Mazda 3 SkyActiv-G 2.0 120 TS+ (2014)

Mazda 3 SkyActiv-G 2.0 120 TS+ (2014)

Uitvoering3 SkyActiv-G 2.0 120 TS+
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

Genieten

Half dec. 2013 ben ik na lang wikken en wegen overgegaan tot aankoop van deze TS+. Het moest deze of een GTM worden. Het grootste probleem voor mij was de bestuurdersstoel. De GTM had lederen bekleding en daar ben ik nooit zo'n liefhebber van geweest. Ook kon ik met mijn 1.80 meter lengte en lange bovenbenen niet echt een fijne zitpositie vinden. Alleen met de stoel ver naar achteren viel dat wel weer mee. Alleen kon je dan niet fatsoenlijk achter de bestuurder zitten. Veel te krap! In de TS+ daarentegen (met stoffen bekleding) was een fijne zitpositie snel te vinden en opmerkelijk daarbij was de ruimte die dat opleverde voor de achterpassagier. Bij de TS+ moest ik wel inleveren op de audioinstallatie. Géén Bose dus, maar het audiogeluid in de TS+ is ook van goede kwaliteit. Ook de Head-up display krijg je niet bij de TS+. Deze display toont alleen de snelheid en de afslag van het navigatiesysteem. Al die info kan ik heel duidelijk elders vinden, dus ook dat was geen probleem. Tja.... en dan die 18 inch velgen. Prachtig natuurlijk, maar daar lever je weer comfort voor in door de lage banden die daarop zitten. En zeg nou zelf, die 16 inch lichtmetalen velgen staan hem toch ook mooi? Ze rijden nog comfortabeler ook.
Genoeg hierover. De levering vond een maand eerder plaats dan verwacht, op 13 maart. Dus rijden met die hap!

Interieur.
Hierover kan ik kort zijn. Lijkt niet meer op de vorige versie. De gebruikte materialen zijn van goede kwaliteit en zien er mooi uit. Alles is keurig afgewerkt. Kraakjes of rammeltjes heb ik nog niet gehoord. Standaard vele opties. Te veel om op te noemen(zie websites). In deze TS+ uitvoering heb ik wel als extra's gekozen voor navigatie, dorpelbeschermers en wielsloten.
Over binnenruimte heb ik niets te klagen. Achterpassagiers hebben voldoende beenruimte en de bagageruimte laat ook niets te wensen over.

Exterieur.
Dit blijft natuurlijk een kwestie van smaak, alhoewel ik tot nu toe alleen maar bewonderende opmerkingen heb gekregen. Persoonlijk vind ik dit de mooiste 3 die ze bij Mazda ooit hebben ontworpen.
Hij is voorzien van Bi-Xenon koplampen en overdag brandt de dagrijverlichting die heel mooi in de lampunits is verwerkt.(gaat trouwens uit zolang de handrem aangetrokken staat!)
Ook geen vlaggenmast meer op het dak, maar een mooie in kleur meegespoten haaievin. Deze zorgt trouwens voor een prima ontvangst.

Techniek.
De 2.0 liter motor bevalt mij prima en is vooral bij constante snelheden bijzonder stil. De 6 versnellingsbak laat zich heel soepel en direct schakelen. Inhalen in de 5 is geen probleem. In 6 kan het soms beter zijn om even terug te schakelen.
Ik heb mijzelf aangewend om de I-stop van begin af aan ingeschakeld te houden. De motor stopt dan zodra ik de versnelling in z'n vrij zet en de koppeling los laat. Zodra ik de koppeling weer in trap, start de motor weer razendsnel. Soms merk je dat niet eens meer, vooral wanneer je de radio hebt aanstaan. Leuk is ook de hillstart-assist. Op het moment dat je tegen een helling stopt en de rem weer los laat, houdt dit systeem de rem maximaal 3 seconden vast. Ruim voldoende tijd om de koppeling weer te laten opkomen en weg te rijden. Ideaal voor caravanners!
De wielen zijn voorzien van Toyo Nano energy banden. Hier was ik in het begin wat huiverig van, maar die angst is inmiddels verdwenen. Ze bevallen prima en zijn gelukkig heel stil. Dat was bij mijn vorige Mazda 3 anders. Daar lieten de Toyo's zich duidelijk horen. Een enorme verbetering dus.
Onderdeel van het Infotainmentsystem is de navigatie. Een heel mooi systeem, maar vraagt wel om gewenning. Er is een aparte handleiding voor de navigatie meegeleverd, maar om deze te lezen heb je een microscoop nodig. De symbolen die in dit slecht gedrukte boekje staan zijn helemaal niet te ontcijferen. Daar is dus werk aan de winkel. De kaarten zijn niet meer van TomTom, maar van Nav Teq. Updates kun je zelf 3 jaar lang gratis uitvoeren op het SD kaartje. Super. Stemgeluid kun je niet kiezen. Je moet het doen met de computerstem van een dame. Straatnamen worden soms helemaal fout uitgesproken (lachen). Zij heeft soms ook ruzie met sommige snelwegen zoals bijv. de A1. Dan zegt ze: "A eerste". Ook dat kan beter. Overigens heeft het Infotainmentsystem mij nog nooit in de steek gelaten, dus ik vermoed dat de dealer de laatste upgrades goed heeft uitgevoerd.
Ook het koppelen met mijn smartphone (Android) was een eitje. Zodra ik instap en de motor start worden de telefoongegevens geimporteerd. Het telefoneren gaat zonder storingen of gekraak. Ongelofelijk goed.
Ook zeer veilig en handig is het zgn. Rear Vehicle Monitoring system. Dit waarschuwt middels verlichte symbolen in de buitenspiegels voor voertuigen in de dode hoeken en is heel handig en veilig. Het helpt je ook ná een inhaalmanoevre. Je ziet dan duidelijk wanneer je weer naar rechts kunt.

Verbruik.
De indicator op het dashboard geeft aan in welke versnelling je rijdt en doet suggesties t.a.v. het opschakelen. Ik vind die suggesties wat aan de positieve kant en schakel meestal pas op bij ca. 2000 t/pm. Ik luister ook naar het motorgeluid, maar ieder zijn meug. De motor draait bij 100 km/u op de snelweg 2000 t/pm en bij 120 km/u zo'n 2300 t/pm. De afgelopen periode heb ik een mooie mix gereden van stad, provinciale wegen en snelwegen. Hierbij kom ik dan uit op een verbruik van 1 liter op 15 km. Ik heb me laten vertellen dat dit nog valt te verbeteren. Maar ja, ik hou ook wel van een beetje doorrijden. Al met al vind ik dit heel netjes voor een 2.0 liter motor.

Conclusie.
Alles bij elkaar genomen kan ik niet anders concluderen dan dat men er bij Mazda weer in is geslaagd een dijk van een auto neer te zetten. Elke keer wanneer ik instap en de startknop indruk, word ik vrolijk van de grom die er uit het vooronder komt. Ik geniet van elke kilometer en dat meen ik uit de grond van mijn hart.

9,5

PRIVATE LEASE Mazda 3