Mercedes-Benz C 180 Kompressor (2008) #2
| Jaar van aanschaf | 2016 |
| KM-stand bij aanschaf | 55.000 km |
| KM-stand laatst | 190.000 km |
Al bijna 10 jaar in de vaart en 134000 km verder
Mercedes-Benz C180 Kompressor sedan W204 handgeschakeld. Nog met de ‘oude’ 1.8 motor dus niet de CGI.
Datum eerste toelating maart 2008. Gekocht in maart 2016 met een kilometerstand van 55.000, voor 14.000 euro bij een Mercedes-Benz dealer.
De auto is dus bijna tien jaar in mijn bezit en bijna 18 jaar oud. De auto stond op het randje om door de dealer afgestoten te worden aan de handel, maar de kilometerstand was een reden om dit exemplaar toch nog even in de showroom te houden. De prijs was in 2016 gunstig vanwege het ontbreken van navigatiesysteem en het ontbreken van een automatische transmissie. Ook cruise control zit er niet op.
Kilometerstand is thans (januari 2026) 190.000. Tijd voor een review.
Wat ging er kapot?
Remleiding achter corrosie geconstateerd in 2017, binnen een jaar na aankoop (gratis verholpen door dealer onder Bovag garantie)
Elektronisch deel stuurslot
Startmotor
Ruitensproeiervloeistof-reservoir
Dat is alles. Eind 2024 is de 12 Volt accu vervangen door de Wegenwacht maar dat zie ik als normale slijtage. Het was een originele accu met Mercedes-logo, dus die was op dat moment zeker ouder dan 8 jaar.
Mijn keuze voor de C-klasse heeft in 2016 best veel tijd in beslag genomen.
Ik zocht een betrouwbare auto in het D segment. Met twee vorige auto’s van BMW had ik minder goede ervaringen. Ook de wetenschap dat een Japanse auto betrouwbaar is nam ik mee in mijn keuze. De Mazda 6 (het derde type dus generatie vanaf circa 2013) had ik toen graag willen hebben maar was toen nog te duur voor mij als occasion. Het vorige model 6 was voor mij geen optie. Een Avensis was een verstandige keus geweest maar zag ik even niet zitten. Dat gold ook voor Mondeo of Insignia, i40, Primera en alle Subaru’s. Deze konden mij om uiteenlopende redenen niet warm krijgen.
Alle Franse merken had ik (voor mijzelf als volkomen vanzelfsprekend) bij voorbaat al doorgestreept maar ook bij alles van VAG stuitte ik op de grote kans op problemen en kosten. Ik heb nog proefritten gemaakt in een Honda Accord van 2008 en 2010, maar de 2.0 deed me tijdens het rijden meer denken aan een C-segmenter. Het “wow-gevoel” van premium en ‘groots rijden’ kreeg ik niet en was de reden om het te besteden budget niet op een Accord te gooien. Misschien waren het verkeerde momentopnames, maar bij de proefritten dacht ik eerder aan een verlengde Civic dan aan een kleinere Legend, hoe zeer ik het merk Honda ook adoreer.
Wat blijft er dan nog over? In onderzoeken doe er toen beschikbaar waren bleek de Mercedes C-klasse goed te scoren. Geen roestproblemen meer zoals met de W202 en W203 en hogere kwaliteit in alles. Het was ook nog de tijd van vóór de financiële crisis waarbij ieder bedrijf en iedere producent maar ook toeleveranciers moesten bezuinigen op kosten. Dat is in de auto-industrie ook zeker een dingetje geweest. Auto’s van na 2008-2009 zijn misschien minder van kwaliteit geweest dan de modellen die in 2005 tot 2008 op de markt kwamen. De kostenreductie ging heel ver en heeft zijn sporen wel achtergelaten. Ook werden de CO2 maatregelen aangescherpt. De C-klasse W204 werd al snel na zijn introductie ‘geoptimaliseerd’ wat weliswaar een lager NEDC verbruik opleverde, maar ook direct ingespoten motoren die meer herrie maakten en gevoeliger zijn voor E10 veroudering, minder geluidscomfort door een dunnere voorruit en meer van dat soort aanpassingen die de auto op zichzelf en de bestuurder niet hielpen, maar wel om economische redenen werden doorgevoerd.
Ik heb dus een exemplaar van de W204 serie en dan ook nog de fijnste, dus van vóór 2009. Het is alleen géén automaat en ja, dit exemplaar heeft geen cruise control. Die navigatie zal me een braadworst zijn, dat is toch al ruk vanaf het moment dat het model op de markt kwam, laat staan op aankoopdatum 2016 of nu in 2026. Dat doe je met je telefoon. Als die kan opladen in de auto is het allemaal oké.
Wat me aanspreekt is het volkomen analoge dashboard dat me doet denken aan een klassieke Mercedes sedan. De W204 van de eerste generatie zie ik als de ware geestelijk opvolger van de legendarische W124 (200 serie vanaf halverwege jaren 80) of de W201 Mercedes 190. Geen opsmuk, gewoon een vierspaaks stuur, analoge tellers. Fysieke knoppen. Een Classic Benz. Zo worden ze tegenwoordig niet meer gemaakt.
Mocht je in de markt zijn voor een W204, probeer er één te vinden van vóór de Blue Eficciency periode. Die zijn op alle fronten beter.
Deze W204 kan een klassieker worden voor de liefhebber van de W201 en W124. Ik hou de auto in ieder geval in mijn bezit. Ook al rijdt dit exemplaar op dit moment veel minder kilometers, ik kan er niet toe overgaan om deze automobiel die me al tien jaar en 135.000 kilometers zo voortreffelijk en comfortabel heeft gediend, te verkopen. Er is een vriendschap ontstaan en ja, dat kan met een auto.
Verbruik over de laatste 6000 km is 6,7 liter per 100 km gemiddeld volgens boardcomputer. Dat zegt iets over mijn rij-omstandigheden en rijstijl, maar de prijs gaat niet alleen naar de bestuurder. Het is ook de auto die het mogelijk maakt.
Comfort staat op een bijzonder hoog peil. Het geluid is laag volgens de ADAC test https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/autokatalog/marken-modelle/mercedes-benz/c-klasse/204/209340/ en ik kan verder niets ontkennen aan deze test van de Duitse ANWB.
Je kan je een geluksvogel noemen als je deze auto op naam hebt staan. Voor mij is het een heel trouwe metgezel die optimaal comfort biedt en een hoge betrouwbaarheid laat zien. De kosten zijn laag. Dit is niet voor iedereen weggelegd, ook niet voor wie veel meer geld heeft besteed aan aanschaf. Sorry mensen, ik wil geen rumoer schoppen bij wie minder geluk heeft bij soortgelijke aankopen. Ik heb geluk gehad en hou dat nog even vast. Een goed gelukte momentopname. Mijn volgende aankoop zou een Toyota of Lexus zijn, dat wil ik ook zeggen. Zo lang deze oude Mercedes het nog goed blijft doen mag dit exemplaar blijven. De rijbeleving is ongekend en dat kan bijna niemand het merk nadoen. De kosten zijn laag, het comfort is hoog. Of je nu 100 of 160 rijdt, het maakt in geluid nauwelijks iets uit. Dit is misschien wel de beste auto die is geïntroduceerd in 2007. Blij dat ik hem heb. Ik zorg er goed voor. De auto zorgt ook goed voor mij.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Mercedes-Benz C-klasse 180 CGI BlueEFFICIENCY Business Class Avantgarde | 2E EIGENAAR | 12MND GARANTIE | NL AUTO | AUTOMAAT | XENON | CRUISE | LMV |
- 2010

Mercedes-Benz C-klasse 350 Avantgarde,Gekoelde Stoelen,
- 2011

Mercedes-Benz C-klasse Estate 180 CGI BlueEFFICIENCY Business Class Avantgarde 156pk Automaat
- 2010