Mazda 5 1.8 Executive (2008)

autoreview

Mazda 5
Mazda 5Mazda 5Mazda 5 faceliftMazda 5 faceliftMazda 5 faceliftMazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5Mazda 5 faceliftMazda 5 faceliftMazda 5Mazda 5

Signalement

Uitvoering5 1.8 Executive
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2008
KM-stand laatst119.000 km
Lezerswaardering: 92%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 5.000 km

Het selectietraject
===================
Op zoek naar een midi mpv voor ons gezin met twee grotere kinderen. Moet lekker ruim van binnen, maar niet te groot van buiten zijn.
Verder zochten we een redelijk stille auto, met lekkere stoelen.
De modellen van ons "eigen" merk Mitsubishi (dat erg goed beviel, zowel de auto als de garage) waren het niet: de Space Star te klein en de Grandis te groot.
Daarom begonnen we met een long list van alle midi MPV's van alle merken.

In eerste instantie kon de Verso ons wel bekoren, totdat we achterin stapten: drie gelijke stoelen? Ik had het idee dat ik "in het portier" zat, terwijl er in het midden erg veel (loze) ruimte overbleef. Heel vreemd.
Toen de Touran, en ook die heeft drie gelijke stoelen achterin. Ook nog hele smalle stoelen zijn dat, ik had echt het gevoel klem te zitten. (En dat terwijl ik qua postuur meer van Dolf Jansen weg heb dan van de spreekwoordelijke Amerikaan.)

Om een lang verhaal kort te houden: alle modellen met drie gelijke stoelen achterin vielen af. Het lijkt me allemaal heel handig wanneer je drie niet al te grote kinderen hebt, maar met twee grotere is de zit veel minder terwijl je veel loze
ruimte over houdt.
Toen hadden we nog 4 modellen over: de Ford C-MAX, Kia Carens, Mazda 5 en Opel Zafira.

De C-MAX viel ook af, de associatie "bejaardenauto" die wij bij deze auto hebben stond ons tegen. Puur persoonlijk hoor, het zal best een fantastische auto zijn, maar wij zien te vaak grijze oudere medemensen fietsen van de fietsendrager tillen.
En zo oud voelen wij ons niet. Nogmaals, puur persoonlijk, maar ik zou iedere keer spijt hebben als ik deze auto op onze oprit zag staan.
(De S-MAX vind ik juist weer geweldig, maar die is gewoon te groot voor ons).
Ook de Carens viel af. Deze auto verraste ons zeer positief door de kwaliteit (over vooroordelen gesproken!), de rust aan boord en (wel verwacht) de zeer complete uitrusting.
Alleen zit er een rare achterbank in. De zitting is prima geschikt voor twee personen, maar de rugleuning is gemaakt voor drie. Je zit dan dus scheef. Eigenaardig.
Daarbij is de auto slechts met een (ook nog onzuinige) 2 liter leverbaar, en dat hebben we niet nodig. Exit Carens.


Uitgebreide vergelijking tussen de Mazda en de Opel
===================================================
Uiteindelijk ging het om de Mazda 5 en de Zafira. We vonden de Mazda er leuk uitzien. En de hoekige Zafira (doet me denken aan een opgehoogde Astra van de vorige serie) niet zo.
Maar de Zafira kwam uit de meeste vergelijkende testen er beter uit en ook de verkoop van de Zafira is 3-4 keer zo hoog als die van de Mazda.
Dus als het echt een fijnere auto is: de buitenkant zie je niet als je er in rijdt toch?

Uit de testen haalden we dat de Opel heerlijk rustig zou zijn op de snelweg, en de Mazda lawaaiig. Ook zou de Zafira ruimer zijn. Ook gelezen dat de Opel heerlijke stoelen heeft en de Mazda stoelen steun in de onderrug zouden missen.
Maar dan de praktijk:
De Mazda is heerlijk stil. De motor van de Zafira (ook een 1.8) geeft een harde, onaangename brom. Deze auto is echt niet stil. Precies tegengesteld aan de gelezen testen dus!
Wel krijg je bij de Mazda windgeruis vanaf 100 km/u, maar dat is enkel te horen omdat de motor zo stil is. En met de radio (normaal) aan is het niet echt storend.
De banden (standaard toyo op 16" lichtmetaal) en het onderstel hoor je trouwens helemaal niet wanneer je over "normaal" asfalt rijdt. Op klinkerweggetjes of de Belgische betonbanen wel, maar we rijden toch meestal over normaal asfalt.
Volgens Mazda is het grootste verschil tussen het oude en dit gefacelifte model dat er veel aan de geluidsisolatie gedaan is (isolatie toegevoegd, andere wielophanging en speciale resonantiekamers). Dat is dus goed gelukt.
(Boven de 5000 toeren wordt de Mazda motor onaangenaam om te horen. Dit is boven de 160 km/uur. Voor ons niet zo relevant. Wie rijdt er nu zo hard met een gezinsbusje?)

De zitruimte voorin tussen beide auto's is vergelijkbaar, net als die op de achterbank. Dat scheelt hooguit 1 centimeter.
Het verschil zit in de bagageruimte. De oppervlakte is echter gelijk: de koffer van de Opel is twee centimeter breder, die van de Mazda is 3 centimeter langer. Die van de Opel is alleen bijna 10 centimeter dieper. Vandaar meer liters.
Dus als je veel spullen hebt die je kunt stapelen, en toch onder het zeil wilt blijven, dan biedt de Opel meer ruimte.
(Ter vergelijk: voor de Touran geldt hetzelfde, die koffer is ook bijna gelijk qua oppervlakte, alleen weer 10 cm dieper).
Waarom de Mazda zo'n hoge bodem heeft? Eerst een achterasconstructie dat flink ruimte neemt. Dan een reservewiel. En dan weer ingeklapte extra stoelen. Bij de Zafira is de achteras compacter en de Touran laat ook het reservewiel achterwege.

Wat verder nog opviel aan de Opel: wat een waardeloze vlakke stoelen. We kwamen daarom al bij de Cosmo/Business uit voor zgn sportstoelen om een beetje redelijk te zitten.
En dat terwijl de testen juist anders beweren. De Mazda stoelen weinig steun? Zijn ze zeker vergeten de lendesteun op te pompen ofzo.

De 1.8 van de Opel genereert 140 pk. De Mazda houdt het bij 115 pk. Dat is nogal een verschil. Ik vond het dan ook erg vreemd dat er in de praktijk eigenlijk geen verschil te merken was.
Sterker nog: de Mazda voelt sneller aan. Onderzoek wees aan dat de Mazda motor ook gewoon 185 nm trekkracht levert, net als alle vergelijkbare 1800 motoren. De motor raakt echter "buiten adem", waardoor het aantal pk's beperkt blijft. Een hoge topsnelheid zit er daarmee niet in (volgens de specs houdt het bij 180 op).

En als laatste bleek de Mazda heerlijk stabiel op de weg te liggen. De Opel hangt veel meer over in lange bochten.

Al met al was de Mazda stiller, heeft een betere wegligging, was de bediening veel soepeler en vonden we deze mooier.
Verder schrijven we het merk Mazda aanzienlijk hoger aan dan Opel. De keuze was dus makkelijk voor ons.

Uiteraard heeft de Opel ook pluspunten, maar die telden minder zwaar voor ons.
Het grootste voordeel van Opel is dat de opties allemaal los bij te bestellen zijn, voor heel redelijke prijzen.
Bij de Mazda zijn opties erg duur, of zelfs niet eens mogelijk. Daar kun je beter een kant-en-klare uitvoering kiezen om het betaalbaar te houden.

Al met al verbaast het verkoopverschil tussen beide modellen me. Ik denk dat de Mazda beter verdient.
Dat je voor een Citroen Picasso kiest wanneer je van Franse vering houdt, en het vele licht in het interieur, dat begrijp ik.
Maar tegenover de Zafira is de Mazda eigenlijk nergens minder. Integendeel.


Nog wat opmerkingen over testen
===============================
Uit verschillende testen had ik nog wat aandachtspunten verzameld:
- Het lawaaiige onderstel.
Dat is echt opgelost bij het nieuwe model.

- Veel windgeruis op de snelweg.
Ja, dat is er, mede hoorbaar doordat de motor zo stil is. De radio normaal aan maskeert dit vrijwel.

- Een klein dashboard kastje.
Ja, dat vond ik ook in eerste instantie. Tot blijkt dat niet het hele kastje scharniert -zoals bij mijn vorige auto-, maar alleen de voorste helft. Het is dus meer een klep. Het kastje is circa twee maal zo groot als het lijkt.

- Weinig steun in de onderrug.
Dit geldt niet voor de bestuurder, die heeft een opblaasbare lendensteun. Helaas heeft de bijrijder die niet (zie ook verder).

