Mercedes-Benz E 200 CDI BlueEFFICIENCY Avantgarde (2010) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | E 200 CDI BlueEFFICIENCY Avantgarde |
---|---|
Versnellingen | 5, Automaat |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
KM-stand bij aanschaf | 98.555 km |
KM-stand laatst | 257.115 km |
De eerste ervaring.
- 116.287 km
Vanwege mijn grote affiniteit met AutoWeek, toch maar weer eens begonnen aan een MyReview.
Deze keer gooi ik het over een iets andere boeg, ik doe verslag van mijn dienstauto. Ik ben taxi-chauffeur, en hier en daar rijd ik ook directie. Zodoende komt de auto op bijna 10.000 kilometer per maand (!). Als dat geen goede test is, weet ik het ook niet meer.
Maandag 12-11-2012 werd ik officieel op deze auto geplaatst. Geen krasje, geen deukje, niets. Aan mij de eer dit verder tot een goed einde te brengen.
Eerste indruk; Wát een auto! Vanbinnen zeer luxe. Het is een AvantGarde uitvoering. Enkele opties;
- Zwart Artico-leer met grijs/zwarte stof
- Stoelverwarming
- Parkeersensoren voor+achter
- Elektrische stoelen, verwarmd
- De (oude) 5-traps automaat
- Grotere brandstoftank
- Intelligent Light System
- Adaptieve Grootlichtassistent
- Thermatic climate control
- Automatische kinderzitherkenning
- Bandenspanningswaarschuwingsysteem
- Direct Control onderstel
- Direct Steering
- Hoofdsteunen pneumatisch op-/neerklapbaar
- Audio 50 APS met navigatie
- Zwart essen-houten sierstrips
Op het moment van schrijven is de auto letterlijk als nieuw. Geen scheur in de bekleding, geen parkeerschades aan de velgen.
Ik rijd er nu zo'n twee maanden mee, en dit is een verrukking. De basis-diesel is in principe meer dan genoeg. Diens 136 pk en 360 nm koppel trekken de auto voldoende vlot vooruit. Hierbij heb ik het idee dat de automaat een grote rol speelt. Deze schakelt toch wel dermate vlot en soepel, dat ik het idee heb dat ik er met de hand niet tegen op kan. De automaat zelf lijkt echter niet helemaal ingesteld te zijn op diesel. Een simpel, asociaal voorbeeld; In Duitsland, vol gas. Vierde versnelling, 170 en klimmend. Tegen de 4000 toeren schakelt de automaat pas naar de 5, waar je dan ineens weer vrij duidelijk merkt dat je daar in het goede gebied van een diesel komt. Je krijgt die extra duw eventjes. Het lijkt alsof de automaat gewoon een benzine in het vooronder denkt te hebben. Toeren!
Daarintegen schakelt de auto wanneer je rustig rijdt wel érg vroeg op. Zo vroeg dat je regelmatig terugvalt op 1050-1100 toeren wanneer je optrekt. En je merkt dat de motor dit gewoon niet erg fijn vindt. Het fijnste is boven de 1400, en dit haal je door de automaat is de S-stand te zetten. Je trekt op, de automaat houdt de versnelling vast. Met een druk tegen de pook naar rechts, schakelt 'ie (meestal druk ik bij de 2300 toeren) op. En daarbij valt hij naar 1500. Dit is veruit het meest comfortabel. Op de snelweg rijd ik altijd in de S-stand. Dit omdat wanneer je even wil inhalen, en je geeft iets gas bij schakelt hij een tandje terug. Dit verschil van 2000 naar 2500 toeren merk je zeer goed. De motor levert (in mijn ogen) z'n meeste kracht om en nabij de 3000 toeren.
Over de rit zelf kan ik kort zijn. Op de snelweg bijzonder koersvast en comfortabel. In de stad valt het tegen. Mijn vorige dienstauto (de W211) deed dit veel comfortabeler. Ik vermoed dat de velgen hier in meespelen, hoewel 17 inch ook niet héél groot is tegenwoordig. Zelfs de Mondeo's op ons bedrijf nemen drempels veel soepeler op.
Het verbruik schommelt tussen de 1 op 10 in de stad, tot 1 op 18 op de snelweg. Gemiddeld zit ik rond de 1 op 14,6. Hierbij wel weer vermeldt dat de boordcomputer (zoals bij velen) zeer optimistisch is.
De kofferruimte valt mij tegen. Het is een diepe bak, zeker goed voor koffers.. Maar bijvoorbeeld rollators (ja, die moeten ook mee!) zijn een crime!
Wij kennen verschillende soorten en maten rollators, maar een vrij gangbare, daarvan gaat er maar één mee. De kleinsten willen maar per twee. En dit valt serieus tegen. Dit komt omdat de laadruimte iets oploopt halverwege, en je kunt de wielen niet meer kwijt. Daarintegen past een opklapbare rolstoel er zonder problemen in.
Ruimte op de achterbank valt ook lichtelijk tegen. Voorin zit je als een prins, met een brede middenconsole, genoeg arm- en hoofdruimte. Achterin heb je echter vrij weinig beenruimte. De bank zit echter wel erg comfortabel. Wanneer je zit, zit je goed. De instap achterin is ook verre van perfect. Je moet over een brede dorpel heenstappen, en een rare draai met je voeten maken. Voor mij geen probleem, maar mensen die minder valide zijn zien dit veelal als een probleem.
Motorisch hebben we tot nu toe geen enkel probleem. Hij drinkt geen olie.
Er is een beurt geweest bij de 103.000 kilometer. Hierbij is ook voor de eerste keer de automaat-olie ververst, sindsdien schakelt de auto nog iets soepeler.
Momenteel moet ik bij de 118.000 kilometer weer volgens het display. Hierover moet ik nog even bellen, want voor een auto die zoveel kilometers maakt is een service-interval van een schamele 15.000 kilometers niet wenselijk.
Een bijzondere vermelding verdienen een aantal dingen;
Het navigatiesysteem werkt buitengewoon fijn. Hij houdt rekening met files, en leidt je prima om. Tijden inschatten doet 'ie tot op de minuut nauwkeurig, en deze zijn zeer accuraat.
De sfeerverlichting is een eye-catcher. Meermaals hoor ik passagiers hierover een compliment maken. Onder de houten strips in de auto zitten oranje (ik vermoed led/neon?) balken, die zacht licht uitstralen. Dit geeft een extreem luxe gevoel.
De stoelen zitten erg lekker. Voor iemand die gemiddeld 9 à 10 uur per dag auto rijdt is dit belangrijk. Ik word met mijn 1.80 prima ondersteunt. Ook heb ik geen klachten hierover gehad. Echter wel heb ik het idee dat het leer snel uitdroogd. Dit komt natuurlijk door de vele mensen die in en uit stappen, maar ik moet nog maar zien hoe lang dit mee gaat. Ik smeer elke week het leer in met leervet. Dit trekt meer dan prachtig in, en dan voelt het als nieuw.
Het Intelligent Light System (ILS) is voor mij de grote attractie van deze auto. Wat werkt deze bi-xenon ontzettend goed. Wanneer je de lichtschakelaar op A(utomatisch) laat staan, regelt de auto zelf tussen dagrijverlichting en dimlicht. Zodra het wat donker wordt, of het gaat regenen (regensensor voor ruitenwissers) schakelen ze in. Hierbij kun je de multifunctionele hendel (ruitenwisser en knipperlichten in één) naar achteren duwen, en dan schakelt de assistent in. Zoek dit op op Google, het is fascinerend. In een notendop; Hij merkt waar en hoe snel je rijdt, en past daar altijd het optimale licht op toe. Rijd jij met je mistachterlicht aan, dan gaan de lichten iets wijder uit elkaar staan, en iets naar beneden. Zo kijk je effectief onder de mist door. Rijd je op de snelweg, dan richt het rechterlicht iets op, zodat je de berm en borden beter verlicht, maar je tegenstanders niet verblindt. Rijd je op een landweggetje gaat automatisch groot licht op, bij tegenliggers dimt het gelijk. Hierop moet ik echter aanmerken dat hij niet altijd een tegenligger herkent wanneer er achtergrondverlichting (een huis of stad) is. Dan vallen de lichten van de auto blijkbaar niet genoeg op.
Het is mijn plan om jullie hier zodra ik een probleem heb, of een goede ervaring, er van op de hoogte te houden. Bij elke beurt minimaal.
Zijn er vragen, dan zie ik ze verschijnen!
Mvg,
Wouter Bos.
De volgende beurt.
- 132.780 km
Beste lezers,
Als allereerst excuus dat ik een lange tijd niets vermeldt heb.
Ik val gelijk maar met de deur in huis, vlak na dat de 'E' zijn laatste beurt had gehad bij de 103.000 had gehad, en de boordcomputer niet goed was ge-reset ben ik even langs de garage gegaan. Hier is de computer juist ingesteld, maar bij een korte inspectie zagen we lekkage bij de waterpomp. Dit schijnt een kwaal te zijn bij deze motoren.
Deze waterpomp hebben we zodoende ook vervangen, en sindsdien hebben we geen enkel probleem ondervonden.
Verder in de afgelopen 29.000 kilometers probleemloos. Wel heb ik het idee dat de automaat steeds wat extremer schakelt. Net zoals ik hiervoor heb beschreven, wordt het geschakel van 3->4 bij ongeveer 55 km/h ronduit vervelend. De motor valt terug tot rond 1100 toeren, maar zodra je een bochtje maakt of ook maar ietsje gas geeft schakelt de auto weer terug. Dit gaat gepaard met een duwtje, dit draagt niet bij aan het comfort.
Verder nog steeds geen olie-verbruik of iets anders.
Beurt, update, nieuwe banden en velgen!
- 160.470 km
Weer toe aan de volgende beurt.
Kilometers vliegen onder me door. De 'E' blijft stug volhouden (letterlijk). Ik ben de wat harde vering langzaam zat aan het worden. Ik begin ook klachten van VIP's te krijgen.
Afgelopen zaterdag de Mercedes naar de garage gebracht, en hij is voorzien van nieuwe olie en een filter. Ook waren de remblokken achter aan vervanging toe. Verder helemaal in orde.
In mijn vakantieperiode (begin juli) heeft mijn werkgever twee nieuwe achterbanden laten monteren. Dit waren Dunlops in de maat 245/45/17. Voor mij is dit een afrader! ondanks dat ze ietsje meer grip hebben, hoewel de Bridgestones die er op zaten ook al ruim voldoende waren, zijn ze een stuk luidruchtiger en iets windgevoeliger.
Na de beurt ben ik vandaag toch even terug gegaan naar de garage, omdat ik het een beetje zat werd met de automaat. Ondanks dat het een prima automaat is, had ik toch het idee dat deze niet helemaal mee deed met hoe ik wou rijden. Óf te laag in de toeren als ik rustig rijd, of doortrekken tot 3500-4200 toeren als ik snel wil optrekken. Ik snap dat die kick-down als bedoeling heeft het meeste kracht vragen, maar deze basis-diesel heeft gewoon niets te zoeken boven de 3300 toeren.
In de garage is de auto aan de computer gelegd, en er waren updates voor o.a. de versnellingsbak en de motor. Deze zijn allemaal ingevoerd. Dit betekende ook een reset van de automaat, en ik ga morgen ontdekken of dit ook veel nut heeft. Ik moet op en neer naar Delft, dan is het een mooi stuk om te ervaren of de auto veranderd is.
Tijdens de update raakte ik aan de praat met de werkplaatschef, en legde ik mijn ongenoegen uit over het stugge onderstel. Tijdens mijn rijtrainingen en opleiding als gecertificeerd chauffeur(CCV-D1&2) reed ik veel in een Mercedes E300 Hybrid Elegance. Uiteraard geen sportonderstel zoals standaard op de Avantgarde, maar ook een maatje kleinere velgen. De werkplaatschef zei dat hij nog wel wat 16 inch velgen had liggen.
Ik heb in de opslag exact dezelfde velgen als die E300 gevonden, welke ik zeer mooi vind. Wel zat hier op een gloednieuwe set Continental WinterContacts (225/55/16), en hiermee moet ik het eerst maar even doen. De eerste kilometers naar huis leek de automaat soepeler te reageren, en het is onvoorstelbaar wat een verschil deze velgen maken. Drempels zijn een stuk soepeler, dwarsrichels zijn geen stoot meer maar niets meer dan een ongemakje.
Verder verbaas ik mij over het feit dat de verlichting zo lang mee gaat. Nog geen énkel kapot lampje. De navigatie werkt ook nog steeds feilloos.
Ik raad eventuele kopers aan de optie van de grotere brandstoftank wel te nemen. Mijn andere collega heeft een identieke E200CDi, zonder deze optie. Die staat na 600 kilometer met een kwart tank, ik na ruim 800. Voor veelrijders in ieder geval een nuttige optie.
De vloerbedekking in de kofferbak is niet zo heel sterk, deze begint na veelvuldig stofzuigen te pluizen. Ik doe het niet heel hard, maar wel grondig omdat ik anders haren en zandkorreltjes er niet uit krijg.
Als laatste nog een min-puntje, de standaard audio-installatie is ronduit slecht voor een auto van deze prijs. De Mondeo's die we hebben klinken stuk voor stuk beter. Hoge tonen zijn matig gedetailleerd, maar het klinkt bijna goed in vergelijking met de lage tonen. Deze brommen veel te veel, of je nou de Bass op +10 of -10 hebt staan, het lijkt niet helemaal in balans. Ook niet na veelvuldig spelen met instellingen. Wil je gewoon muziek, is dit prima.. Maar voor een (beetje) audiofiel is het teleurstellend.
Tot de volgende update!
Eerste probleempje, kilometers blijven doorgaan!
- 182.270 km
Hierbij een kleine update. Inmiddels alweer een dikke 20.000 kilometer verder sinds de laatste update.
Ik kan nu bevestigen dat die nieuwe velgen (17" => 16") een ongelooflijke impact hebben op het rijgedrag. De Mercedes ligt nog steeds strak op de weg, maar de manier waarop oneffenheden nu worden opgevangen is simpelweg een stuk beter. Daarbij heb ik het idee dat ik iets zuiniger ben, zeker in combinatie met het feit dat ik nu een poosje Total Excellium tank. Had ik het verbruik eerst op een 1 op 14,6 gemiddeld, ik zit onderhand op de 1 op 15,4. De iets smallere banden zijn daar zeker debet aan.
Maar, niet alleen de banden bevallen zeer positief. Ik heb bij de vorige beurt de motor en automaat laten updaten (2010 => 2013). Noem het raar, maar ik heb het idee dat in combinatie met die Excellium de motor iets meer 'trekt'. Koppel was altijd aanwezig, maar het lijkt gelijkmatiger te worden verdeeld (lees: ook bij hogere toerentallen). De update voor de automaat is eentje die ik iedereen kan aanraden die in ieder geval dezelfde auto heeft, uit 2010 of 2011. Het is een kwaal van de 5-traps automaat dat wanneer je soms van P naar D schakelt, je een klap krijgt. Officieel is de oorzaak "wrijvingswaarde wisselingen", en de oplossing het vervangen van de lamellen B2 en vervolgens inleren van de schakelstappen.
Maar; sinds de update geen enkel probleem meer ervaren met schakelen van P naar D. Zónder dat de automaat uit elkaar is geweest, lijkt de update dit verholpen te hebben.
De automaat zelf lijkt een iets gewijzigd schakelprogramma te hebben. Wanneer ik nu redelijk vlot accelereer schakelt de automaat de eerste drie versnellingen bij 2500 toeren exact. Dit bevalt mij zeer goed, het houdt het redelijk rustig aan boord. Sinds de update heb ik het idee dat de automaat in de S-stand, wanneer je de kick-down gebruikt, de versnelling nog iets langer vasthoudt. Een stukje het rode toerengebied in! Maar zoals hiervoor genoemd, lijkt de vermogensafgifte meer gebalanceerd. Al met al alleen maar lof voor de kracht van deze 'basis'-diesel. Een klein minpuntje blijft de geluidsproductie. Mijn inziens wordt de motor ietsje rauwer vanwege de oplopende kilometerstand, en ik vind dat de auto niet genoeg geïsoleerd is. Wanneer je tussen de 2500-3500 toeren zit, is het 'lawaai' van de motor weinig rustgevend te noemen. Moet je dus eens wat sneller zijn om welke reden dan ook, gaat dit erg ten koste van het comfort. Geen harde duwen of klappen, maar het geluid is het probleem.
Het probleem wat ik momenteel heb, is het dashboard. Prees ik in m'n vorige update de verlichting (behalve het dashboard werkt nog steeds alles, nog steeds de eerste xenon-lampen!), momenteel heb ik in mijn kilometerteller een aantal flikkerende lampjes. Ik heb het vermoeden dat er LED-lampjes gebruikt worden, en de lampjes bij de 80-100 en 130-160 lijken soms een stroboscoop. Vooral nu het langer donker is 's ochtends erg irritant, want het leidt je aandacht af. Soms gaat het over als ik een tik op het dashboard geef, soms als ik het dashboard lichter of donkerder 'dim'. Ik heb vandaag gevraagd wat dit kost, en een nieuwe tellerbak kost ongeveer 800,- euro, een revisie kost ongeveer 300,- euro. Op garantie hoef ik niet te rekenen, maar twee jaar volgens de garage.
Laatste toevoeging, in mijn vorige update kraakte ik het geluidssysteem wat af. Misschien zit ik er wel helemaal naast, maar ik heb het idee dat in die updates ook een update voor de equalizer zat. De 'storende' bas-tonen zijn minder, het systeem klinkt meer in balans. Ik ervaar zelf het fijnste geluid wanneer de Treble op +9 staat, en de Bass op +3, wanneer ik de Fader op -4 (iets achterin) heb staat. Ik moet wel zeggen dat ik erg benieuwd ben naar het Logic7 systeem wat ook een optie was.
Momenteel moet ik nog 2100 kilometer tot mijn volgende beurt, dan zal ik ook weer verslag doen. Ik heb het idee dat de schokdempers aan vervanging toe zijn, we zullen zien.
Grote beurt gehad, nu weer verder!
- 186.955 km
Een korte update;
Afgelopen zaterdag is de 'E' naar de garage geweest. Service B moest worden uitgevoerd, en dit is dan ook naar behoren gedaan.
Nieuwe wisserbladen, filters en olie. Transmissie-olie was nog prachtig rood, dus deze komt de volgende beurt weer.
Een weekje na mijn klagen over de uitvallende dashboard-LED'jes, niets aan de hand. Ze branden allemaal weer, en als vanouds. Hoe? Geen idee.
Auto rijdt nog steeds voortreffelijk. Vanochtend voor het eerst weer vorst gehad, laagje ijs op de ruiten. Ontwaseming werkt snel en naar behoren.
Gemiddeld verbruik lijkt iets te dalen, dit komt ook omdat ik wat meer snelweg rijdt de laatste tijd. Het ligt de afgelopen paar duizend kilometer rond de 1 op 16,1.
Automaat schakelt, sinds die update, nog altijd soepel en lijkt al met al een stukje geraffineerder.
Sinds ik Total Excellium tank, heb ik het idee dat ook het gedrag bij een koude motor iets veranderd. Wat minder lawaai, en een ietsje soepeler loop. Dit is natuurlijk puur subjectief.
Over het algemeen kan ik stellen dat ik steeds ietsje trotser word, want hij blijft het keurig volhouden. Soms heb ik echt haast, en dan geeft de auto geen krimp als ik gedurende een wat langere periode harder op trek en af rem. Uiteraard wordt de auto wel elke ochtend keurig warm gereden! Ik ben van mening dat ondanks dat de kilometers maar blijven klimmen, de auto steeds 'volwassener' wordt.
Ondanks dat ik af en toe ook schoolkinderen vervoer, blijft het interieur het goed doen. Het leer blijft voor mij een kwetsbaar punt, want ik heb het idee dat het steeds erg droog is. Ondanks dat ik dit maandelijks in het HG 4-in-1 leervet zet. Zijn er mensen met tips voor leren interieurs?
Auto neemt nog steeds geen olie of koelvloeistof.
Wat is jullie kijk op het feit dat de airco standaard altijd aan staat in deze Mercedes? Ik zet 'm inmiddels regelmatig uit, omdat het me goed lijkt. Of kan deze zonder problemen altijd ingeschakeld blijven?
Tot de volgende update!
Tussentijdse update; nieuwe banden en scheurtje.
- 203.012 km
Vandaag het eerste setje banden van de nieuwe velgen zo goed als versleten.
Slijtage achter gaat noemenswaardig harder dan voor. In bijna 45.000 kilometer de achterbanden afgesleten. Links had ik nog drie millimeter over, rechts twee-en-half. Voor heb ik nog ongeveer vijf millimeter. Ik durf dus te stellen dat ik ruwweg twee achterbanden nodig heb per voorband.
Over de Continental WinterContacts die ik had, niets dan lof. Ze zijn stil, bieden goed comfort en lijken een lage afrolweerstand te hebben.
Deze keer heb ik achter twee Vredestein Wintrac Extreme's. Wederom de maat 225/55/16. Ik heb er vandaag slechts 50 kilometer mee gereden, maar voorlopig het idee dat ze iets zachter qua rubber zijn. Ze lijken nog iets meer kleine oneffenheden te dempen, maar dit kan puur verbeelding zijn. Wel zit hier een 'ander' geluid in. Waar je bij de Continentals, hoe weinig ze ook produceerden, gewoon bandengeluid hoorde; de Wintrac's lijken meer te zoemen. En dan bedoel ik een soort van lage, resonerende toon. Het geluid bevalt mij beter, je hebt minder het idee dat het het geluid van de banden is. Daarbij zien de Wintrac's er een stuk 'stoerder' uit.
In de afgelopen weken de twee-ton gepasseerd, moeiteloos. Geen enkel probleem. Ik dacht dat ik een beetje voor op liep met kilometers maken in zo'n W212, maar ik zag op Marktplaats al ééntje met ruim vijf-ton! Ze kunnen het blijkbaar prima ;)
Om en nabij de 210.000 kilometer moet er weer een Service A uitgevoerd worden. Hierbij zal ook de versnellingsbakolie weer vervangen worden.
Over de versnellingsbak, sinds de update, nog steeds tevreden. Momenteel probeert hij de motor zoveel mogelijk tussen de 1400-2600 toeren te houden. Wat me wel opvalt, is wanneer ik vol gas geef. Hij schakelt al op bij 3800 toeren, in plaats van eerder over de 4000 toeren. En dit schakelen gaat voor een bak met 'gewone' koppelomvormer verassend vlot.
Via de Mercedes-website heb ik een account aangemaakt. Het is leuk dat je hier je eigen chassis-nummer in kan voeren, want zo krijg je exact je auto tevoorschijn. Met elke optie die besteld is. Wat nóg leuker is; op elke garage-rekening staat een individueel nummer per auto. Voer je dit nummer ook in, dan krijg je inzicht in (alle!) onderhoudsgeschiedenis van jouw Mercedes. Zowel binnen- als buitenland. Het mooie is dat fraude zo weer wat meer tegengewerkt wordt, omdat het service-boekje digitaal wordt ingevoerd. Zowel op de server van Mercedes als in je eigen auto. Het vergt wel dat je bij een garage komt die bij dit systeem van Mercedes aangesloten is.
Motor loopt nog steeds prachtig, geen vloeistof-verbruik. Eens in de zoveel tijd gaat de motor iets anders lopen. Iets rauwer, en je hoort de uitlaat nadrukkelijker als je buiten staat. Bijna als een sportdemper. Ik vermoed dat dit het regeneratie-systeem van het roetfilter is (?). Dit deed de auto altijd al, maar ik heb het idee dat deze dat de laatste tijd iets vaker doet. Kan het te maken hebben met dat ik nu Total Excellium tank? Ik zal het de garage binnenkort eens voorleggen. Over de Excellium zelf kan ik kort zijn; Stationair is de auto een fractie stiller, en tijdens optrekken iets gecultiveerder.
Vandaag in de garage tijdens de bandenwissel ook de onderkant van de auto gezien, werkelijk prachtig. Daar kun je aan afzien dat je wat meer betaald. Zeer netjes afgewerkt, overal een plaat overheen, erg strak. Geen losliggende leidingen of iets anders. Ziet er gewoon erg degelijk uit. Daarbij viel me ook het differentieel op, ik ben benieuwd of er ooit iets met die olie moet gebeuren (of al is gebeurd).
Nog even kort; Dashboard vertoont geen mankementen meer. Alle verlichting werkt nog steeds en het is gewoon een heerlijke auto met een iets te harde/strakke vering.
Ook wel een paar minpunten; in mijn eigen stoel is een scheurtje in het leer ontstaan. Aan de binnenzijde van de linker-'wang' zit een lengte-gerichte scheur van ongeveer één centimeter. Kijken hoe we het oplossen.
Ook zit er bij bepaalde snelheden een klein rammeltje in de verlichtings-unit in de het dak aan de voorzijde. Dus waar de spiegel ook aan vast zit. Ik kan het niet precies lokaliseren, maar vind het irritant. Verder geen kraakjes of rammeltjes. Ook de middenconsole niet meer. Hoe? Geen idee!
Tot de volgende update!
Service A gehad, nog steeds probleemloos.
- 211.895 km
Inmiddels alweer bij mijn volgende beurt (en update) aangekomen. Inmiddels ruim twee-ton gehad, dus het was ook weer tijd voor een verversing van de automaat-olie en het filter.
Service A ondergaan, hierbij is de auto ook APK-gekeurd. Geen opmerkingen of problemen, ondanks dat ik zelf wel had gedacht dat er misschien eens een remslang of iets dergelijks vervangen moest worden. Zullen we het maar houden op kwaliteit? ;-)
We kunnen dus weer een jaartje 'officieel' de weg op. Zoals eerder genoemd automaat-olie en filter vervangen, maar de instellingen behouden. Ik ben momenteel helemaal tevreden met hoe de vijf-traps schakelt. Motor-olie en filter zijn vervangen, en voor zo ver ik weet verder niets..
Onderweg een mooie plaatje van de Benz geschoten, die vervangt het 'oude' plaatje met de 17" velgen mooi.
Deze review blijft verder kort. Geen verdere bijzonderheden. Hij rijdt nog altijd koersvast, en is stil. Stoelen zijn nog steeds goed, op het scheurtje in het leer na. Hier hoop ik komende maand wat aan te doen. Alle verlichting werkt nog altijd, en het gemiddelde verbruik hangt rond de 1:16. Ook de lak blijft mooi diep glanzen na een flinke was-beurt, enige min-punt is dat er een klein krasje rechtsvoor bij is. Helemaal onderaan de bumper. Amper zichtbaar, maar ook een krasje op je ego.. Ik denk dat ik een tak of iets geraakt heb. Het was in ieder geval niet bewust.
Al met al nog steeds trots op mijn gestaag ouder wordende dienst-auto. Heel voorzichtig kijk ik naar de gefacelifte E-klasse, maar deze is nog erg aan de prijs. En wat krijg je er eigenlijk voor terug? Een 'sportiever' uiterlijk, maar qua interieur amper iets anders. We rijden lekker nog even door!
Verbruik bijhouden.
- 214.731 km
Even een ander hoofdstukje tussendoor. Al langer speel ik met de gedachte het verbruik ook in de review te tonen. Met de verbruiksmeter op AutoWeek zelf lukt dit niet, omdat ik simpelweg veel te veel tank om het bij te houden. Daarom doe ik het als volgt; Elke maandag reset ik mijn boordcomputer, en per week houd ik het bij. De boordcomputer is sinds de update een stuk nauwkeuriger, desalniettemin wat optimistisch. Ik toon het verbruik wat de computer aangeeft, vermeerderd met 3%. Dit strookt het meest met wat ik zelf zo af en toe uit reken. Omstandigheden zijn als volgt; 1/3de binnenstad, 1/3de binnenwegen en 1/3de snelweg. Wekelijks rijdt ik gemiddeld 2500 kilometer. Ik neem zuinigheid in acht, maar ik rijd zoals de kernwoorden van een directie-chauffeur betaamt; Vlot, veilig en comfortabel.
Omdat per week ook vrij onoverzichtelijk is, reken ik de gemiddeldes per maand uit;
- Februari: 6.1l/100km.
- Maart: 6.0l/100km.
- April: 5.9l/100km.
Beurt gehad, nieuwe banden. We gaan maar door!
- 239.755 km
Inmiddels weer een stuk verder, maar zonder problemen.
Gisteren is een B5-beurt uitgevoerd. Dit houdt in dat het een grote beurt is, met een aantal extra zaken (bijvoorbeeld remvloeistof). De garage belde me halverwege de ochtend op; eigenlijk was alles nog heel goed. Of ik akkoord wou geven op het feit dat ze alleen maar de olie en het olie- en luchtfilter wouden vervangen. De rest is allemaal top.
Wel moet ik binnen zo'n 10.000 kilometer mijn schijven en blokken vervangen. Dit gaan we zelf doen. Wat mij opvalt is dat dit nog de eerste remschijven zijn!
Een poos geleden heb ik vermeldt dat ik Vredestein Wintrac Xtreme banden heb gemonteerd. Deze zijn erg goed bevallen, en hebben na 35.000 kilometer nog 4 millimeter profiel over. Dit is bewonderenswaardig, aangezien mijn vorige achterbanden (Continental Wintercontact) het maar 45.000 kilometer volhielden. Conclusie die ik trek is dus dat ik in vervolg voor Vredestein ga.
Momenteel rijd ik alweer drie weken op 'zomer-schoeisel'. Deze keer heb ik niet gekozen voor een A-merk, maar ik heb mijn oog laten vallen op Sava's.
Sava Intensa UHP in de maat 225/55/16. Deze vielen mij op door de lage prijs, en ik wou ze wel proberen. Het is een merk van Goodyear, en hier heb ik onder mijn eigen auto's wel goede ervaringen mee.
Kort gezegd bevallen ze meer dan prima. Ze lijken redelijk slijt-vast, en zijn stil. Ik merk wel dat wanneer ik sportief door een bocht ga, ze wat minder grip hebben. De auto wil iets eerder schuiven. Maar de 'gemiddelde' chauffeur zal dit niet merken, en daarom vind ik dit toch wel een aanrader.
Verder rijdt de Benz nog altijd zeer goed. Koersvast, verbruikt geen olie of koelvloeistof, en nog stééds geen lampje kapot! Ik verbaas me heel erg over dat Xenon. Het geeft echt een fantastisch lichtbeeld in combinatie met het ILS, en het gaat dus bijzonder lang mee.
Gisteren heb ik met een Audi A6 3.0 TDI uit 2007 gereden, ook een automaat. Deze motor vind ik een juweel, maar ik vind de automaat uit de Benz fijner. En dat zegt wat, want ik ben toch altijd nog een beetje fan van Audi. Maar de Benz heeft een veel meer ontspannen en rustigere aandrijflijn.
Wat ik hiermee probeer te zeggen is, dat ondanks het gemis aan vermogen, ik hoe dan ook voor 'mijn' Benz zou kiezen. Hierbij wil ik wel melden dat ik nog steeds vind dat deze 'basis-motor' voor in Nederland meer dan voldoende is. Hij voelt absoluut aan alsof hij krachtiger is dan de opgegeven 136 PK.
De automaat is momenteel helemaal naar mijn wens, in de garage heb ik mijn voorkeur laten opslaan. Mocht er ooit een storing voorkomen, dan kan ik de voorkeur weer terug programmeren. Dit met het oog op het feit dat het toch een hele poos heeft geduurd voordat ik de automaat 'op mij' heb ingeleerd.
Verder nog steeds geen schade, het brandstofverbruik blijft keurig laag en het interieur is slijtvast. Hier een kleine kant-tekening;
Bij meerdere W212-rijders hoor ik dat de plastic rand in het midden (voor je armsteun) wat begint af te bladderen. Hier zit een soort rubber laagje op om het geheel wat meer 'premium' aan te laten voelen. Bij mij is vooral aan de passagierszijde 'schade' te vinden, omdat hier veel met een gordel tegenaan gestoten wordt.
Oplossing; garage! Voor 27,- euro heb je een nieuw plastic geval. Kost niets, en voor iedereen waar het een doorn in het oog is, is het zeker een fijne oplossing.
We gaan weer verder, tot de volgende update!
Wat krijgen we nou...
- 257.115 km
Inmiddels weer een stuk verder, maar nu is het toch eventjes anders.
Een paar duizend kilometer geleden een xenon-lamp vervangen. Deze begon erg roze uit te slaan, en was dus aan vervanging toe. In eerste instantie hebben we er maar één vervangen, de andere schijnt volgens de garage nog wel eventjes mee te kunnen. Duur grapje, kost je toch even 170 euro. Niets dan lof, nog steeds, over het lichtsysteem. Maar zulke prijzen schrik je toch wel van.
Maar er zijn ergere dingen, zoals me laatst is overkomen. Sinds ik op deze auto rijd, is me wel eens opgevallen dat wanneer de auto een paar dagen stil staat en ik deze start, de motor even een seconde of twee heel rauw loopt. Een metalig geluid, geklapper van een ketting. Ik dacht dat het de kettingspanner was die even op druk moest komen, omdat het geluid daarna ook direct weg was.
De laatste maanden echter begon de auto steeds vaker dit geluid te vertonen bij het starten. Afgelopen week was het zelfs zo, dat zodra ik vijf minuten stil stond (motor uit) en 'm weer startte, het geluid weer even aanwezig was. Steeds maar een enkele seconde, maar het bleef raar dat die ketting zo klonk. Na overleg met mijn baas hadden we het idee dat er misschien wat rek in de ketting was gekomen. Op naar de garage!
Eenmaal bij de garage de werkplaatschef aangesproken, en deze stapte in de auto en startte. Hetzelfde geluid was weer even aanwezig, en dit was dusdanig erg volgens hem dat mij werd afgeraden verder te gaan rijden in de auto. Even een blik onder de motorkap, wat ook niet veel beter was.. De multi-riem lag half van z'n poelies af, waarbij de spanner uit het lood geslagen leek. Kortom; Mercedes moest blijven staan.
's Middags telefoon gehad van de garage; ze hadden de multi-riem eraf gehaald om te kijken of dit het euvel was, maar nee. Poelie en riem zijn vervangen, maar het geluid bleef.
In overleg met de garage is besloten de auto naar Duitsland te brengen, waar deze geïnspecteerd gaat worden. Waarschijnlijk wordt inderdaad de distributie-ketting vervangen. Op woensdag 20 augustus is de auto vertrokken op een trailer, en nu wachten we af.
Via Google kom ik hier en daar berichten tegen over deze problemen. De OM651 (200, 220 en 250 CDI) schijnt verre van probleemloos te zijn, mag ik diverse fora geloven. Ik ben geen held in Duits, maar voor wat ik begreep heeft Mercedes zelfs voor de taxi's in Duitsland een coulance-regeling i.v.m. de verstuivers en distributie. Misschien is daarom mijne ook wel naar de buren?!
Ik ga verder op onderzoek, en mochten jullie iets weten; laat het weten!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
Had je deze auto's al gezien?

Mercedes-Benz E-klasse Cabrio 200 CGI Avantgarde LEER/BI-XENON/18" VELGEN
- 2012
- 99.953 km

Mercedes-Benz E-klasse 300 CDI BlueTEC Avantgarde * Automaat * Airco * NAVI * Cruise Control *
- 2009
- 321.621 km

Mercedes-Benz E-klasse Coupé 200 CGI Avantgarde | Org. NL | Schuif-kantel dak | Leder geventileerd | Bi-Xenon | 4 nieuwe banden | Goed onderhouden | Nette staat |
- 2011
- 165.258 km