Mercedes-Benz CLA 200 Shooting Brake Business Solution AMG (2020) #2

Versnellingen | 7, Automaat met dubbele koppeling |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2020 |
Mercedes?
September 2020 de CLA in ontvangst mogen nemen. Betreft een leaseauto in de volgende uitvoering:
CLA 200 business solution AMG met als aanvullende opties
- premium plus pakket (met o.a. panoramadak, elektrische stoelen, premium sound)
- elektrisch wegklapbare trekhaak
- night pakket
Mijn oog viel eigenlijk op de Alfa Romeo Giulia maar helaas, door het merkenbeleid bij mijn werkgever, viel deze buiten de boot. De CLA was net uit en het ontwerp sprak mij aan. Vind een AMG pakket wel een must, zonder is het net niet in mijn ogen.
Inmiddels 130.000 kilimeter er op zitten met de auto. Onderstaand opgesomd de plus- en minpunten;
Pluspunten:
- stoelen zitten erg prettig en (elektrisch) goed te verstellen
- comfortabele reisauto
- erg fijne led-verlichting
- fraai interieur, wel donker maar door het panoramadak toch licht
Minpunten:
- auto is erg laag. echt oppassen met drempels en oneffenheden
- bij slecht weer wil de auto nogal eens abrupt remmen/inhouden zonder dat ik met lane assist rijd
- lane assist is een draak van een systeem. is ook al veel over geschreven
- schuifdak is al meermaals in storing gegaan en uiteindelijk is de motor hiervan vervangen
- de zijruiten zakken iets wanneer de deur wordt geopend en sluiten weer als de deur wordt gesloten. dit laatste is al een keer of 5 niet gebeurd waardoor je noodgedwongen met het raam op een kier je reis moet voortzetten
- de achteruitrijdcamera hoor je regelmatig ingeschakeld worden bij (vooruit) stapvoets rijden
- de parkeersensoren leiden soms een eigen leven. bijvoorbeeld alle seinen op rood als je een straat in rijdt terwijl er niks tegemoet komt
- er is een module vervangen van de ruitenwissers aangezien deze gingen wissen zodra ik richting aan gaf naar rechts
- deze week was er een automatische update van het infotainment systeem. geen idee wat er verbeterd is maar al mijn profielen waren verdwenen
Al met al best een lijst met in mijn ogen zaken die niet bij een Mercedes thuis horen.
Zoals gezegd rijdt de auto erg comfortabel, zit heerlijk en heeft - naar mijn mening - een mooie uitstraling. Verwacht echter geen sportieve auto, dat is het allerminst. Met het AMG pakket oogt het sportief maar de motor is hiervoor te licht, de besturing niet direct genoeg en de sportstand te kunstmatig. In sportstand wordt de auto nerveus in plaats van scherp en het sportieve motorgeluid wat (overduidelijk) door de speakers komt voegt niks toe aan de beleving. Dit is geen nadeel, ik wist van tevoren, en de proefrit destijds bevestigde dat, dat dit een comfortabele auto is. Wat ook een gegeven is, is dat de binnenruimte beperkt is. De ruimte achter is echt krap. De koffer is best diep maar door de aflopende daklijn niet heel bruikbaar.
Zou ik privé een CLA aanschaffen? Nee, zeer zeker niet. Blijf het een fraaie auto vinden maar de elektronica is niet betrouwbaar genoeg.
einde nadert
Nog een maand en dan lever ik de CLA in. Zoals eerder beschreven met gemengde ervaringen. Samengevat is de CLA in zijn element op de snelweg, zonder al te veel belasting veel kilometers maken. Stoelen zitten heerlijk, goede audio, betrouwbaar weggedrag en stil van binnen.
Echter, de CLA is in mijn ogen niet Mercedes waardig. De vele storingen, onterechte meldingen en een paar keer de motor in noodloop doet afbreuk aan het gevoel van kwaliteit. Ik besef me dat een deel van de minder positieve ervaringen te maken heeft met de EU regelgeving met betrekking tot hulpsystemen, echter van een merk als Mercedes mag je verwachten dat deze nagenoeg vlekkeloos werken.
Meest voorkomende zaken:
- camera's niet beschikbaar door vuil resulteert in knipperende verkeersborden op het dashboard een uur lang
- achteruitrijcamera regelmatig niet beschikbaar
- schuifdak storing, twee keer motor vervangen
- ruitenwissers gaan aan zonder dat er neerslag is
- auto waarschuwt voor botsing terwijl je een drempel nadert
- zijramen sluiten niet helemaal wat resulteert in veel windgeruis
- rijden met een aanhanger in de bergen resulteert in een oververhitte motor als je niet oppast
- keyless entry is erg gevoelig bij bijvoorbeeld het inladen van de koffer of het monteren van dakdragers. Met de sleutel in je zak gaat de auto constant open en dicht omdat je tegen de deurgreep aan komt
Tot slot een compliment aan dealer Louwman in Terneuzen. Altijd keurig geholpen en kon vaak direct terecht wanneer er een storing was.
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
PRIVATE LEASE Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 250 e Luxury Line | Panoramadak | Led | BLIS | Stoelverwarming | Widescreen | Camera | Elektr Achterklep | Ambient Light | Night Pakket
- 2023

Mercedes-Benz CLA Shooting Brake 200 AMG Designo Matt Sfeer
- 2021

Mercedes-Benz CLA 180 AMG Night ed. Pano, Camera, Sfeer, CarPlay, 19''!
- 2020