Mazda 3 SkyActiv-D 2.2 150 Skylease (2014)
| Uitvoering | 3 SkyActiv-D 2.2 150 Skylease |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2014 |
| Jaar van aanschaf | 2014 |
| KM-stand bij aanschaf | 3 km |
| KM-stand laatst | 2.200 km |
Het avontuur met de nieuwe Mazda 3 begin december 2013. Mijn leasecontract van mijn vorige auto zou in juni van 2014 aflopen. Zo rond de kerst periode de tijd genomen om kennis te maken met mogelijke opties voor een nieuwe auto. Voorwaarde daarbij was dat het een vijfdeurs moest betreffen (vanwege gezinsuitbreiding), diesel, sportieve rijeigenschappen en niet direct een standaard auto. Hiermee vielen al de nodige auto's af, zoals het gros van de 14% spaardiesels.
Mazda was niet de eerste auto waar ik aan dacht, hoewel ik zeker de 6 een meer dan geslaagde auto vind. Toevallig eens binnen gelopen bij de dealer en deze bood direct een proefrit aan. Helaas was de diesel niet aanwezig, dus moest het doen met de 2,0 benzine motor. Daarna wat meters in de 6 gereden met de 2,2 liter diesel.
De Mazda liet een goede indruk achter. Nog een aantal proefritjes met concurrerende auto's gemaakt, zoals de SEAT Leon, Mercedes A-klasse, Volvo V40, Ford Focus. Ook na deze ritjes stond de Mazda bovenaan het lijstje. Niet vanwege de lease-prijs (Mazda's zijn wat dat betreft duur), maar wel de (over)complete uitrusting, fijne stoelen, goede Bose-radio en rijeigenschappen gaven de doorslag. Daarbij wilde ik mijn auto kunnen herkennen op de parkeerplaats en met een Mazda kan dat. Immers is het geen mainstream merk. De keuze uiteindelijk gevallen op de Mazda 3 Skylease+. Dus met de fijne 150pk diesel en alle snufjes die je hartje.
Exterieur:
De Mazda 3 is uitgerust met Soul Red lak. Een mooie kleur die afhankelijk van de lichtinval verschillende tinten rood bevat. De auto staat op 18 inch, een mooie maat voor een auto als deze. Iets lager op de poten en de wielkasten zouden beter gevuld zijn. Dit zou alleen concessies doen aan het comfort.
De neus is van voren wat mij betreft geslaagd. De dagrijverlichting maakt het wat dat betreft af. 's Avonds heb ik met de Xenon pitten ook niets te klagen, die in het Skylease+ pakket zitten. Als deze lampen een losse optie waren had ik ze niet genomen. Misschien dat het een luxe uitstraling geeft, maar voor de rest kom ik met halogeen ook goed uit de voeten. Opvallend van de Mazda is de lange neussectie. Het stoort niet, maar de verhoudingen zijn minder goed dan bij zijn grotere broer de 6 sedan.
De achterkant wordt gesierd door twee verchroomde uitlaatpijpjes. Dit geeft de auto wel iets, hoewel er vraagtekens gezet kunnen worden bij de functionaliteit hiervan.
Interieur:
De Skylease+ is uitgerust met lederen interieur afgewerkt met rode stiksels. Het leer en de afwerking is niet op 'Audi-niveau' maar voor de rest is er niets te klagen. De zetels zitten als gegoten en het is dan ook niet moeilijk een goede positie achter het stuur te vinden. De uitstraling van het dashboard is rustig, door het beperkt aantal knoppen. Veel van de functies zijn verwerkt in het infotainmentsysteem en bedien je met een commander in de middentunnel. Een punt van aandacht is het hoogglans zwart plastic rondom die commander. Dit hoogglans zwart plastic is een magneet voor vette vingers en is niet de meest verstandige keuze geweest van de ontwerpers.
De klokkenwinkel in de Mazda is mooi te noemen. Een grote centrale toerenteller in beeld. De snelheid wordt weergegeven in een klein display en op het Head-up display. Esthetisch een prachtige oplossing, alleen lees ik snelheid liever af van een ronde klok. Dit is natuurlijk heel persoonlijk.
In het interieur ontbreekt het ook aan aflegmogelijkheden. Hoewel er een dashboardkastje aanwezig is, mis ik kaartenvakken. Een landkaart gebruik ik niet, maar ik mis nu plekken om even snel iets weg te leggen. Twee grote flessenhouders heeft Mazda in de deuren gestopt. Een fles van 1,5 liter past er eenvoudig in. Misschien wordt dit veel gebruikt in Amerika, maar zelf heb ik liever een meer bescheiden maat en daarbij enkele aflegmogelijkheden.
De ruimte in de cabine valt mij tegen. Voorin zit je als een vorst in de veel steunbiedende stoelen. Achterin is het toch wel even veel krapper. De beenruimte is misschien wel minder dan in mijn vorige Ford Fiesta. Heb je een gezin met twee of drie grote kinderen, dan zou ik de Mazda links laten liggen.
Infotainment:
Het Infortainmentsysteem werkt goed. Navigatie gebruik ik weinig, maar als ik het gebruik heeft het mij snel op de plaats van bestemming gebracht. Een voordeel is dat in het Head-up-display ook aanwijzigingen worden gegeven. Voor mij een groot voordeel, wat dat betekent dat je in de tussentijd je door de muziekbibliotheek kan bladeren. Wat betreft de verbinding met de telefoon is de Mazda goed. De Bluetooth verbinding heeft mij niet in de steek gelaten. Mijn iPhone is tevens muziekspeler. Hiervoor gebruik ik een kabeltje en ook dit werkt naar behoren. Alleen als ik de auto start dan moet het systeem eerst de nummers laden. De eerste minuut speelt de iPhone de nummers dan niet af.
Prestaties en rij-eigenschappen:
Over de krachtbron in het vooronder kan ik kort zijn. Het is een zeer fijne diesel motor die met 150pk niets te kort komt. Fijner nog is het riante koppel van bijna 400nm. De auto is hiermee schakellui te rijden, hoewel het met de erg fijne versnellingsbak geen straf is om van verzet te wisselen. De bak is echt enorm fijn. Met korte slagen is een andere versnelling snel en kordaat ingelegd.
De Mazda wordt geroemd vanwege zijn sportieve onderstel. Het is wat mij betreft niet van het niveau van Ford. Auto's van dit laatsgenoemde merk nodigen wat mij betreft nog meer uit voor een stevig potje sturen, maar de Mazda 3 mag er ook zijn. De 3 is stevig en laat zich met veel vertrouwen een bocht in sturen, zonder hierbij nerveus of stoterig te worden. Het zou van mij wel wat speelser mogen, hoewel dit niet ieders voorkeur is.
De Mazda is niet de stilste van het C-segment. De diesel gedraagt zich beschaafd en draait 2000 t/min bij 120 km/u, maar wind- en afrolgeluiden dringen wel de cockpit door. De grote spiegels (zouden wat mij betreft een maatje kleiner mogen) zorgen voor windgeruis. Ook de 18inch wielen zijn te horen. Heel hinderlijk is het wat mij betreft niet, maar de concurrentie heeft het beperken van geluid beter voor elkaar.
Verbruik:
Het verbruik van de 150pk diesel valt mij niet tegen. De auto is nog niet eens echt ingereden en het verbruik is nu 5,3 liter/100 kilometer. Daarbij moet vermeld worden dat het veelal snelwegkilometers betreft in de spit. Begraaf je het pedaal in het tapijt dan loopt het verbruik vermoedelijk op. Om nog maar te zwijgen over een tripje naar de Duitse Autobahn.
Conclusie:
Met de Mazda ben ik zeer tevreden. Het is een frisse verschijning die je niet op iedere straathoek tegenkomt. Hiermee ben je niet onderdeel van de soms letterlijke grijze massa op Neerlands wegen. De eerste fijne weken met de Mazda zitten er op en totaal geen spijt van de keuze. Ik kijk dan ook uit naar de vele kilometers die nog gaan volgen.