Lada 1600 GL (1981)

autoreview

Signalement

Uitvoering1600 GL
Versnellingen4, Handgeschakeld
Bouwjaar1981
Jaar van aanschaf1981
KM-stand laatst0 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

Ik heb er twee gehad, de laatste is in 1988 van de hand gedaan. De eerste is in Egypte aangeschaft toen ik daar van 1979 tot 1982 woonde. Opvolger van een Fiat 132 die toen helemaal was uitgewoond. Ondanks alle spot over Ladas toch veel waardering: lekker soepele motor en redelijk pittig, vooral door de erg korte overbrenging. Alleen de kleur (donkerblauw) was een vergissing. De meeste taxis in Cairo waren in die tijd zwarte of donkerblauwe Ladas. Steeds als je stopte (niet voor stoplichten: daar stopt niemand voor in Egypte), sprongen er een stel Egyptenaren op de achterbank die je vertelden waar ze heen wilden. Nadat ik de deuren op slot hield bleef dit beperkt tot geklop op de ramen.
De dochter van onze Egyptische agent liet zich erop voorstaan, dat haar vader een Mercedes reed. Het arme kind was diep geshockeerd en een illusie armer toen ze zag wat we in Nederland als taxi gebruiken.

In de eerste week na aanschaf van de Lada moesten er veel losse moeren worden aangedraaid. Op een rotonde ging een wieldop rechtdoor en tegen de tijd dat ik rond was om hem op te pikken, lag hij al in in de soek tussen de gebruikte onderdelen. Verder weinig problemen. Wat lastige zitpositie: pedalen te dicht bij, vooral als je lang bent. Het hoge verbruik (1:9) en de kleine tank (39 L) komen dan goed uit: je moet er regelmatig uit om te tanken (ieder nadeel heb ze voordeel)

Terug in NL op zoek naar een tweede auto liep ik weer tegen eenzelfde Lada 1600 aan, ook donkerblauw maar van 1979. Deze had afschuwelijke rode ipv bruine bekleding. Maar hij was maar 3 jaar oud en kostte met 50,000 km op de teller slechts 2000 piek. We hebben hem nog vijf jaar gebruikt, zelfs op vakanties naar Frankrijk, Italie en Engeland (om bijtelling van de leaseauto te voorkomen: het eerste jaar had ik de aanschaf er al uit).
Snelweg rijden is vermoeiend door het hoge toerental. Hij mist duidelijk een 5e versnelling. In de bergen is de soepele motor echter in zijn element. Stuurt loodzwaar, dus goed voor de conditie. Eigenlijk rijd je in een jaren 60 klassieker met alle voor en nadelen vandien. De wegligging was voor die tijd niet slecht. Het grote dunne bakelieten stuur met metalen claxonring en het houten dashbord passen er goed bij, beter dan het smakeloze plastic van zijn opvolgers (2105, 2107 en, God betere, de Samara).

Op het laatst begon hij bij de wielkasten door te roesten en de distributieketting brak. Weggegeven aan de buurman, die er een nieuwe kop van de sloop op zette en er weer jaren mee doorreed.

In India eens een Hindustan Ambasssador meegekregen. Dat is een Austin uit begin jaren 50. Dan is een Lada ineens hypermodern. Een Ambassador gaat maximaal 100 km/uur maar bij snelheden boven de 70 zit je met het zweet in de handen om het zwalkende ding op de weg te houden. Meest beroerde zitpositie uit de geschiedenis. Wordt daar nog steeds gemaakt en met chauffeur geleverd. Overigens, de hele regering inclusief de president rijdt erin rond. (sorry, ik zag geen Hindustan bij het keuzemenu. Ook geen Peykan, de Iraanse Lada, ofwel de Hillman Hunter). Tijdreizen is nog steeds mogelijk!

PROBLEMEN

1e Lada (1981 - 1982) Wieldop verloren, moeren moesten de eerste week na aanschaf worden nagetrokken, afgebroken scharnier van de vlotter (in de woestijn, 60 km van de bewoonde wereld gerepareerd door met een kabel en de accu kortsluiting te maken op het soldeertin)
Verder geen problemen.
2e Lada (1983 - 1988) Direct na aanschaf de koppelingsplaten vervangen (moeilijk bij te komen met die korte neus), roest aan de voorschermen, 1x accu vervangen, gebroken distributieketting met gevolgen voor de kop

Dealer: nooit een gezien, nooit een cent aan uitgegeven, behalve voor APK

3,0
 • Betrouwbaarheid
  3
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  2
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

Lezersreacties (2)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens