Mazda MX-5 SkyActiv-G 131 GT-M (2016)

Mazda MX-5 SkyActiv-G 131 GT-M (2016)

UitvoeringMX-5 SkyActiv-G 131 GT-M
Bouwjaar2016
Jaar van aanschaf2016

Geweldige en sportieve cabrio!

Deze MX5 hebben we nieuw gekocht. Enerzijds omdat we deze konden betalen en anderzijds vanwege economische redenen. Het is een dagelijkse auto die zuinig moest zijn en goedkoop in de MRB. Daarnaast mocht die ook wel vlot zijn. De NC 2.0 is vergelijkbaar qua prestaties met de ND 1.5. Maar de NC is twee trappen hoger ingeschaald in de MRB. NIet veel geld maar alle kleine beetjes helpen.
We hadden al een keer een proefrit gemaakt met een ceramique white ND. Ik zag dat van die auto het gemiddeld verbruik op 6.3 l stond. En dat voor een demo! Ik wist dat het wel los zou lopen met een enkele rit woon werk van 48km.
Eigenlijk zouden we geen nieuwe auto meer kopen, maar toen ik zag wat een demo en een nieuwe verschilden was ook die keuze snel gemaakt.
We wilden een blauwe, maar de levertijd was zo lang dat we voor de rode hebben gekozen want die stond al in Nederland.

Maar in het rood is die misschien toch wel mooier, het is een aparte kleur rood. De Mazda MX5 ND in het rood heeft veel aantrekkingskracht bij kinderen.

Hoe rijdt de auto? Nou, in één woord; geweldig! De ND is iets comfortabeler als mijn vorige NB-fl, maar zeker niet minder sportief. Hij voelt lichtvoetiger aan, het scheelt ook 90kg. Voor dagelijks gebruik vind ik het een fijne auto. De motor heeft met 131pk ruim voldoende vermogen en is redelijk lui te rijden. Hoger in de toeren is die heel gretig. Bij de stoplichten een sprintje naar 100 km/u doet die in 8,2 sec. Dus dat is lekker snel wat mij betreft.

Het verbruik is boven verwachting. Vanwege de drukte rijd ik meestal 105-110 km/u. Het gemiddeld verbruik in de auto staat op 5,2 liter! En het klopt want ik houd het bij, ook in de verbruiksmonitor. Regelmatig rijd ik zelfs 1:20 en laatst een keer met rustig open rijden 1:21!! Dat met € 25 per maand MRB is dit veel beter dan een dieseltje! En leuker.
Olie een paar keer gepeild en geen verbruik waargenomen.

De afwerking van de auto vind ik sterk verbeterd. De materialen voelen beter aan. Minder vind ik het relatief dunne stuur in de auto, dat zou meer de Duitsers mogen volgen. Eigenlijk is dat het enige minpunt, of je moet het over de passagiersruimte hebben die beduidend minder is geworden. De ND heeft ook geen dashbordkastje meer, maar die zit midden in achter. De klap gaat met één hendel open en klikt achterin vast. Met een hendel boven het kastje gaat die gemakkelijk wee open en is die binnen no time dicht. De ramen gaan dan automatisch naar beneden, maar jammergenoeg niet weer naar boven, dus de auto moet op contact blijven staan. Misschien ook een minpuntje, want als de de oude gewend bent vergeet je dat wel eens.

Ik wilde persé de GT-m omdat dit van Mazda de mooiste uitvoeringen zijn. En die heeft een heleboel luxe. Een mooi Bose geluidssysteem ook in de hoofdsteunen, leer met rode stiksels, cruise controle, automatische airconditioning, navigatie (snel systeem), keyless entry, led verlichting, zwarte accenten in het exterieur, 16 inch licht metaal, bandenspanningsysteem en lane departure warning.

Al met al ben ik zeer tevreden met deze nieuwe Mazda MX5 ND. Geen dag spijt van de aankoop en iedere keer met een smile van oor tot oor rijden!

Blijft geweldig en mooi

Geen enkele dag heb ik spijt gehad van deze aankoop. Wat een fijne auto. Erg dynamisch, vlot, mooi en ook nog eens superzuinig.
Zoals al eerder aangegeven rijd ik relatief rustig omdat je gewoonweg meestal niet harder kan op de snelweg. Meestal 105 tot 110 km/h. Het gemiddeld verbruik staat nu op 5,1l per 100 km. Dat klopt ook met het verbruik dat ik bijhoud op AutoWeek.

Volgende maand is de auto 1 jaar en moet de eerste beurt plaatsvinden. Daar zal een update worden gedaan van het multimedia systeem omdat deze soms uitvalt. Bekend euveltje. De muziek speelt overigens gewoon door. Het geluid in de MX5 is ook heerlijk. Door de boxen in de hoofdsteun kun je zelfs open goed handsfree telefoneren.

Enige nadeel vind ik toch het dunne stuur nog steeds, dat doen de Duitsers beter in de auto's van dit kaliber.

De nieuwe MX5 in het rood is ook een aandachtstrekker voor kinderen en vooral jongens, die kijken altijd alsof ze een sportwagen van andere orde langs zien komen. Dat is wel grappig.

Deze cabrio kan ik iedereen aanbevelen.

9,5