Mazda CX-3 SkyActiv-G 2.0 120 GT-M (2015)

Mazda CX-3 SkyActiv-G 2.0 120 GT-M (2015)

UitvoeringCX-3 SkyActiv-G 2.0 120 GT-M
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Liefde op het eerste gezicht.

Emotie is voor mij een belangrijke waarde bij het kiezen van een nieuwe auto. Eind november werd bij het zien van de eerste beelden van de CX3 de emotie direct opgewekt. Wat een prachtige, stoere crossover werd er op de autoshow van Los Angelos aan de wereld getoond. Ik was op slag verliefd! Een dag later zaten mijn vrouw en ik al bij de Mazdadealer en bestelden we een GTM versie met voorwielaandrijving vanuit de folder.
Naarmate de weken vorderden werd ik via You Tube steeds weer opnieuw bevestigd in de door mij gemaakte keuze. Wereldwijd klonk dezelfde lofzang, over zowel het exterieur als het interieur. Ook in latere reviews waarin de autojournalisten hun bevindingen tijdens de testritten kenbaar maakten, zorgden steeds meer en meer voor voorpret over de toekomstige auto.
Begin Mei werden we door de importeur uitgenodigd voor een preview. En hoe verrassend was het om de CX 3 in the flesh te zien! Hij bleek nog mooier te zijn dan op de plaatjes en video’s die we tot dan gezien hadden. Weliswaar betrof het een pre productie model in soul red uitgevoerd, maar de MX5 die ook werd gepresenteerd stond er in de door ons gewenste kleur, ceramic white.
Een paar weken later reden onze proefrit. Het feest kon beginnen! Want een feest werd het vanaf het eerste moment. We werden direct in alle opzichten bevestigd in dat wat de journalisten eensgezind al zeiden: dit is een heerlijk rijdende auto, zeer compleet uitgevoerd en een lust voor het oog! Slim genoeg had de importeur in alle demo auto’s een armsteun gemonteerd, een optie die ook wij besteld hebben. (Graag hadden we ook een sunroof gehad, maar die kan om veiligheid technische redenen in Europese modellen niet worden geleverd.)
Dinsdag 24 juni was het dan eindelijk zover: ik mocht mijn CX 3 in de GTM uitvoering ophalen, een memorabel moment!
Nu ik deze review schrijf staan de eerste 1000 km. op de teller en kan ik mijn eerste ervaringen delen. Eerst maar iets over de kleur. De ceramic white is in het echt veel minder wit dan op foto’s en video’s, dat was even wennen! De kleur tendeert eerder naar een grijstint, dan naar wit. In de volle zon zie je hem wel naar wit tint neigen. Maar: geen enkele spijt dat ik deze kleur gekozen heb.
Onze vorige auto was een Mitsubishi ASX, een goedaardige lobbes die qua afmetingen vergelijkbaar is met de CX 3 ( behalve in hoogte verschilt ie 7 cm). Niet snel, loei betrouwbaar, comfortabel maar ook zwaar hellend in bochten. De CX 3 is vergeleken met de ASX snel (0-100 km in 9.0 sec). Qua comfort wint de CX 3 het ook. De stoelen zijn zeer comfortabel en ook bij snel genomen bochten wordt in je netjes in de stoel gehouden. De zitting had een fractie langer mogen zijn, maar dat is vlgs mij een Japans probleem want ook de ASX had niet al te lange zittingen. Mede door het in hoogte en diepte verstelbare stuur kan je als bestuurder een ultieme positie instellen.
De CX 3 stuurt heel direct en doet mij terugdenken aan de Alfa 147 die ik jarenlang gereden heb. Het dikke stuurtje is voorzien van allerlei knopjes voor oa. audio, spraakbesturing en adaptieve cruisecontrol. De zesbak schakelt heerlijk. Hooguit dat bij het schakelen van 3 naar 4 je de pook lichtjes moet helpen.
De GTM uitvoering is opgetuigd met alle denkbare veiligheidsopties. Technologie zoals Blind Spot Monitoring helpt je aanrijdingen te vermijden als je van rijbaan wisselt of achteruitrijdt.
De CX 3 nodigt uit tot sportief rijgedrag “Ja ik wil” lijkt ie wel te roepen! De 2.0 ltr motor, het hoge koppel en het lage gewicht maken het sportieve gedrag goed mogelijk. Mazda verdient voor dempen van het volume van het motor,- band- en windgeluid een compliment. Ook is het toerental van de motor heel netjes: bij 130 km draait ie 2850 toeren.
De ritten die we tot nu toe gemaakt hebben bestonden uit ritten van Amsterdam – Almere v.v. en een rit naar Zeeland met een fietsdrager, 2 elektrische fietsen en vakantiebagage. Ondanks dat is het overall verbruik 6.4 ltr. per 100 km. Na een ritje met 2 inzittenden naar Almere stond de teller op 5.1 ltr. Niet slecht dus. Het infotainmentsysteem is vanaf de middenconsole, het aanraakscherm en voor een aantal opties vanaf het stuur te bedienen. Het systeem is bijzonder intuïtief en doordacht van opzet.
Qua laadruimte hebben we t.ov. de ASX wel ingeleverd, maar is voor ons tweeën nog steeds genoeg. De gekozen armsteun is wel ten koste gegaan van 2 bekerhouders. Da’s jammer want we nu hebben maar weinig opbergruimte over.
Over de betrouwbaarheid valt nog niets te zeggen, behalve dan dat Mazda op dit punt wel een goede naam heeft opgebouwd.
Duidelijk is dat het autorijden voor mij een feestje is geworden dat hopelijk nog heel lang gaat duren!

Ik zal bij 5000 km een update geven.

Ervaring na 5000 km.

Inmiddels is de auto goed ingereden en kan ik iets meer zeggen over een aantal zaken.
De remmen zijn zonder meer goed, een fijne dosering is mogelijk en voor mijn gevoel is er een kortere remweg nodig dan mijn vorige auto, de ASX.
Als ik er voor in the mood ben kan je lekker kachelen met de CX3. (Heb mijn 1e bekeuring dan ook al binnen). Maar ook het relax rijden gaat uitstekend. Prettig vind ik de cruisecontrol, die n.l. zelf de afstand tot je voorganger regelt. Waar ik super tevreden over ben is de dode hoek detectie, wat een uitvinding! Over het brandstofverbruik kan ik melden dat het overall gemiddelde is gedaald tot 6.3 ltr. per 100 km.
Rijd ik rustig (100 km) dan is bij een ritje Asd- Almere 1 op 20 haalbaar.
Gelukkig is de kleur ceramic white weinig besmettelijk gebleken, waarmee ik bedoel dat vuil er amper op te zien is.
Het comfort heb ik nu opgewaardeerd naar 5 sterren.
De volgende update zal wrschl. bij 10.000 km zijn.