Mazda 626 2.0hp Touring (2001)

autoreview

Mazda 626 2.0hp Touring (2001)

Signalement

Uitvoering626 2.0hp Touring
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2007
KM-stand bij aanschaf97.500 km
KM-stand laatst282.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Opnieuw een 626!

  • 149.000 km

Mijn vorige auto was ook een Mazda 626 hatchback van hetzelfde model (GF), maar dan een 'gewone' 2.0 GLX van voor de facelift (daarvan ook een MyReview). Die auto is prima bevallen, bij 313500 km met diverse onderhoudskosten in aantocht en het eerste roestgat op de achterste spatborden was het wel tijd voor vervanging. LPG(geschiktheid) was een eis gezien (toen nog) 35.000 km/jaar (nu 50.000 km/jaar), evenals betrouwbaarheid. Dit exemplaar had bij aankoop nog geen LPG, ik heb er een LPI-installatie met ringtank op plaats van het reservewiel in laten zetten. Die ringtank maakt de bagageruimte flexibeler dan een gewone tank, maar de inhoud ervan is kleiner (37 l i.p.v. 47 l). Bovendien blijkt die ringtank gevoeliger voor bijna leegrijden: de brandstofpomp in die tank zuigt eerder gas i.p.v. vloeistof aan, waarna het systeem ontregeld raakt. Daardoor is de actieradius nogal gering geworden, ook al omdat de 2.0 hp-versie een kortere eindoverbrenging heeft dan de gewone 2.0 uitvoering. Gevolg: hogere toerentallen (bij 120 km/h ca. 3400 tpm, bij de gewone 2.0 is dat ca. 3000 tpm) met als gevolg daarvan ook een wat hoger brandstofverbruik (op LPG 1:10 in de winter en 1:11 bij temperaturen rond de 15 graden, bij een gematigde rijstijl).

De 2.0 hp-uitvoering heeft een hoger vermogen dan de gewone 2.0 (136 pk tegen 115 pk), maar de trekkracht verschilt weinig (178 Nm tegen 170 Nm) bij gelijk toerental (4500). Met andere woorden, de meerkracht van de hp-versie manifesteert zich pas boven die 4500 tpm. Maar in de praktijk zullen maar weinig mensen langer met dergelijke toerentallen rijden. Misschien nuttig voor wie met een flinke caravan naar het buitenland op pad gaat. Dan komt die kortere eindoverbrenging ook van pas. Maar voor mijn gebruik beviel de gewone 2.0 eigenlijk beter. Die was trouwens ook stiller. Mijn 2.0 hp kan tussen de 3100 en 4500 tpm af en toe nogal brommen/dreunen, mijn 2.0 had daar geen last van.

Vanwege die LPG-tank en de (al wel aanwezige) trekhaak heb ik net als bij mijn vorige wagen door de Mazda-dealer ook zwaardere achtervering laten monteren. Dat voorkomt dat de auto te ver in de veren gaat, en het veercomfort blijkt daar ook onbeladen niet slechter van te worden. Dat veercomfort is overigens best goed, maar Franse auto's (ervaring met o.a. Renault Safrane) worden niet geëvenaard.

In algemene zin is mijn mening over de Mazda 626 van het GF-model niet veranderd.

De interieurruimte is goed, de kofferbak is ruim. De zitpositie is (met 1,86 m lichaamslengte) aardig goed, ondanks dat het stuur alleen in de hoogte verstelbaar is, maar mede dankzij de kantelbare zitting van de bestuurdersstoel. De stoel zit ook goed, niet te hard en niet te zacht. Het interieur is redelijk flexibel in te delen door de in twee ongelijke delen neerklapbare achterbank met vrijwel vlakke laadvloer, door het skiluik, en door de neerklapbare rugleuning van de passagiersstoel (waardoor lange stukken mee te nemen zijn).

De motorische prestaties van de 2.0 versies zijn ruim voldoende, maar verwacht geen diesel-trekkracht. De motoren haperen echter ook bij lage toerentallen niet (ca. 1600 in de hoogste versnellingen, ca. 1100 in de eerste en tweede versnelling) waardoor bij lage snelheden zuinig gereden kan worden. Bij 120 km/h is behalve de al genoemde af en toe optredende brom ook wind- en bandengeruis beter hoorbaar dan bij nieuwere auto's.

De wegligging is goed: niet te gevoelig voor zijwind, prima bochtvast. Bij de 626 is een goede uitlijning belangrijk. Die is niet alleen bij de voorwielen instelbaar (zoals bij diverse Franse auto's) maar ook bij de achterwielen. Dat lost ongelijkmatige bandenslijtage op, en ook overgevoeligheid voor de bolling van de weg en spoorvorming (al is daarvoor ook nodig dat de voor- en achterbanden dezelfde wangstijfheid hebben, dus bij voorkeur van hetzelfde merk en type zijn).

Problemen tot nu toe:
- de al gemelde gevoeligheid van de pomp in de LPG-ringtank voor lage brandstofniveaus. Vooralsnog niets anders aan gedaan dan tanken met nog ca. 7 liter in de tank;
- af en toe niet goed trekken op gas. De bougies bleken er zeldzaam afgekloven uit te zien, na vervanging geen probleem meer;
- bij starten duurt het relatief lang voor de motor aanslaat. De startmotor moet wel een seconde of 5 draaien, en daarna is een dotje gas nodig om hem niet af te laten slaan. Of het nu warm of koud is maakt niet uit. Nog geen actie op ondernomen.

Weinig echt nieuws.

  • 172.500 km

Weinig nieuws dit keer, gewoon doorrijden en er zijn geen bijzonderheden geweest. Alleen een keer gewoon onderhoud.

Het balanceren en uitlijnen bij vervanging van de voorbanden heeft zeker effect: waren de vorige voorbanden al na 30000 km versleten, de huidige banden hebben nu, na ongeveer 45000 km, nog voldoende profiel. Dat is meer zoals ik van m'n vorige 626 was gewend. De achterbanden houden het nu al 75000 km uit, en kunnen nog een stuk verder. Ze zijn overigens wel gecupt, wat zich uit in een geluid dat sterk lijkt op een kapot lager. Maar dat is het dus niet. Geen Vredestein SportTrac meer dus, de Bridgestone voorbanden en de Bridgestone's op mijn vorige 626 hadden hier geen last van.

Al eerder opgemerkt: de 626 is bepaald niet piep-, rammel-, tik- en kraakvrij. De diverse bijgeluiden zijn overigens allemaal anders dan in mijn vorige 626. Kennelijk heeft Mazda met de facelift uit 2000 dingen verbeterd maar ook nieuwe 'problemen' op dit vlak geintroduceerd. Ook de motordreun bij rond 120 km/h is af en toe hinderlijk aanwezig, dit i.t.t. mijn vorige 626.

Het LPG-verbruik bedraagt ca. 1 op 11 als ik bewust zuinig rij. Anders 1 op 10. Mijn vorige 626 (ook 2.0 maar dan 85 kW met langere eindoverbrenging i.p.v. de HP van 100 kW) was merkbaar zuiniger.
In Frankrijk hebben we ruim een week op benzine gereden. En na die week (en dus niet al na de eerste 'benzine-ritten') startte de motor direct, dus niet na de 4 a 5 seconden die hij er normaal voor nodig heeft. Na de eerste LPG-rit was dat helaas weer voorbij.... maar we hebben hier meer leren leven.

Tot slot: ook deze 626 heeft de eerste roestverschijnselen bij de wielkastranden achter. Echt een zwak 626 punt, mijn vorige had dat ook.

We hopen ook met dit exemplaar de drie ton te passeren, dus we hebben nog wel even te gaan (ongeveer drie jaar bij mijn huidige jaar kilometrage). Als dat even betrouwbaar gebeurt als tot nu toe, ben ik heel tevreden.

Gewoon doorkarren

  • 214.000 km

Ruim een jaar verder sinds het vorige verslag, en er is weinig veranderd. Wel een extra rammel achterin. Als je aan de buitenzijde op de kofferklep drukt, is het gerammel weg. Gasveer wellicht? Of de achterruitenwisser? Ik laat het maar zo.
Onderhoud: een set nieuwe voorbanden bij 195000. Michelin Energy Saver, omdat die volgens testen goed presteren en bovendien slijtvast zijn. Kosten 230 euro. Bij 198000 km de grootste beurt, dus met vervanging distributieriem. Kosten 520 euro. Bij 202000 een nieuwe set achterbanden, zelfde als de voorbanden, maar nu voor 200 euro. Bij 205000 vervanging van 1 wiellager, 280 euro. Ook een nieuw accu à 105 euro. Dat maakt het starten een stuk sneller en makkelijker, dus dat was niets te vroeg. Dus laatste tijd wel wat kosten, maar niet anders dan te verwachten is bij een auto van 9,5 jaar oud en dit gebruik.
In de sneeuw van de laatste weken bevallen de Michelins slecht. Het zijn dan ook zomerbanden, maar onze Mitsubishi Space Star met ook zomerbanden (Vredestein) doet het merkbaar beter. Valt tegen van Michelin.... Gewoon doorkarren dus, op naar de 300.000 km.

Nieuwe accu heeft langzame starten opgelost

  • 218.000 km

Zoals in het vorige verslag aangegeven, zit er een nieuwe accu in de auto (met 'calcium' technologie, wat dat dan ook is). En dat heeft het langzame starten (zie het eerste verslag) verholpen. Natuurlijk draait met een nieuwe accu de startmotor sneller, maar nu start de motor al na veel minder omwentelingen van de startmotor, in ongeveer een halve of hele seconde. Zoals het hoort dus. Wel wat vreemd, niet alleen in mijn huidige auto duurde het starten lang (wel 3 of 4 seconde, een jaar of 3 lang), in mijn vorige 626 GF ook (iets minder traag, maar toch wel 2 of 3 seconde, 5 jaar lang). Kennelijk is een hoge accuspanning bij dit type belangrijk.... misschien dat dat ook het eenmalige snelle starten in Frankrijk verklaarde (want daar was het een graad of 37, dus deed de accu het toen beter dan normaal).

Airco leeg en zuinigheidsrecord

  • 227.000 km

Eergisteren was het zowat tropisch warm. En toen werd duidelijk dat de airco bijna leeg was. De lucht uit de roosters werd pas na enige tijd iets koel, en zeker niet koud. Snel uitgeschakeld, om schade aan de compressor(lagers) te voorkomen. Vandaag airco-service. Er zat bijna geen koelmiddel meer in. Vrij snel leeg dus, 3,5 jaar geleden nog geheel gevuld. Er zit in ieder geval geen groot lek in, want bij het vacuum trekken bleef de druk na afzetten van de vacuumpomp vrijwel nul. Opnieuw gevuld, en nu weer lekker koele lucht.

Vandaag heb ik ook een zuinigheidsrecord met deze auto gehaald. 1:12,3 op LPG. Zou ongeveer 1:14,9 op benzine geweest zijn. Voor de tweeliter met korte eindoverbrenging (2.0 hp, 3400 rpm bij 120 km/h) niet gek! Maar uiteraard zijn tegenwoordige qua ruimte vergelijkbare auto's zuiniger. Vroegere auto's trouwens ook, als ze wat meer op zuinigheid zijn afgestemd. De gewone 2.0 is uit eigen ervaring nog wat zuiniger, en de 1.8 versie doet het vast nog beter. Maar de brandstofkosten vallen mee, met een diesel zou ik 1:25 moeten rijden, en nog zuiniger om de hogere dieselwegenbelasting te betalen. Alleen met een nieuw klein spaardieseltje zonder wegenbelasting zou het net uit kunnen. Dan is een wegenbelastingvrije LPG-auto nog aantrekkelijker (LPG inbouwen in wegenbelastingvrije nieuwe Kia Rio benzine versie bijvoorbeeld).

Ontroesten, ontpiepen, koelen en zo

  • 243.000 km

Sinds het laatste verslag is er wel wat meer dan gewoon onderhoud geweest, met bijbehorende kosten. Maar de afschrijving wordt nu steeds minder, dus het kan wel uit.

De remmen piepen dat het een aard heeft als ze koud zijn, sinds er nieuwe blokken op zitten. Ondanks garagepogingen om dat te verhelpen, piepen ze nog steeds krachtig. Niet fijn, maar verdere pogingen hebben een hoog knutselgehalte, en dus alles om hoge garagerekeningen te gaan veroorzaken. Doen we dan maar niet. Hij remt wel goed. Een bout van het remzadel brak bij die pogingen af, dus er zit nu een sloopexemplaar op.

Verder is er een nieuwe aircocondensor opgezet. Er zat een klein lekje in waardoor hij na een maand of drie leeg was gelopen.

En dan die roest! Zie de nieuwe foto van september 2011 van de rechter wielkastrand. Dit werd me te gek, te meer omdat dat steeds harder verder zal roesten. De auto is bij de schadehersteller geweest, en nu ziet de wielkastrand er uit als nieuw, verbazingwekkend gewoon. Kost wat, maar hopelijk houdt het enkele jaren zodat ik niet in een half verlopen auto hoef te rijden. Het plan is om er nog ca. 1,5 jaar door te rijden, dan staat hij op ongeveer 3 ton. Dan zien we wel weer.

Volgens de garage is het nog steeds niet nodig om kleppen te stellen. Ondanks LPG, na bijna 150.000 km. Nu ben ik een vrij rustige rijder, maar dan nog. Bij mijn vorige 626 (2.0, geen HP versie) was kleppen stellen wel af en toe nodig. Misschien heeft de HP wel betere klepzittingen, om het hogere vermogen en de hogere toerentallen (kortere eindoverbrenging) aan te kunnen. Dat is dan mooi meegenomen voor de LPG-rijder!

APK en kentekenplaatverlichting...

  • 249.800 km

Vandaag de APK keuring gehad. Goedgekeurd, maar daarvoor moesten wel de richtingaanwijzerlampjes worden vervangen, wegens niet oranje genoeg meer. Ook een remslang, die tekenen van veroudering vertoonde. Verder moest een remschijf worden ontroest. Verder: kentekenplaatverlichting. Er zitten W5W gloeilampjes in, die het regelmatig begeven. Nu LED-lampjes met dezelfde sokkel nauwelijks duurder zijn (bij de Gamma en Karwei) dan gloeilampjes, heb ik er LED-lampjes in gezet. Die zouden lang mee moeten gaan. Maar volgens de garage geven die te blauw licht, wat leidt tot afkeur. Vreemd verhaal: ze hebben een blauwige gloed i.p.v. gelig zoals gloeilampjes, maar ze zijn zeker niet echt blauw. Minder dan auto's met xenonlampen. Ook de witste xenonlamp kan, als je er onder een bepaalde hoek naar kijkt, er blauw (of groen of oranje) uitzien. Tegenwoordig moet ik dus twee keer in de spiegel kijken als er een blauw knipperend licht achter mij rijdt, want meestal is dat geen politie. En dat mag kennelijk wel... Nu ja, voor de keuring even gewone lampjes erin dus.
De auto heeft nu bij opwarmende motor de neiging af te slaan. Met warme motor niet, met ijskoude motor, net na de start, ook niet. Wellicht nieuwe bougies nodig, die zitten er nu ruim 60.000 LPG-kms in.

Zuinig voorwaarts....

  • 267.000 km

De afgelopen dagen heel rustig gereden (100 op snelweg, veel uit laten rollen in z'n vrij), zonder airco. En in combinatie met de temperatuur (rond 20 graden) heeft dat mijn persoonlijke zuinigheidsrecord opgeleverd: 1:13,2 op LPG. Wellicht wat geflatteerd, omdat de tank warm was, kan de LPG-pomp wat eerder afgeslagen zijn. Aan brandstofkosten ben ik per km zelfs nog wat minder kwijt dan collega's met hun spaardieseltjes. De boordcomputer gaf 6,3 l/100 km aan (1:15,9) als ik op benzine gereden zou hebben. Niet verkeerd!

De voorbanden zijn nu versleten. De Michelin Energy banden hebben het z'n 85000 km uitgehouden, mij hoor je niet klagen! Overmorgen komen er Sava Adapto HP banden op. Dat zijn 4-seizoenenbanden die volgens testen ook slijtvast zouden moeten zijn. De afgelopen winter was zonder winterbanden natuurlijk geen probleem (weinig sneeuw gezien), maar vorige jaren had ik groot gebrek aan tractie (en dus ook remvermogen) op besneeuwde ondergrond. Voor zo'n 160 euro kan ik dan letterlijk weer vooruit.
Bij 250.000 km zijn de kleppen gesteld. Mededeling: dat was voor het laatst. Niet helemaal waar, want met Nissan-stelplaatjes kan je nog wat verder stellen, maar ook met mijn rustige rijstijl zorgt LPG voor slijtage van de klepzittingen. De garage vond overigens ca. 2 ton op LPG voordat koprevisie nodig is erg netjes, ongeveer een ton is gebruikelijker bij deze 626'sen voor zover ze geen LPG-cylinderkop hebben (sommige exemplaren zijn daar af-fabriek mee geleverd). Maar of ik t.z.t. nog een koprevisie laat doen weet ik niet, misschien wordt het dan eens tijd voor iets anders.

Ondertussen trilt de motor na even stationair draaien met warme motor. En hij houdt soms kort in. En sporadisch loopt hij op 3 cylinders, overschakelen op benzine verhelpt dat. Het motormanagementlampje kan dan gaan branden, maar dat gaat na een dag of wat weer uit. Dat helpt dus niet om de storing te vinden, zolang het niet erger wordt laat ik het maar zo. Met een zo laag verbruik kan er ook niets werkelijk ernstigs aan de hand zijn.

Het piep-, kraak- en rammelconcert in het interieur heeft er enkele nieuwe instrumenten bijgekregen. Tja, hij wordt er niet jonger op die 626. Aan de andere kant, de inruilwaarde is nu zo laag dat ik nauwelijks meer afschrijf. Dan kan ik een rammeltje wel voor lief nemen.

Doorgeroeste carterpan, einde van het 626-tijdperk

  • 282.000 km

De Sava Adapto 4-seizoenenbanden op de vooras die er in mei onder zijn gezet, bevallen tot nu toe redelijk goed. De grip is op droog en nat wegdek wel merkbaar minder dan van de Michelin zomerbanden. Het grove profiel levert wel minder kans op aquaplaning op. De echte wintereigenschappen (M+S-aanduiding) heb ik natuurlijk niet ondervonden, dat is dan hopelijk een plus voor de volgende eigenaar.

Toen we van vakantie terug waren (auto heeft toen stilgestaan) lag er olie onder de auto. Carterpan doorgeroest! Heb je nou ooit! Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt, ook vroeger niet toen auto's nog wel hard roestten. Daar kan je echt niet mee verder, nieuwe eronder laten zetten dus.
Ondertussen wel aan een andere auto zitten denken, nu er grote kosten aan zitten te komen (cylinderkoprevisie of andere motor over zo'n 20000 km dus een half jaar ongeveer). Met een goed inruilbod gecombineerd met een goede prijs voor zijn opvolger was de kogel wel door de kerk. Deze 626 gaat Nederlandse bodem verlaten richting Afrika of wellicht Oost-Europa (daar wordt ook wel op LPG gereden en die is daar ook goedkoop).

Hiermee is een einde gekomen aan 9,5 jaar 626 2.0 liftback in donkergroen (2 stuks), en ik kijk daar met goede gevoelens op terug. Fijne zitpositie voor de bestuurder, op LPG met een prima verhouding tussen ruimte, comfort en gebruikskosten, betrouwbaar. Niet al te roestbestendig op sommige plaatsen, en met veel bijgeluiden, maar dat weegt niet tegen zijn positieve eigenschappen op. De Mazda 6 is voor LPG minder geschikt (kleppen stellen is te bewerkelijk, klepzittingen zijn niet sterk genoeg, in Duitsland zetten ze ze tegenwoordig wel op LPG maar of ze daar op den duur zo blij mee zullen zijn is nu nog de vraag). En diesel vind ik te duur door de wegenbelasting en bovendien vuiler dan LPG. Geen Mazda meer dus, en ook veel andere auto's niet om dezelfde redenen. Je komt dan bijna vanzelf uit bij de 1.6 16v van VAG (Skoda Octavia, Seat Altea) of bij de Franse merken. 't Is een Renault Megane II fase 2 geworden, van na de facelift dus. Ik hoop dat die even betrouwbaar zal zijn als de Mazda!

4,3
  • Betrouwbaarheid
    5
  • Prestaties
    4
  • Comfort
    4
  • Kosten
    4
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (12)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens