIC+
Carrosserie 5-deurs, hatchback
Transmissie automaat
Aandrijving 4wd
Prijs € 175.208

Specificaties

Brandstof elektrisch
Motor 2 elektromotoren
Maximaal vermogen 484 kW / 658 pk
Maximaal koppel 950 Nm
Accu capaciteit (bruto) 120 kWh
Lengte / breedte / hoogte 5.223 mm / 1.926 mm / 1.518 mm
Wielbasis 3.210 mm
Massa leeg 2.555 kg
Laadvermogen 570 kg
Aanhangermassa geremd / ongeremd 750 kg / 750 kg
Banden275/40R21Prijzen
Topsnelheid 220 km/h
Acceleratie 0-100 km/h 3,8 s
Stroomverbruik (WLTP) 22,2 kWh/100km
CO2-uitstoot (WLTP) 0 g/km
Actieradius (WLTP) 563 km

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (70) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum