Mazda MX-5 Roadster Coupé 2.0 S-VT Sportive (2007)

Mazda MX-5 Roadster Coupé 2.0 S-VT Sportive (2007)

UitvoeringMX-5 Roadster Coupé 2.0 S-VT Sportive
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2011

The best value for money als je een roadster zoekt

Na een rampzalige ervaring van ruim twee jaar met een MGF 1.8i (uit 2001) besloten om wat dieper in de buidel te tasten voor de spreekwoordelijke Japanse betrouwbaarheid - en ik ben niet teleurgesteld. Ik was wel van plan de auto langer te houden, maar dat het zo lang zou worden had ik nooit voor mogelijk gehouden. En hij blijft voorlopig, ook al omdat de auto al een jaar of 5 eigenlijk niet meer afschrijft en omdat de ND geen echte roadster coupé meer heeft (ik begrijp dat de RF erg gevoelig is voor wervelingen met het targadak en ik zou het pure cabriogevoel missen).

De soort auto's rijd je natuurlijk eerst en vooral voor de beleving en ook in dat opzicht scoort de MX-5 veel beter dan de MGF. Dit is de topversie met zesbak, LSD en Bilstein schokbrekers en dat maakt hem tot een volbloed sportwagen. De auto zou met gemak nog veel meer vermogen aankunnen dan hij met 160 pk heeft. Hij wordt met name als hobby-auto gebruikt, maar hij heeft ook enkele jaren gefungeerd als privé-auto (leasauto buiten de bijtelling) en ik gebruik hem nog steeds regelmatig voor woon-werkverkeer en dat gaat prima - ook gezien de spreekwoordelijke betrouwbaarheid. Qua laadvermogen en confort moet je natuurlijk wel enige concessies doen, maar zelfs het laatste is vanwege het harde dak van de RC behoorlijk goed in orde.

Qua onderhoud: om de paar jaar een accu (zal liggen aan het feit dat de auto niet structureel dagelijks gebruikt wordt) en 1x een set nieuwe remblokken. Verder alleen regulier onderhoud en het cliché klopt: ze gaan niet kapot!

Pluspunten:

- Rijden is een big smile.
- Japanse topkwaliteit.
- Wegligging.
- Snelste dak van alle coupé-cabriolets.

Minpuntjes:

- Er kan nog minder mee dan in de MG.
- Uitrusting ook destijds te karig voor deze prijsklasse, ook voor 2007. Ik mis echt licht- en regensensor en boordcomputer, cruise control zelf laten inbouwen en de vorige (eerste) eigenaar heeft navigatie laten inbouwen (inmiddels uiteraard behoorlijk verouderd). Zelfs op deze absolute topversie was het allemaal niet leverbaar.
- Stuur niet in diepte verstelbaar.
- Hij loopt 1 op 10-11.