Mercedes-Benz E 290 Turbo Diesel Elegance (1997) #2
| Bouwjaar | 1997 |
| Jaar van aanschaf | 2003 |
| KM-stand bij aanschaf | 329.000 km |
| KM-stand laatst | 0 km |
Deze auto heeft al de nodige kilometers gemaakt. Motor loopt nog steeds fris, bak schakelt goed, geen rammeltjes en kraakjes. Verbruik 1op 14 a 15. Ben weg van de vijfcilinder, heeft mooie loopcultuur. Veel koppel onderin. Is lekker lui mee te rijden. Toerental bij 80 km/u is 1500 en bij 120-130 2500, het is dan ook net een lichte vrachtwagenmotor. Hij zit NB ook in mijn sprinter 212. Bij een litervermogen van 30 kw is het geen wonder dat dit soort motoren een lange levensduur kent.
Ga de auto zelf onderhouden. Dit betekent allereerst binnenkort de versnellingsbak verversen. Want: hydroliekolie heeft niet de eeuwige levensduur, wordt thermisch behoorlijk belast in een vloeistofkoppeling met dat vermogen/koppel. Beter een keertje te vaak verversen dan te weinig.
Voor zijn leefttijd is deze auto perfect, goede kwaliteit lak en keurig intereur. Geen roestsporen of beschadigingen. Je kunt aan het voorraam zien bij deze kilometerstanden dat er wel het een en ander tegenaan is gekomen: steenslag.
Verzekeringspremie van deze wagens vind ik onbehoorlijk hoog. Dit rechtvaardigt de dagwaarde niet. Met een jaar of 8 is de hele auto nogmaals betaald, let wel ik heb het dan over all-risk.
Rijgedrag is goed, schokdempers doen hun werk nog heel behoorlijk, tempomaat is fijn instrument, power zat. Let bij aanschaf goed op de staat van de wagen, of die soepel schakelt en of alle electronica naar behoren werkt. Probeer een beeld te vormen van hoe de vorige eigenaren met de wagen zijn omgegaan.
Wat mij niet bevalt aan de ster is de rekening die je bij de officiele dealer betaald voor reparaties, dat doen we dus maar in eigen beheer. De meeste slijtonderdelen zijn bij iedere autoboer goedkoop te verkrijgen. Bovendien zijn er niet mercedes-benz dealers die voor minder geld veel meer bieden. Wat me ook niet zo bevalt is dat bepaalde mensen je aankijken of je een of andere patser bent of zo, terwijl ik toch echt de indruk heb dat een auto van deze kwaliteit veel waar biedt voor zijn geld en relatief goedkoop te rijden is.
We zijn nu weer zo’n twee maanden en 8.000 km verder en nog steeds geen problemen. Ben er nog steeds zeer tevreden mee. Verbruik 1 op 14.5 bij gemiddelde rijstijl.
Sta nu op 360.000km verbruik sinds vinden aan/uit airco zonder airco tegen de 1 op 16!Verder geen problemen, alleen een paar valse meldingen op het display voor ABS/ESP/BAS. Blijft maar lekker doorgaan zonder een probleem. Nog steeds een superauto.
Update 24-07-06
Afgelopen voorjaar onderhoud gepleegd, nieuwe remschijven en remblokken, alsmede nieuwe veren voor. Uitlaat is in eigen beheer gelast en beter (lees steviger)als nieuw. Het is saai, maar de auto voldoet nog steeds uitstekend, blijf dus voorlopig nog maar rijden met deze wagen, mijn Apk-station daagt me uit voor het miljoen....volgens hem geen enkel probleem...
electrische verwarming li-bu spiegel heeft storing. schakelaar open dak heeft storing.
In mei storing verholpen door relais in te spuiten met contactspray!
nov ’05 airco valt uit en moet bijgevuld.
feb ’06 Open dak blijft hangen als gevolg van defecte veer.
juli ’06 Luchtmassameter geeft problemen volgens diagnose. Lost zichzelf na een week weer op...
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker

Brute AMG's uit de jaren 90 vind je vooral in Japan waar ze cult zijn maar ook hier stijgen prijzen

Deze comfortabele youngtimers zijn ook in 2027 nog gunstig te rijden

Niet alle exemplaren van deze generatie Mercedes E-klasse roestten: alleen als dompelbad te oud was

Mercedes-Benz E 280 Elegance (1998) - Klokje rond