Kia Sorento 2.2 CRDi X-clusive 4WD (2010)

Kia Sorento 2.2 CRDi X-clusive 4WD (2010)

UitvoeringSorento 2.2 CRDi X-clusive 4WD
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2011

Geweldige Sorento

Het valt me op dat er zo weinig reviews zijn van de nieuwe Sorento. Mijn ervaring wilde ik echter graag delen om wellicht ook wat andere reakties te vernemen.

Sinds begin dit jaar ben ik de gelukkige bezitter van een Sorento 2.2 CRDI X-clusive 4wd met automaat. Het is de luxe uitvoering met extra opties waaronder, 7-zits, panorama dak, standkachel, bagagerek, trekhaak en pioneer navigatie. Voor de winterperiode waarin ik ook veel onderweg ben in Duitsland het geluk gehad een mooie set wintervelgen erbij te bestellen.

Met inmiddels eeen probleemloze 15.000 km achter de rug kan ik niet anders zeggen dat de auto ons erg goed bevalt. Veelzijdig, sterke motor in combinatie met uitstekende automaat, en heerlijk comfortabel. Rijden op hoog niveau onder alle omstandigheden.

Ik had een redelijk ruim budget en zodoende veel keuze. Echter voordat ik tot mijn keuze gekomen was, heb ik vele mogelijkheden bekeken waaronder, Volvo V70 en XC60, Audi A6 avant en Q5, Ford S-max. In eerste instantie stond De KIA Sorento stond echter niet op mijn lijstje. Door een bekende werd ik hierop geattendeerd en vanaf het moment dat ik hierin proefgereden had was ik verkocht. Met name de ruimte voor de familie (met 3 kinderen), comfortabele lerenstoelen en zeker ook de soeplesse van de motor met automaat was overtuigend.

De herkenbaarheid van enkele Audi elementen in interieur en constructie wordt gebevestigd door mijn Duitse kennissen. Niet gek, wetende dat de voormalige design basis Peter Schrijer bij KIA betrokken is. De betrouwbaarheid, degelijkheid is tot nou toe zondermeer goed.

Reeds verschillende keren in buitenland op vakantie geweest waarbij het verbruik wisselend was vanwege de omstandigheden. Naar Zweden in de Winter met hoge dakkoffer, 9.3 op 100 ltr. Naar Frankrijk in voorjaar zonder koffer, 8.3 op 100ltr.
In NL met veel snelweg km rijdt ik tussen de 8.0 en 8.3, echter met veel stadskm eerder 9.4. In Duitsland met hogere kruissnelheden rijdt de auto voortreffelijk met veel vermogen over, echter op hogere snelheden, boven de 160km stijgt het verbruik vanwege frontaal oppervlak.

Auto is in vergelijking met de vorige Sorento meer als crossover gemaakt, daardoor merkbaar comfortabeler op de weg. De terrein eigenschappen zijn door de hoge bodemvrijheid echter alleszins nog redelijk. Rijdend in winterse omstandheden (sneeuw en ijs) veel profijt gehad.

Heb het vermoeden dat hij na eerste beurt cq. inlooperiode zuiniger zal worden. Tot nu toe wel wat olie bijgevuld maar de eerste geplande beurt moet bij 20.000 km volgen.

Zal hier zeker vele km mee gaan maken (ca. 40.000 km/jaar) en houdt jullie op de hoogte van mijn verdere ervaringen.

Er stond overigens een leuke review op volgende site:

update

Hierbij een update, ruim een jaar na het eerste bericht.

Enkele maanden geleden de eerste grote beurt laten uitvoeren bij 40.000 km zonder problemen, met slechts een belangrijke uitzondering. Dit betrof een defect aan een passagierslot wat spontaan ontgrendelde. Ondanks het feit dat het wel snel is vervangen door de dealer heb ik gevraagd om extra toelichting vanuit KIA maar helaas nooit meer iets gehoord. Ondanks herhaald verzoek is er nooit duidelijkheid gegeven en heeft dit zeker afbreuk gedaan aan mijn vertrouwen in het merk.

Het verbruik is ongewijzigd en sterk bepalend door het gebruik. Bij actieve rijstel en bv. veel korte afstanden richting de 1 op 10. Bij rustig rijden op en veel snelwegkm is de 1 op 13 haalbaar.

Al met al een heerlijke auto om in te rijden met veel comfort voor het hele gezin. Opvolging vanuit KIA nederland had beter gemoeten.

10,0

PRIVATE LEASE Kia Sorento