Mercedes-Benz C 220 CDI Elegance Combi (1998)

Mercedes-Benz C 220 CDI Elegance Combi (1998)

UitvoeringC 220 CDI Elegance Combi
Bouwjaar1998
Jaar van aanschaf2003

Nadat mijn moeder mijn fantastisch rijdende en zeer geliefde Alfa 164 een deuk in haar mooie achterste reed, was ik het zat. De auto was al geen drol meer waard (Italiaans he?!) en na al die jaren van vele kleine mankementjes, was het toch tijd voor `Deutsche Grundlichkeit`.

Ik had onze garagehouder al gemeld dat ik wel aan iets nieuws toe was, en het liefst iets uit `Stuttgart` met een lekkere diesel (er werden namelijk steeds meer kilometers gemaakt).
Eerst kwam hij aan met een aftandse C180 Combi classic waarin (zo te ruiken) een sigarenliefhebber had gereden. Deze moest het dus NIET worden (het was ook geen diesel).
maanden verstreken totdat de de beste man opeens met een mooie zilveren C220 CDI Combi het erf op reed. Het was een Elegance uitvoering met handbak (stuk sneller dan de automaat) en was, voor een Benz dan, net lekker ingereden.
Na wat onderhandelen werd de deal gesloten en mocht mijn Bordeaux-rode Italiaanse schone met de garagehouder mee terug.

Ik ben nog altijd zeer tevreden over de auto. Genoeg beenruimte, ook achterin voor zoon en dochter van 17 en 19 jaar oud. Kofferruimte is zat, mijn vrouw krijgt er de wekelijkse boodschappen met gemak in. En uiteraard is het vermogen ook zat (125 pk met 300Nm). Alhoewel, zoonlief begint binnenkort aan zijn rijbewijs en is het niet zo eens met het laatste punt; `125pk is niks pa! Chippie erin, 163pk en 380Nm...hoppaa!!` Ik zit er nog serieus over na te denken ook..
Maar voorlopig nu nog de standaard 125 paardjes onder de motorkap.

In 2005 waren de achterbanden aan vervanging toe, meteen ook een goed moment om die saaie Elegance-velgen te vervangen. Deze belandden toen onder onze 190E (die deze overigens best goed staan) en de C werd voorzien van mooiere Avantgarde `schelpen`.
Omdat alleen de achterbanden nieuw waren, was een paar `inch-jes` groeien niet mogelijk. Eigenlijk best zonde: 16 of 17inch had beter gestaan.

2006: problemen! Het bekende W202-euvel kwam tevoorschijn: ROEST! Bijna alle zij-panelen konden overgespoten worden.
Uiteraard zettte Mercedes Benz alles op alles om geen garantie te hoeven verlenen (wat hen helaas nog lukten ook..) en kwam de overspuit-kosten voor mijn eigen zure rekening.

De auto heeft inmiddels een dikke 230.000km op de klok staan en ik moet bekennen: HIJ BEGINT STEEDS LEKKERDER TE RIJDEN!! Hoe meer kilometers hij verslindt, des te soepeler hij rijdt! De kracht die voor handen is boven de 2000tpm is dan ook heerlijk (blijf je onder die 2000 dan is-ie wel wat traag)
Overigens moet ik wel vertellen dat ie op trajectcontroles (Ring-Amsterdam he!) geen lekkere overbrening heeft: bij 80 km/h in zn `5` vind-ie het duidelijk niet lekker en gaat hij sputteren en in zijn `4` staat de toerenteller toch iets hoger dan de bedoeling is. En issie dus niet zo zuining en -minder vervuilend dan de wethouders met de trajaectcontroles onder ogen hadden...(lekker he? al die `milieu`-regeltjes! slaat toch nergens op?!) conclusie: deze auto had OF een 6-bak moeten hebben OF de trajectcontroles moeten verdwijnen...(ik kies het laatste)

Voor de rest: TOP-KLASSE-AUTO!!
Een absolute aanrader voor wie zuinig (1 op 14 á 15 gemiddeld), snel, comfortabel en in alle luxe en degelijkheid op pad wil!

Update 1 mrt 2008:

Toch maar geen chiptuning, niet dat ie t niet aankan, maar ik vind t eigenlijk toch onnodig om te doen.

-Roestvorming op de portieren, achterklep en achterschermen. (inmiddels verholpen)
-Display van de Climate control weigert soms dienst
-Doorgezakte achterveren (verholpen dmv hulpveren) komt vooral door de zware paardentrailer in het weekend.

oordeel: top op een aantal kleine dingetjes na!

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse