Mercedes-Benz C 220 CDI Avantgarde (2007) #2

Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasseMercedes-Benz C-klasse

UitvoeringC 220 CDI Avantgarde
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2008

Via mijn werk krijg ik regelmatig voor lange en kortere tijd demo-auto\’s aangeboden van importeurs en dealers. Zo heb ik al een aantal totaal verschillende auto\’s mee gehad, bijvoorbeeld een Subaru Legacy 2.0 diesel (boxer!), Hyundai i30 1.6 SW, Dodge Journey 2.0CRD SXT. Het is altijd weer interessant om in een nieuw model te rijden. Onlangs reed ik in een Mercedes C-klasse. Over deze auto wil ik graag wat meer vertellen.

Van oorsprong ben ik totaal geen Mercedes-fan. Over het algemeen vind ik het nogal protserige wagens met veelal een aubollig imago (niets voor jeugdige mensen). Ik heb altijd met heel veel plezier kilometers in BMW\’s gereden (de laatste tijd regelmatig in een 330d high executive) en dat is eigenlijk meer mijn merk. Ook de modellen van Audi (vooral A5) vind ik tegenwoordig mooi gelijnd (toch zonde van de reuze-spiegels). De laatste tijd vind ik de Mercedes modellen echter steeds dynamischer ogen; en zo ook de laatste versie van de c-klasse. Ik was dan ook blij om een tijdje met deze ster te rijden.

\’Mijn\’ C was er een van het luxe soort: een C220 CDI Avantgarde in obsidiaanzwartmetallic met een stof/lederlook interieur in liverpool zwart. Mooi aan de Avantgarde vind ik de matchromen grille. De auto heeft een automatische 5-bak. Het voorkomen is een combinatie van chic en dynamisch: mooie grote 17\’ 5spaaks (dubbel) velgen, sierlijsten in hoogglans en van die metalen strips rond de ruiten. De auto is verder uitgerust met het Mercedes command aps systeem (audio, video, navigatie, telefoon), comfortpakket (alarm met interieurdetectie, verwarmd ruitensproeierreservoir, Parktronic systeem, regensensor), elektrisch inklapbare buitenspiegels en automatisch dimmende binnenspiegel en linkerbuitenspiegel. In totaal zitten er voor meer dan 10 mille opties op de auto waardoor de consumentenprijs tegen de 60 mille loopt. Veel geld, maar dan heb je toch wel een bijzondere auto.

Als je de zware portieren van de wagen dichtslaat heb je dat echte degelijke plof-geluid zoals je dat eigenlijk alleen maar kent van de Duitse premium-merken. Ook de achterklep sluit op een degelijke, zware manier. Ik kon een hele goede zit creeeren in deze auto, de stoelen zijn perfect verstelbaar (uiteraard bijna geheel elektrisch) en ook na een lange rit stap je nog ontspannen uit.
Gelukkig beschikt deze auto over een heel fijn command APS systeem (vergelijkbaar met MMI van Audi en i-drive van BMW). Zeer makkelijk in het gebruik met de grote ronde knop in de middenconsole. Instellen van de navigatie is heel eenvoudig. Al vind ik het navigeren via de kaart niet optimaal. Eigenlijk is het toch vreemd om keer op keer te bemerken dat de kaarten zoals die in de goedkope tommetjes zitten het makkelijkst in het gebruik zijn. Jammer dat die losse systemen zo lelijk op je ruit plakken terwijl zo’n ingebouwd systeem met een druk op de knop verschijnt. Uiteindelijk heb ik de pijlen in de snelheidsmeter zelf meer gebuikt dan de kaart. Je hebt dus eigenlijk 2 navigatiesystemen aan boord. Zeker omdat ik spraak niet fijn vind door mijn radio heen. Die radio was echter ook top te bedienen. De manier waarop je de zenders voorbij ziet komen in het scherm vind ik heel origineel.
Route ingesteld, rijden maar! De motor komt met een redelijke brom tot leven. De mooie korte pook van de automaat voelt heerlijk zwaar als je hem eindelijk in D zet. De auto komt zeer soepel op snelheid. Een beetje gas geven is voldoende om een fikse versnelling te veroorzaken. Van het schakelen merk je nauwelijks iets. Zelfs als je in de comfortstand flink het pedaal intrapt gaat de Benz als de brandweer. In de sportstand pakt ie nog makkelijker op, maar dat heb je niet echt nodig. De auto lijkt wel ontworpen rondom deze 170 pk sterke diesel. Het geluid van de moter blijft wel duidelijk aanwezig, maar ik vind dit niet storend (het verschil met een E220 CDI is wel duidelijk hoorbaar, daar hoor je veel minder geluid). Rechtuit blijft de Benz maar gaan en tot circa 200 kilometer per uur is er veel kracht voor handen. Daarna duurt het echter even voordat je bij de top van 240 op de teller komt (een kleine 230 werkelijk). De auto blijft echter verrassend comfortabel op deze snelheden. Je hoort weinig rijgeluid. De Pirelli’s zorgen voor weinig geluid (jammer dat ze niet zo lang meegaan als bijvoorbeeld een paar mooie Michelin Primacy HP’s).

In het bochtenwerk vind ik de wegligging echter minder dan bij een 3-serie, dat is toch meer een rijdersauto. De Benz ligt echter zeker wel stabiel in de bocht. Al is het superscherpe stuurgevoel er niet. De Benz is iets meer op comfort ingericht (toch weer dat taxiverhaal). Zuinig rijden is er trouwens niet bij. De wagen heeft een E-label en dat merk je bij de pomp. 8 liter tank je al snel na 100 kilometer en dat is toch een slordige 1 op 12.

Wat me opvalt is de zeer degelijke afwerking van deze auto. Voor mijn gevoel is alles nog preciezer in elkaar gezet dan bij de 3-serie. De auto is totaal vrij van welke kraak dan ook en het valt me vooral op hoe degelijk ook bijvoorbeeld de kofferbak afgewerkt is. Je merkt aan alles dat Mercedes het kwaliteitsgevoel heel erg hoog wil houden. Jammer is wel dat de auto bij stationair draaien, bijvoorbeeld bij een verkeerslicht, enigszins trilt. Als het mijn auto was zou ik hier zeker mee naar de dealer gaan.

Al met al waren het mooie kilometers en heb ik \’m met gemengde gevoelens weer ingeleverd. De automaat is super en die 3000 eurootjes zeker waard; de moter is fantastisch soepel. Echter de cruisecontrol vond ik niet handig. Deze heeft Mercedes niet weggewerkt in de knoppen op het stuur maar in een hendel links achter het stuur waarvan je in eerste instantie denkt dat het de bediening van de richtingaanwijzer is. Wel super dat je digitaal kunt plussen. Kunnen de mannen van VW een voorbeeld aan nemen. Al moet ik eerlijk zeggen dat het systeem van Renault het beste is waar ik ooit mee gereden heb: bediening op het stuur en plussen per 2 km. Het stuur vind ik net iets te dun en niet zo mooi van vorm. BMW en Audi maken ze voor mijn gevoel iets dikker. Heel mooi vind ik het parkeersysteem met gekleurde lampjes op het dash en aan het plafond achterin; dat werkt echt goed. De ruimte achterin is beperkt. Daar maakt Audi met de nieuwe A4 een ruimere auto (al ben ik bang voor Audi dat ook A6’ers dit gaan zien en kiezen voor de lagere bijtelling van de goedkopere A4).

Mijn conclusie is dat de Benz een perfecte, comfortabele en zeer degelijke reisauto is waarmee je ook nog eens flink kunt doorrijden (menig Golfje heeft mijn chromen pijp met afschuw kunnen bekijken). Het is een dynamisch ogende auto die zeker in Avantgarde trim veel kracht uitstraalt. Ik zou zelf echter kiezen voor een auto die je nog meer gevoel geeft in de bocht. Bovendien vind ik de 3-serie gewoon mooier. Wellicht denk ik hier over een jaar of 20 anders over!

Nauwelijks problemen, echter wel een trilling bij stationair (warme moter) en daarbij trilde ook het middendeel van het stuur.

• Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse