Mercedes-Benz E 53 AMG 4MATIC+ Night Edition Estate (2025)
| Uitvoering | E 53 AMG 4MATIC+ Night Edition Estate |
| Versnellingen | 9, Sequentiële Automaat |
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 22.500 km |
| KM-stand laatst | 23.500 km |
Kan de E53 AMG de BMW 530d doen vergeten?
Kan de E53 AMG de BMW 530d doen vergeten?
Aangezien ik zelf altijd veel plezier heb in het lezen van reviews van anderen en daar ook nuttige informatie uit haal was het hoog tijd om zelf eens een review te gaan schrijven.
De auto betreft een Mercedes E-klasse station E53 AMG uit februari 2025. Ik heb ‘m in Duitsland gekocht eind december 2025 met 22.000 km. op de teller. Het betreft (zoals vaak met deze leeftijd en kilometerstand) een fabrieksauto van Mercedes-Benz AG.
Achtergrond en welke auto vervangt de E53
Van 2022 tot en met 2025 heb ik gereden in de voor mij tot dan toe beste auto die ik ooit heb gehad: Een BMW 530d touring van de G31 generatie. Toegegeven, dat was mijn eerste auto uit het E-segment, daarvoor heb ik bijvoorbeeld een BMW 3 serie, een Audi A3 limousine en een Mercedes C-klasse gehad.
De 5-serie was voor mij een bekende auto, ik heb ‘m namelijk overgenomen van mijn vader die de auto in oktober 2017 nieuw had gekocht. Het was een individual uitvoering met de luxe-leren stoelen met de bekende ruitjes.
Na aanschaf in begin 2022 heeft de auto een grondige opfrisbeurt gehad bij de vrienden van Carrec in Soesterberg, waarbij ook een stage 1 tuning is aangebracht en de versnellingsbaksoftware is vervangen door een versie van XHP. Het resultaat: de auto reed weer als nieuw met zo’n 310pk en 700+ nm. koppel.
Echter, nadat de 5-serie recent 275.000 km. had aangetikt stond ik voor de vraag wat nu. De 5-serie reed op de snelweg nog steeds fantastisch, maar langzamerhand begonnen wat ouderdomskwaaltjes te ontstaan. De auto was altijd al vrij comfortabel en voorzien van standaard adaptief onderstel, maar in de bebouwde kom en over drempels begon de auto langzamerhand als deinend slagschip te voelen. Hoewel ik de afweging heb gemaakt om weer zo’n 10 tot 15.000 te investeren in de auto en ‘m weer helemaal in nieuwstaat rijdend te krijgen, heb ik toch besloten om te gaan kijken naar een alternatief. Uitgangspunt: een station met (tenminste) 6 cilinders, eventueel hybride. Netjes, niet opzichtig en comfortabel.
De 5-serie G31 LCI viel snel af. Dat vond ik feitelijk dezelfde auto als ik al had. Dus was de eerste logische optie een nieuwe 5 serie, de G61. Echter, probleem was dat ik die -voorzichtig uitgedrukt- qua vormgeving wat minder geslaagd vond. Na een proefrit in een 550e was de conclusie: De stoelen zitten goed, maar het is niets voor mij. Met name het gedoe met het wisselen tussen de rijmodi is ronduit frustrerend. Ik was gewend aan instappen en wegrijden, waarbij je altijd vermogen onder je rechtervoet hebt, ongeacht of je eerst 3 menu’s met instellingen bent doorgegaan. Zo kwam ik na allerlei afwegingen uiteindelijk bij de E53 AMG terecht. In onderstaande review vergelijk ik de auto op een aantal punten met de 5-serie. Die heb ik nog steeds in mijn bezit, en ik heb beide auto’s ook een aantal maanden beiden gereden zodat ik zo objectief mogelijk kon vergelijken.
De E53 AMG
Een AMG die eigenlijk geen typische AMG is. Dat is eigenlijk de reden dat ik deze auto als daily erg interessant vond. Daarnaast vind ik de nieuwe E-klasse er goed uitzien, veel beter dan de huidige BMW 5 serie. Binnen in de auto is het wel een beetje een rijdende kermis, maar gelukkig kunnen al die lampjes uit of gedimd.
De stoelen
Een eerste proefrit was enerzijds geslaagd en anderzijds teleurstellend. Teleurstellend omdat ik niet goed zat in de auto. Ik ben 1,95 en voor mij was de zitpositie in de laagste stand nog steeds veel te hoog. Ik keek bijna bovenop de binnenspiegel en als ik rechtuit keek maar nauwelijks onder de daklijn door. Bovendien kon ik de helft van het bestuurdersdisplay niet zien als ik het stuur in de voor mij goede positie had. Het bleek dat dit bij alle soorten stoelen het geval was, behalve bij de AMG performance stoelen. Deze zitten standaard zo’n 4 a 5 cm. lager. Ik moest dus op zoek naar een exemplaar met de AMG performance stoelen. Dit viel nog niet mee omdat deze stoelen sowieso al veel minder vaak voorkomen, en dan ook nog vaak aanwezig zijn in de meer “opzichtige” uitvoeringen van de E53 zoals de Edition One. Na alle advertenties enkele maanden gevolgd te hebben heb ik een net exemplaar gevonden waarin de AMG performance stoelen aanwezig waren. De auto stond ook nog redelijk dichtbij de Nederlandse grens. Na een korte proefrit heb ik de auto gekocht en opgehaald.
Eerste ervaringen
Inmiddels heb ik er zo’n 1000 km. opzitten en kan ik e.e.a. vertellen over de E53 AMG. De auto staat bij het wegrijden standaard in electric mode. Het wisselen tussen rijmodi gaat makkelijk middels een draaiknopje aan het stuur en ook de samenwerking tussen elektromotor en verbrandingsmotor verloopt soepel. Meestal schakel ik meteen over naar comfort-mode.
Voor het uitzetten van alle hulp- en waarschuwingssystemen is een fysieke sneltoets op het onder het display aanwezig waarna je al deze zaken meteen in het menu kunt uitzetten. Dit wordt al snel een standaardroutine bij het wegrijden.
Bij het scherp in- en uitparkeren schrik je je de eerste keer een ongeluk. De auto is afgeleverd op zomerbanden en heeft bij het manoeuvreren heel erg last van “crabbing” of “tyreskipping”. Dit zal te maken hebben met de standaard vrij brede bandenmaat (265 voor en 295 achter), maar hinderlijk is het wel, en het draagt niet echt bij aan de kwaliteitsbeleving.
Onderstel en snelheidsbeleving
Het onderstel is redelijk stevig zonder on-comfortabel te zijn. Echter, met name op de snelweg zou ik persoonlijk liever luchtvering hebben gehad, maar dat is bij een E53 helaas niet mogelijk. Het is tenslotte ook een E53. Wel heb ik meteen na de auto te hebben opgehaald zo’n 0,5 bar uit de banden laten lopen. De banden waren door de dealer redelijk hard opgepompt -3,3 bar achter volgens mij- wat ik op zich snap als een auto in de showroom staat. Maar dat voelde voor mij toch iets te stuiterig, met name achter. Na de bandenspanning te hebben verminderd naar de minimumwaarde zonder belading is de auto een stuk comfortabeler geworden. De auto gaat als over een rails door lange bochten bij het invoegen.
Hoewel de auto zeker sneller is dan mijn 5-serie voelt hij niet eens veel sneller in de range 80 tot 160 kmh. Daarna is het verschil wel duidelijk merkbaar, en met name bij snelheden boven de 180 kmh ligt de auto als een blok op de weg. Ook in de eerste meters vanaf stilstand voelt hij ondanks zijn forse gewicht, vrij lichtvoetig.
Vreemde constatering was overigens dat de cruise-control niet hoger kan dan 160 kmh. Wellicht dat dit een instelling is, maar dat is wel een rare gewaarwording wanneer je in een auto met 612pk rijdt. Over de cruise-control gesproken: de actieve cruise control werkt aardig, maar mijn conclusie is dat ik met een passieve cruisecontrol nog steeds veel soepeler door het verkeer ga. Deze optie is helaas niet beschikbaar. Wat wel leuk is dat de cruise control naar een passieve modus schakelt als je je voet op het gaspedaal houdt terwijl de auto normaal zou afremmen. Zodra de kust weer veilig is en je je voet van het gaspedaal afhaalt schakelt de auto weer terug naar actieve cruise-control.
Displays en geluid
Het centrale display werkt prettig met de overlay-mode waarbij de kaart altijd op de achtergrond staat. Android auto heb ik inmiddels uitgeschakeld omdat deze inmiddels 3 keer is vastgelopen terwijl ik de laatste software in de auto heb. Ook aan mijn telefoon kan het niet liggen, het is een zgn. flagship-model van Samsung dat in andere auto’s probleemloos werkt. Persoonlijk vind ik dit niet erg hinderlijk omdat ik android auto toch vrijwel niet gebruik, maar het is niet wat je verwacht met een dergelijke auto.
De auto is uitgerust met het Burmester 4D geluidsysteem. 4D wil zeggen dat er in de voorstoelen een soort membraam zit dat mee vibreert met de bas van de muziek zodat je dit in je lichaam voelt. Heel merkwaardige beleving, ik kan mij niet voorstellen dat er veel mensen zijn die dit aan hebben staan. Ik heb het in ieder geval direct uitgezet, het is wat mij betreft niet meer dan een overbodige gimmick.
De geluidskwaliteit van het audiosysteem is acceptabel, maar blinkt nergens uit. Als ik dit vergelijk met het standaard audiosysteem dat ik in mijn 5-serie had is het wat mij betreft vergelijkbaar maar zeker niet veel beter terwijl je dat wel zou verwachten. De kwaliteit van de radiozenders in DAB+ is bijzonder blikkerig, maar dat heeft meer met de kwaliteit van DAB+ te maken denk ik, want dat ervaar ik in andere auto’s net zo.
Over geluid gesproken: de auto is uitgerust met het akoestisch comfort pakket. Dit houdt in dat de auto van binnen stiller en comfortabeler zou moeten zijn dan in de standaard uitvoering. Het klopt dat de auto redelijk stil is bij een constante snelheid, maar bij gasgeven in de comfortmode (waarbij het motorgeluid uit de speakers volgens mij is uitgeschakeld) is de motor toch vrij hoorbaar. Ik heb er geen decibelmeter naast gehouden, maar mijn gevoel is dat de 5-serie minstens zo stil -zoniet stiller- is, ondanks dat het een diesel is. Anderszijds, een diesel hoeft natuurlijk wat minder toeren te maken voor acceleratie.
In de wereld van digitale snelheids- en toerentalmeters (bij de nieuwe 5 serie was volgens mij überhaupt geen toerenteller meer aanwezig in het bestuurdersdisplay!) is het goed om te zien dat Mercedes ook nog een variant heeft met gewoon ronde tellers. Dit vind ik rustiger ogen en makkelijker af te lezen. Door de menu’s scrollend kunnen tussen de tellers ook nog temperatuurmeters worden gezet van ondermeer olie, en koelvloeistof temperatuur. De knopjes met de sliders op het stuur blijven wel wennen, die reageren matig. Dat is geen blijvertje denk ik.
PHEV’s: Rijden met een koude motor
Zowel de M550e waarin ik heb proefgereden en de E53 AMG zijn PHEV’s. Na mijn proefrit in de M550e was een van mijn opmerkingen dat ik het wat onnatuurlijk vind voelen dat de benzine-motor juist bij wat meer gasgeven (voor de eerste keer) inschakelt en dan meteen vrij hard moet werken omdat je vrij stevig accelereert. Het kan zijn dat je dan al tientallen kilometers onderweg bent. Dat voelt wat onnatuurlijk omdat mijn technische hart zegt dat de motor eerst op bedrijfstemperatuur moet zijn voordat ie meer belast kan worden. Ik kon bij de BMW tijdens mijn proefrit in de menu’s niet zo snel de temperatuurmeters voor de olie en koelvloeistof vinden en twijfel of die uberhaupt nog aanwezig zijn.
De reactie op mijn van de BMW dealer was dat de accu en de elektromotor de vebrandingsmotor opwarmen zodat ik mij daar geen zorgen over hoefde te maken en rustig het volle vermogen van de benzine motor kon aanspreken.
Tenzij dit bij BMW wezenlijk anders is dan bij Mercedes is mijn constatering dat daar absoluut geen sprake van is. Bij de E53 moest ik tijdens de koude dagen van afgelopen periode zoals het hoort toch minstens een kwartiertje met de benzinemotor rijden voordat deze goed op bedrijfstemperatuur was.
Sport en Sport+
Dan nog even kort over de sport en de sport+ mode. De auto wordt merkbaar levendiger in deze modes, en ook het rempedaal voelt vertrouwenwekkender aan. In de comfort en electric mode voelt het rempedaal wat sponzig aan en moet je soms onverwacht hard op het pedaal staan om niet eens zo hard te remmen. Het is erg leuk om in de sport en sport+ mode te rijden, de auto nodigt uit om lekker sportief te rijden, ondanks het hoge gewicht. Waar ik (persoonlijk) wel snel flauw van word zijn de gemaakte plofjes in de uitlaat bij het terugschakelen, zelfs als je rustig rijdt. De soundtrack zelf is nog redelijk beschaafd, en niet zoals je van een echte AMG gewend zou zijn (wat voor mij juist een pluspunt is). Het zal geen verrassing zijn dat het geluid in hoge mate kunstmatig is, maar wat daarbij wel opvalt is dat Mercedes heeft gekozen voor een V6-achtige soundtrack terwijl het een L6 betreft. Of zouden ze bang zijn dat hij anders teveel als een BMW gaat klinken…
Voorlopige conclusie
Eerste conclusie is dat de E53 voor mij qua profiel het midden houdt tussen een performance-tourer en “echte” AMG. Juist dit profiel spreekt mij aan in de auto, een echte AMG zou ik niet hebben gewild als daily. Qua comfort en rust in de auto, met name op de snelweg doet hij wat mij betreft onder voor mijn 5-serie. Dat is geen diskwalificatie maar volgt enerzijds uit het karakter van de auto en anderzijds vanwege het feit dat in de 5-serie alle hulpsystemen nog volledig zijn uit te schakelen waar dat in moderne auto’s niet meer kan.
In de bebouwde kom en op B-wegen voelt en stuurt de auto veel vlotter en comfortabeler dan de 5-serie. Althans mijn 5-serie. Recent heb ik ook gereden in een 5-serie G31 met een KW V3 onderstel en met zo’n setup is ook de 5-serie op B-wegen en in de bebouwde kom net zo lichtvoetig.
Eerst tot zover, een update volgt later, waarbij ik ook zal ingaan op het verbruik. Daar is nu nog weinig over te zeggen.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Mercedes-Benz Estate 300 e Exclusive Line · Panoramadak · Ambiance interieur · Burmester 4D Sound · Stoelverwarming · Camera · Trekhaak · Distronic
- 2024

Mercedes-Benz Estate 300 e Sport Edition | Panorama - Schuifdak | Nappa Lederen Bekleding | Stoelventilatie/-verwarming Voor | Trekhaak Wegklapbaar |
- 2025

Mercedes-Benz E-klasse 300 e AMG Line
- 2025

Geloof het of niet: de Skoda Octavia is alweer 30 jaar oud

Porsche geeft toe: elektrificatie kostte het merk keiharde verkoopcijfers

Zelfs in Italië raakt Lancia de Ypsilon niet kwijt

Nieuwe Rolls-Royce is loodzwaar, onbetaalbaar en helemaal elektrisch