Lancia Kappa 2.0 20v LS (2000)

Lancia Kappa 2.0 20v LS (2000)

UitvoeringKappa 2.0 20v LS
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2003

Goede zeer comfortabele auto (AUTOMAAT) met uitstekende rijkwaliteiten. De automaat schakelt direct en comfortabel. Door te weinig trekvermogen op lage toeren (186Nm op 3600 toeren) is de auto alleen sportief te berijden indien men zelf schakelt. Omdat deze auto is voorzien van een comforttronic schakelhandel kan men erg goed zelf schakelen. Vooral op de Duitse autobaan aan te bevelen. Kan gemakkelijk in 3e versn.(heeft een 4 versn. automaat) meer dan 204km/uur halen! Hoge toeren beveiliging bij ca. 6500 t/min is aanwezig, ander zou de motor 7000t/min. halen. Gebruiik 1:10 a 1:11 gemakkelijk haalbaar.

Onderhoudskosten laag: 4,5 Eurocent/km (vorige zelfs 2 Eurocent/km). Niet onnodig onderhoudskosten maken. Motor(electronische controle altijd aanwezig) is verder onderhoudsvrij. Remmen, banden en uitlaat kosten dan het meeste. Distributie? Ik heb er nooit iets hier aan gedaan, vergt en goede gekwalificeerde zorg! Mijn vorige auto met 245.000 km reed met de oude distributie; deze is vervangen na 3 jaar (35.000 km toen).

Als automaat occasion zeer aan te bevelen, helaas zijn er weinige op de markt. Geschakelde Kappa niet aan te bevelen; het meeste ’rij’confort (niet de vering) gooi je dan weg.

De 2.0 Liter is zeer geruisloos, de 2.4 liter in mindere maten, de 3.0 Liter is nerveus en lawaaierig in comparatie met de 2.0 (2.4) Liter motor. Tevens moet men meer in de portemonnaie tasten (gebruik ca. 1:8).

Geen noemenswaardige problemen. Deur sloten vervangen! Ook uitlaat (ieder 3-4 jaar), remmen en banden. Tot mijn verrassing (waarschijnlijk drempels) bij de laatste APK bleek de rechter achterveer gebroken, verder hierdoor geen schade. Totale extra kosten bedroegen ca. 1000 Euro!. Voor 132.000 km zelf gereden heb ik uitgegeven:

ca. 4,5 Euro/cent per gereden kilometer. Gezien de geringe afschrijving (ca. 5 cent/km) valt deze waarde erg mee. Totale kosten per km. excl. benzine bij ca. 28.000 km per jaar

Kostenplaatje na ca. 4 jaar en 9 (totaal 57) maanden en ca. 135.000 km

Verzekering(all risk) 4,0 75% korting (nu WA plus 2,0/km)
Wegenbelasting 2,5
Benzine nu 14,5
Reparatie en ond. 4,5
Afschrijving 4,0
Diversen (ANWB,enz) 1,0

De totale kosten per km ca. 0,305 Euro worden in bijzondere mate bepaald door de lage afschrijving (Waarde auto nu 4250 a 5250 Euro). Als ik de auto bij een dealer had gekocht was deze afschrijving hoger geweest.