- Geen drie zitplaatjes achterin.
Gelukkig niet! Vaak genoemd als minpunt, maar voor mij een pluspunt. Wil je wel drie stoelen, is er voldoende alternatief bij de andere merken.

- Bij het schakelen zou je makkelijk de airco uit kunnen stoten.
Misschien is dit verbeterd bij de facelift, dat weet ik niet, maar als ik naar 1, 3 of 5 schakel is er circa 8 cm ruimte tussen mijn knokkels en de knoppen. Dus dat gebeurt echt niet.

- En dan was er onlangs een test waarin ze meerdere auto's, waaronder de Mazda als 5 zitter gingen beoordelen.
Hierbij gebruikten ze de middelste zitting. Er was een lollig plaatje bij, waarbij de middelste gordel door het gezicht van iemand liep.
Een beetje flauw, de Mazda is een 4/6 zitter. De vijfde persoon hoort achterin. En wanneer je 7 personen aan boord hebt, dan staat de achterbank in de voorste stand, en loopt de betreffende gordel keurig achter het hoofd van de passagier langs.


Ditjes en datjes
================
De Mazda wordt als 7 zitter verkocht. Dat is wat overdreven. Een 6 1 zou een betere aanduiding zijn, want die 7e plek is echt waardeloos.
Leuk wanneer er nog een vriendje mee moet, maar niet zo ver (zeg maar maximaal 10 km). In de praktijk klap je die zitting weg, en vervang je die door een armsteun met bergruimte eronder.
In Amerika wordt de Mazda5 trouwens als 6 zitter aangeduid.
De drie zitrijen hebben een stadion opstelling. Iedere rij staat steeds iets hoger, zodat iedereen een goed zicht heeft. Door de hoogte van de auto blijft de hoofdruimte meer dan voldoende.

Hoofdruimte genoeg, ook achterin. Net als de beenruimte, als ik achter mezelf zit (1.86 lang) heb ik circa 20 cm beenruimte.
(Ter vergelijk: achterin een taxi -Mercedes E klasse- zit ik met m'n hoofd tegen het dak en m'n benen tegen de voorstoel).

De auto is sjiek zwart van binnen. Wel erg harde kunststof, waar je iedere afdruk/veeg van bijvoorbeeld gymschoenen op ziet. Wel weer makkelijk schoon te maken.
De harde kunststof van het dashboard verbaasde me wel. Maar goed, hoe vaak aai je nu het dashboard? Het zit verder prima in elkaar, geen kraakjes of wat dan ook.

Met de veiligheid zou het goed moeten zitten. Keurig vijf sterren, de beste anti-whiplash hoofdsteunen en de derde zitrij is niet later toegevoegd, maar integraal in de beveiliging meegenomen.
Vergeleken met de concurrentie heeft de Mazda een puntje extra bij zijdelingse bescherming, en weer een puntje minder voor een niet-uitschakelbare airbag voorin, voor wanneer je een baby vervoert. Dit laatste kan dan weer wel (een dure optie van
350,- euro), maar dat is voor ons niet nodig. Overigens kunnen dit soort zitjes uitstekend op de achterbank. Door de schuifdeuren kun je er perfect bij, en de gordels zijn heel erg lang.

De airco werkt subtiel en perfect. Het geluid (6 speakers) is ook goed te noemen. De cd wisselaar/mp3 werkt ook prima.
De bediening is goed. Alles werkt even makkelijk en licht.
De schuifdeuren zijn erg fijn. Je hoeft niet bang te zijn wanneer de kinderen de deuren openzwiepen. Bovendien is de instap zeer ruim, ook erg handig wanneer je de derde zitrij gebruikt.
De spiegels zijn van het type olifantsoren. Lekker veel zicht, maar minder handig bij het parkeren. Ze zijn helaas niet elektrisch inklapbaar.

De wegligging is erg goed. De auto hangt bijna niet over en zet zich goed in de bochten.
De remmen zijn goed te doseren (niet dat alles of niets van die Franse auto's van ons bedrijf).

Verder is de auto op kleine punten goed afgewerkt (was ik gewoon niets gewend met mijn vorige auto, en hebben alle auto's dat tegenwoordig?).
Het dashboardkastje is verlicht en opent zachtjes. De binnenverlichting springt aan zodra de sleutel uit het contact gehaald wordt. De verlichting dimt in plaats van gewoon uit te gaan.
De meters zijn (gelukkig! ik houd niet zo van een kermis) niet rood of blauw verlicht, maar gewoon wit. En de handrem ziet er uit als een handrem. Doe maar gewoon.
De automatische ruitenwissers werken uitstekend. Staan gewoon altijd op automatisch (wel met de gevoeligheid op de hoogste stand).

De boordcomputer werkt met de bekende Japanse veiligheid: wanneer er nog tien liter brandstof is, gaat het waarschuwingslampje al branden.
En wanneer de resterende te rijden afstand op (bijna) nul staat, gaat er maar 55 liter bij (60 totaal).

Onze auto is in principe donkergrijs. Een beetje een vreemd kleurtje: bij fel zonlicht en tl licht is de auto eerder blauw.
En bij avondzon soms ook paars.


De motor
========
De Motor levert maar 115 pk (leek me erg weinig, m'n vorige auto had 113 pk, maar was 350 kg lichter), maar is toch sterk en vlot in de stad.
Dit omdat de trekkracht wel gewoon goed is. Naar goed Mazda gebruik zijn de versnellingen kort en is de auto gewoon vlot in de stad.
Alleen versnellen van 100 naar 120 in de vijfde versnelling duurt wat lang, en dan kun je beter even terugschakelen als het wat drukker is. Niet zo'n probleem, als je niet wilt schakelen moet je maar een automaat kopen. Schakelen gaat overigens makkelijk met de hooggeplaatste pook, en werkt licht als alles.
Vanaf 120 draait de motor weer in het juiste bereik en krijg je weer een duwtje in de rug.
We konden op vakantie (de auto geladen tot circa 1900 kilo) prima meekomen op de Duitse autobahn en in de Alpen.

Het beperkte aantal pk's zorgt voor een relatief lage topsnelheid. Op papier 180 km/u. Maar dat vind ik niet zo erg.
In Duitsland heb ik een uurtje of twee op de cc met 160 km/u gereden (TomTom snelheid, teller op 170), en dat gaat prima.
Harder kan wel, maar dan gaat de motor erg veel lawaai maken.

De motor is lekker soepel en trekt keurig op vanaf 1500 toeren. Zelfs vanaf 1000 toeren hapert de motor niet. Het lijkt wel een diesel.
Enkel bij terugschakelen van 5 naar 4 kun je beter iets tussengas geven, anders gaat er een kleine "siddering" door de carrosserie. (edit: Dit was waarschijnlijk nieuwigheid van de koppeling, het is al een stuk minder nu).

De auto rijdt precies 1:12 over de eerste 4000 km (voornamelijk vakantiekilometers, altijd de airco aan). Dit gemeten met de tellerstand en het aantal getankte liters.
De boordcomputer houdt het op 1:12,1.
(edit: het verbruik is nu 1:12,2).


Wat er verbeterd kan worden
===========================
Natuurlijk is de auto niet perfect, maar zijn er ook een hoop verbeterpunten.
(En dan bedoel ik niet algemene dingen als sneller, lichter en zuiniger).

- De 1.8 motor is niet leverbaar met cruisecontrol met stuurbediening.
Onbegrijpelijk in deze tijd. En helemaal vreemd omdat de sturen met bediening gewoon bestaan, want met de 2 liter en de diesel kan het wel.
Nu heb ik dus een extra handel aan de stuurkolom. Werkt overigens prima (de snelheid verloopt volgens TomTom maximaal 1 km, dit in tegenstelling tot de eerder genoemde Franse bedrijfsauto's).
Het voordeel is wel dat ik nu 3 programmeerbare voorkeuzetoetsen heb, die zijn echt handig.

- De bediening van het grootlicht werkt door de lichthendel van je af te duwen. Dit gaat veel te soepel.
Constant reed ik met grootlicht aan wanneer ik de richting naar rechts aangetikt had.
De grootlicht schakelaar mag van mij verplaatst worden naar een van die loze drukknoppen links onder het stuur. Ik heb in de afgelopen 20 jaar nog nooit de behoefde gehad om met grootlicht aan te rijden. Binnenkort maar eens kijken of ik iets achter de hendel kan plakken waardoor deze wat meer weerstand heeft bij
inschakelen.
(Inmiddels gaat dit beter. Bij mijn vorige auto kon deze hendel niet naar achteren en gaf ik daardoor blijkbaar een wat scheve tik tegen de hendel.)

- De bijrijderstoel is veel minder luxe dan de bestuurdersstoel. Geen lendesteun, de verstelling is ouderwets niet-traploos en er is geen armsteun. (Zelfs de achterstoelen hebben aan beide zijden een armsteun! - mits de middelste zitplaats niet in gebruik).
Ik heb nog geprobeerd de stoel te laten vervangen door een bestuurdersstoel uit een rechtsgestuurd model, maar dat ging niet.
(edit: vanwege de kosten, maar ook omdat de bestuurdersstoel geen in-gebruik-sensoren heeft. Met deze sensoren wordt bepaald of er iemand in de stoel zit. Zo niet, gaat de gordel-niet-in-gebruik-piep niet af, en ook de airbag niet. De bestuurdersstoel heeft deze sensoren niet. Blijkbaar gaat Mazda er van uit dat er altijd iemand op deze stoel zit, wanneer de auto rijdt. Is ook niet zo gek natuurlijk).

- De opmaakspiegeltjes hebben geen verlichting. Vreemd, want wat kost dat nou?
(edit: beide personen voorin hebben een eigen lampje aan het plafond. Deze belichten voldoende).

- De middenconsole is nogal hard. Dat merk je vooral als je de cc gebruikt en je rechterbeen tegen de middenconsole legt.

- Er zitten geen lichtjes in de (geopende) portieren. Wederom, een paar ledjes kosten toch niet zoveel?
De schuifdeuren hebben dit natuurlijk niet nodig, maar daar zitten een paar ronde rode stikkers. Dat slaat toch helemaal nergens op?

- De achterklep opent in twee keer. Handig wanneer je ergens staat waar het niet zo hoog is, en wanneer je lang bent kun je de klep wat verder openen.
In de praktijk is het nergens zo laag en moet ik de klep dus altijd met de hand even doorduwen. Deze "tussenstop" mag er wat mij betreft af. (Het scheelt overigens maar 12 centimeter, dus als ik snel wat wil pakken buk ik iets, dat gaat sneller).

- Het aktuele verbruik van de boordcomputer verspringt enorm (update iedere 2 seconden). Het zal wel het aktuele verbruik zijn, maar een voortschrijdend gemiddelde lijkt me een beter beeld te geven.

- Opties zijn erg duur. Waarschijnlijk omdat dit model in Japan geassembleerd wordt (gunstig voor de kwaliteit overigens), en opties dus altijd dealer opties zijn.
Maar 3500 euro voor een ingebouwd navigatiesysteem? Kom op zeg. Wij TomTom'en dus. (Je krijgt er dan wel weer een achteruitrijcamera bij, maar dan nog).
Het maakt ook dat je beter naar een luxere uitvoering kunt kijken wanneer je wat opties er bij wilt. Dan kost het bijna hetzelfde, maar krijg je wat extra dingen er bij.
Zo wilden wij lichtmetalen velgen en verduisterde ramen, en kregen door het kiezen voor de Executive uitvoering zo ook automatische verlichting, automatische ruitenwissers (dat is echt handig!), een leren stuur (lekker!) en een complete carkit.
Nu bel ik nooit in de auto, maar heb het wel even geprobeerd natuurlijk. Het verbaasde me hoe goed dit (de spraakherkenning) werkt.

- Wanneer de bestuurder de elektrische raambediening van de andere drie deuren blokkeert, werkt deze ook niet meer met de knopjes van de bestuurder.
Was met m'n vorige auto ook zo, maar ik heb nooit begrepen waarom.

- Er is geen 12V aansluiting op de 2e zitrij. Wel voorin, en ook in de kofferruimte.
Maar het zou leuk zijn om Gameboy reisadapters op de achterzijde van de middenconsole te kunnen aansluiten.
(Daar zit nu bekerhouder nummer 10, die mag van mij best wel vervallen).

- Er is geen opberglade onder de bijrijderstoel. Kom meneer Mazda, kijk eens in een 10 jaar oude Scenic. Goede ideeen mogen best overgenomen worden hoor.

- De airco heeft geen uitstroomopeningen achterin. Zou mooi in de achterkant van de middenconsole kunnen, net boven die twee 12V aansluitingen....

- De airco schakelt zelf de hercirculatiestand in, wanneer het temperatuurverschil groot is (ingesteld op 20, buiten > 30 graden), om het interieur zo snel mogelijk te
kunnen koelen.
Werkt prima, maar de circulatiestand zou dan ook weer automatisch uitgeschakeld moeten worden vind ik eigenlijk.

- De spiegels zijn niet elektrisch inklapbaar.

- Er zit een fluitje in de aandrijflijn, welke enkel hoorbaar wordt bij een snelheid tussen 90 en 100 km/uur.


*** edit 2008-09-29 ***

Voor het eerst in de zespersoons opstelling gereden. De tweede zitrij ongeveer 15 centimeter naar voren geschoven zodat de ruimte mooi verdeeld is. Als ik dan achter mezelf zit heb ik op de tweede zitrij nog circa 5 centimeter beenruimte over. En als
ik daar zelf weer achter ga zitten heb ik ook op de achterste rij nog een paar centimeter beenruimte.
De zit is echter wel wat krap: de bodem is vrij hoog, dus zit ik met de knieen wat omhoog en met m'n hoofd tegen het dak. Voor niet al te lange stukken gaat het wel.
Mijn inschatting is dat de derde zitrij -voor langere ritten- geschikt is voor personen tot ongeveer 170 cm.

Alleen had ik de meerijders ineens op de terugweg vanaf een sportclub, en had de bagageruimteafdekrolhoes in de auto. En waar laat je die ineens?
In principe past deze schuin in de bagageruimte, maar ja, daar stonden al 5 sporttassen.
Een andere mogelijkheid zou zijn: voor de tweede zitrij, op de grond. Ook niet ideaal, dan duwt deze steeds tegen de benen/voeten van de passagiers.
Uiteindelijk de rol maar dwars door de auto gestoken, de zevende passagiersplek was immers niet in gebruik, maar ideaal is anders.
Heeft iemand al een betere oplossing gevonden?

Wat ik trouwens heel vreemd vind: op de voorste twee stoelen zit een sensor dat de gordel niet in gebruik is. Tja, dat moet nu eenmaal voor de sterren van de botsveiligheid. Alleen kan ik zelf (als bestuurder) ook wel zien dat iemand zijn gordel niet om heeft.
De tweede zitrij kan ik ook wel controleren, of de kinderen hun gordel om hebben.
Maar op de laatste zitrij heb je geen idee of de passagiers hun gordel gebruiken. En daar zit dus geen sensor. (Geen idee of andere midi-mpv's dat wel hebben).

Ook heb ik de auto inmiddels als pakezel gebruikt, met alle banken neergeklapt.
Laden en lossen gaat door de schuifdeuren heel veel makkelijker dan bij mijn vorige (station)auto.

Het verbruik lijkt wat beter te worden met de snelheden op de Nederlandse snelwegen, en is nu 1 op 12,5.

Ik heb het bochtengedrag nog wat kunnen testen door (flink) te hard, met het gas los, een bocht in te duiken. De auto gaf geen krimp! (Ter vergelijk: met m'n Lancer stond het zweet in m\'n handen en moest ik echt flink in de remmen). Zonder dat ik
wil gaan racen met deze auto is het prettig te weten dat het onderstel uitstekend werkt.

De banden (merk Toyo) ben ik iets minder over te spreken. Bij nat weer kan ik de wielen eenvoudig laten slippen, althans: de tractiecontrole laten ingrijpen. Dat werkt verder goed. Niet erg genoeg om de banden voortijdig te laten vervangen, maar
het zal wel een ander merk worden wanneer deze versleten zijn.


*** edit 2009-01-18 ***

De abs doet het prima. Wilde ik met de winterse gladheid nog wel eens glijden op een groot parkeerterrein, moet ik nu de handrem gebruiken. Anders tak-tak-tak-tak-tak is er niets aan.
Deze abs werkt trouwens ook weer mooi subtiel.

Ook met nat weer werkt de voorruit ontwaseming prima. Een druk op de knop en alles blaast (ook de airco gaat aan) zeer snel een goed zicht.

Wat me wel ergert: ik kan de afstandsbediening nog steeds niet blind bedienen. De knopjes voor ont- en vergrendelen zijn precies even groot. En de auto knippert dan wel een of twee keer met de lampen om aan te geven wat er gebeurt is, maar ik weet nog steeds niet wat nou wat is.

*** edit 14-06-2009 ***

Gebruikt als pakezel: bezoek aan de Ikea. Drie kledingkasten van 2,46 meter hoog en drie boekenkasten. In totaal 9 platte dozen, die we tot boven het dashboard schoven. Dat ging er dus in, met de inrichting van de kasten (planken ed) in de bagageruimte. En de passagier achter de bestuurder. Dat ging allemaal net.
Maar ook weer wat onhandigheden ontdekt op die manier:
- De bijrijdersstoel vouwt niet plat naar voren. En voor plat naar achteren is de rail te kort.
- De middenarmsteun op de 2e zitrij (dit is de rugleuning van de middelste zitplaats) zit vast aan de rugleuning van de plek achter de bestuurder. Dit is voor een linksgestuurde auto onlogisch wanneer je de achterstoelen voor de helft wilt omklappen.

We hebben ook de mp3 speler aangesloten. De aansluiting hiervoor zit op een rare plek (helemaal onderop de console). En daar is dus geen plek om de mp3 speler zelf neer te leggen.

Ik gebruik de telefoon nu wat vaker. Vreemd genoeg reset de auto zich wanneer je de carkit een week (of twee?) niet gebruikt of connect. Dan staat ie weer op engels en moet je via de setup deze weer op nederlands zetten. Gelukkig blijft ie m'n telefoon wel kennen. (edit: bij de eerste onderhoudsbeurt is de carkit vervangen en werkt nu goed).

De boordcomputer geeft een veel te kleine actieradius aan (zoals alle Japanse auto's). Maar in de Mazda leert deze wel bij: gaf ie eerst na 650 km aan dat de boel leeg was (en ging er maximaal 50 liter bij - de tank is 60 volgens het boekje).
Ik ben de laatste keer gewoon doorgereden, ca 50 km terwijl de bc op 0 km resterend stond.
En verrassing: direct na het tanken wist de boordcomputer dat er meer in zit, en geeft nu 720 km aan per tank. Binnenkort nog maar eens zo'n sessie om de bc beter af te stellen.

Goed, allemaal kleinigheden eigenlijk, voor de rest tuffen we tevreden voort.

PROBLEMEN

  • 5.000 km

Bij aflevering stoorde de radio. Deze is een paar dagen later vervangen en werkt nu prima.

Bij km 7500 kraakte er iets rond de achteras. Dit bleek te komen doordat de schokbrekers lekten. Schijnt een bekende fabricagefout te zijn, en ze zijn direct vervangen.

Bij vochtig weer piepen de remmen de eerste twee keer na een nacht stilstaan. Dit schijnt wat roestvorming op de schijven te zijn. Vreemd genoeg alleen hoorbaar bij achteruit rijden/remmen.

REACTIES

@arie68. Inderdaad een lang verhaal. Met de volgende reden: ik dacht goed voorbereid op pad te gaan met werkelijk alle testen van en vergelijkingstesten tussen alle midi mpv's. En na eigen ervaringen viel het mij pas op hoe slecht en oppervlakkig deze eigenlijk waren. Daarom een uitgebreid verhaal. Niet alleen mekkeren, maar het zelf dan anders doen.

@Kootje70. Ik vind zelf foto's niet zoveel toevoegen. Je kunt immers eenvoudig de betreffende auto vinden op het web. Maar aan de andere kant: waarom ook niet? Ik zal ze binnenkort maken.

@Maarten01: Ik heb geen idee of het aan te bevelen is een cc door een niet-dealer te laten plaatsen. Bij de Mazda kostte deze bijna 700,- dus dat moet eenvoudig goedkoper kunnen. Heb ik zelf niet onderzocht, aangezien de cc onderdeel was van de prijsonderhandelingen.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

  • 18.000 km

Gewoon een kleine beurt. Melding gemaakt van het spontane resetten naar engels van de carkit. Deze bleek defect is en is vervangen. Werkt nu prima.

Op vakantie naar Spanje de Franse tolwegen met 130 op de cc gereden. Heuveltje op, heuveltje af, gaat prima. Opvallend is dat we naar beneden steeds ingehaald werden door de Franse MPV's, en we deze heuveltje op weer allemaal inhaalden. Kunnen de Fransen niet rijden of trekken deze auto's het niet?

De auto bevalt nog steeds erg goed, en de airco is perfect, ook bij 35 graden.

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

  • 41.000 km

De eerste grote beurt. Helemaal niets bijzonders. En zo hoort het ook natuurlijk.

Twee keer (met heel warm weer) wat krakende rubbers bij het rijden over drempels. Schijnt een bekend Mazda5 euvel te zijn, maar was de volgende dag gelukkig weer weg.

Op vakantie naar Italie constant 155 (165 op de teller) gereden door Duitsland. Gaat prima, de auto rijdt net zo makkelijk als met 120. Nog sneller wil wel, maar dan maakt de motor een enorme herrie, dus dat doen we maar niet.
Opvallend dat je met deze snelheid in Duitsland gewoon bij de snellere hoort. Tuurlijk komt er af en toe een Duits model met 200+ voorbij, maar 95% rijdt aanzienlijk langzamer. Had ik nooit gedacht.
Alleen jammer dat werkelijk iedereen op de middelste baan blijft hangen. Ik dacht altijd dat die Duitsers zulke goede automobilisten waren. Niet dus.

Het verbruik over de afgelegde 41000 kilometers is trouwens 1:12,2 (8,2 liter/100 km).

Jaarlijkse onderhoudsbeurt

  • 60.000 km

Niets bijzonders bij de beurt. En zo hoort het ook natuurlijk.

Tussendoor wel een doorgebrand koplampje gehad. Even voor langs de garage geweest, want zelf vervangen is helaas niet te doen. Jammer.

De auto bevalt nog steeds goed. De zes-zits optie wordt maar sporadisch gebruikt, maar toch handig om te hebben.

Verschillende malen merkten achter-passagiers op hoe luxe je daar zit. Een makkelijke, ruime, hoge instap. Veel been- en hoofdruimte. Blijkbaar een opvallend punt. De Mazda5 wordt in Oostenrijk trouwens veel als taxi ingezet. Waarschijnlijk om dezelfde reden.

Alweer een achterdemper

  • 65.000 km

Ineens olielekkage bij een achterwiel. Het zal toch niet? Maar jawel, een lekkende schokdemper. De achterdempers waren beide al bij kilometerstand 7500 vervangen, en nu al weer eentje stuk. Blijkbaar een zwak punt van dit model.
De demper is kosteloos, want binnen de garantie van 3 jaar, vervangen.

Eerste APK

  • 79.500 km

Alweer vier jaar deze auto in ons bezit, dus de eerste apk. Niets bijzonders.

Klonk klonk

  • 99.000 km

Klonk klonk? En weer klonk klonk. Dat hoort niet. En het zal toch niet...?
Langs de garage, en ja hoor: kapotte achterdempers. De derde set dempers heeft het begeven.
"Nee meneer, dat is geen bekende klacht, er is niets mis met die dempers". Ja ja, ik had met m'n vorige auto's nog nooit een demper hoeven te vervangen, en nu dus al de vierde (!) set in net geen 100.000 kilometers. Voor alle duidelijkheid: we hebben geen caravan, zelfs geen trekhaak en rijden alleen over asfalt.

Gelukkig hadden we verlengde garantie. Ik citeer even de website: "Dit betekent dat u tegen zeer gunstige voorwaarden tot het einde van het 4e of 5e jaar onbezorgd kunt doorrijden, zonder kilometerbeperking, inclusief Mazda Euro Service. Ook buiten de fabrieksgarantie kunt u zich vrijwaren van onaangename reparatiekosten."

Niet dus, schokdempers blijken uitgesloten! Ik heb dus verlengde garantie + onaangename reparatiekosten + een vieze smaak in de mond.

Een aap heeft onze achterruitwissersproeikop gesto

  • 107.000 km

Ja, ze keken me gek aan in de garage. Maar het is echt gebeurd. Dat is het risico als je met je eigen auto door een wildpark rijdt.

Verder gaf een voorlamp het op. Beide gewisseld en we rijden nu dus met de derde set alweer.

2e APK

  • 119.000 km

6 Jaar dus tijd voor de 2e APK. En gelijk maar een 120.000 km beurt, anders moeten we 2x naar de garage.

Als onderdeel van de 120k beurt zijn de bougies vervangen (type long-life, deze horen 120k mee te gaan, of ze dat ook doen weet ik niet want de teller staat pas op 119k, maar ik heb geen redenen aan te nemen dat ze dat niet zouden doen).

Verder zijn de voorbanden vervangen. De grip werd de laatste tijd wat minder, zeker met nat weer, dus het was echt tijd. We gaan nu op Bridgestones verder. Achter mogen de Toyo's nog een poosje mee.
De originele Toyo's hebben het (met aftrek van de winterbandenkilometers) 95700 km volgehouden. Met de slijtage zit het dus wel goed, al helpt het natuurlijk dat deze auto geen strepentrekker is.

Verder niets. Zelfs geen achterdempers!
O, en als meevaller: ook geen distributieriem, want de auto blijkt van een ketting voorzien.

3,5
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    3
  • Comfort
    4
  • Kosten
    3
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (17)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens