Mazda CX-5 SkyActiv-G 165 M Hybrid Homura (2023)

Mazda CX-5 SkyActiv-G 165 M Hybrid Homura (2023)

UitvoeringCX-5 SkyActiv-G 165 M Hybrid Homura
Bouwjaar2023
Jaar van aanschaf2024

Fijne auto

Na een leven vol Opels dan anderhalf jaar geleden toch gekozen voor een ander merk. Niet omdat ik Opel beu was, maar simpelweg omdat er geen Opels meer zijn met voldoende trekkracht voor de caravan. Na een flinke marktverkenning en wat proefritten ben ik augustus 2024 uitgekomen op een Mazda CX-5 Homura Mild Hybride uit 2023 in de mooie kleur Soul Red Crystal. De auto is voorzien van een comfort pakket en had in augustus 2024 ca. 14.500 km gelopen.

Wat een fijne auto is dit in deze uitvoering: lederen bekleding, elektrische stoelverstelling links en rechts (links met geheugen voor 2 instellingen) en verder voorzien van vele opties. De automaat schakelt zijdezacht en zonder caravan schakelt hij mooi op tijd op en terug. Met een caravan erachter heeft hij helling op wat aanmoediging nodig. Daarom is het fijn dat de auto - dankzij het Comfort Pack - is uitgevoerd met stuurpeddels. Als hij wat te laag in de toeren blijft, kunt je hem handmatig terugschakelen en gaat het span vlotter de helling op. En de caravan van 1550 kg erachter is op onze reizen door zuid Europa nooit een probleem geweest. De combinatie voelt stabiel en veilig aan.

Het verbruik met de caravan op een lange rit is 10,5 ltr / 100 km. Zonder caravan is het verbruik buiten de bebouwde kom ongeveer 6 ltr / 100 km. In de stad loopt dat snel op naar 7,5 à 8 ltr / 100 km. En naast de brandstof bleven de kosten in de afgelopen 18 maanden beperkt tot een onderhoudsbeurt van € 383,00.

Inmiddels staat de teller op 40.250 km en het is een zeer fijne auto gebleken. Op onze reizen waarderen we de grote en toegankelijke bagageruimte enorm. De bagageruimte heeft alleen wat weinig punten om de bagage vast te zetten. Hij rijdt fijn, de gebruikte materialen zijn van een geweldige kwaliteit en de digitale hulprijsystemen functioneren na wat zoekwerk ook prima.

De rijhulp-systemen werken heel strikt en dat is soms hinderlijk: je mag niet te snel bij de auto weglopen anders sluiten de deuren niet. En als je een van de achter-passagiers uit wilt laten stappen, moet de automaat in P staan of moet je de achterdeuren handmatig ontgrendelen. Het is natuurlijk allemaal voor de veiligheid en er valt goed mee te leven. En nog een irritatie: Vanwege het mild hybride systeem worden bij constante snelheid twee van de vier cilinders uitgeschakeld ten gunste van het brandstofverbruik. Echter de auto gaat dan vibreren alsof de banden moeten worden gebalanceerd. En deze functie is niet uit te schakelen.

Ondanks deze kleine irritaties hebben we geen heimwee naar een Opel en we verwachten veel rijplezier met deze fijne auto.

9,5

PRIVATE LEASE Mazda CX-5