Kia Optima 2.0 CVVT Hybrid Super Pack (2013)

Kia Optima
Kia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia Optima HybridKia OptimaKia OptimaKia OptimaKia Optima HybridKia Optima Hybrid

UitvoeringOptima 2.0 CVVT Hybrid Super Pack
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2013

Optimaal!

Vorige week mijn nieuwe Optima Hybrid opgehaald bij dealer VDNS in Helmond.
Dat was al het eerste wapenfeit voor Kia, omdat deze dealer zich werkelijk in alle bochten had gewrongen om mijn auto, één dag voor mijn vakantie naar Italië afgeleverd te krijgen.
Door te ruilen met een andere dealer was hem dat ook nog gelukt; Bedankt Danny!

Van de auto zelf ben ik onderweg naar Porlezza steeds meer onder de indruk geraakt; Wát een techniek! In de Eco stand maakt de electronica van elke gelegenheid gebruik om de auto op stroom te laten rijden; het gebeurde op de autobahn dan ook geregeld dat de toerenteller op "0" viel, en ik 120km/u electrisch reed. In Zwitserland aangekomen werd het nog véél leuker; bij elke helling gingen beide motoren gelijktijdig aan de bak en werd de heuvel bestormd; zodra het ook maar iets bergaf ging, werd gelijk op (electr)motorrem geschakeld, en zag je op het display de accu letterlijk weer "vollopen". Bij de volgende helling gaf die volle accu dan weer een flinke duw bergop! Het resultaat over 887km: 6,1L/100km!Dat is één op 16,4! En dat met een volgepakte auto, voornamelijk snelweg.

Op de terugweg werd het nog gekker: Thuisgekomen stond het verbruik op 5,9L! Dat is nét geen 1 op 17; Het is mij werkelijk een raadsel hoe het testverbruik in Autoweek dan op 1 op 12,4 uit kan komen; je moet toch écht op z'n "Top Gears" testen om dit te halen!

Verder kan ik alleen maar zeggen dat de rijkwaliteit in het algemeen gewoon achterlijk goed is, zeker als de prijs in aanmerking wordt genomen. Wat voegt "Premium" hier nog aan toe? Hulde!

De Wow factor....

Zo, nu wat meer kilometertjes met de Optima Hybrid achter de rug.
Ben nog steeds erg enthousiast over met name de techniek; vrijwel alles gaat super soepel, de overgangen tussen Elektrische aandrijving en Benzine zijn niet of nauwelijks waarneembaar. Slechts bij fors accelereren schakelt de automaat nogal ruw; doe dat dan wel met de "Eco" knop UIT, deze schakelt nl. elke keer dat de auto verlaten wordt weer vanzelf in, en is dan écht een stuk trager in de accelleratie! Ff inhalen in "Eco" stand is dan geen aanrader...

De Infinity HiFi installatie is gewoon hééérlijk; klinkt werkelijk fantastisch, met name symfonische rock is kicken! Het verbruik ligt standaard zo tussen de 6.0L en 6.4L/100KM, en vind ik zeer acceptabel voor zo'n zware auto. (Géén Prius cijfers, maar gelukkig ook geen Prius....)

De auto is nog steeds een nekkendraaier van jewelste, vooral in wit, en als je geluidloos bij de pomp "aanschuift" kun je rekenen op veel positieve reacties. Ik ben nog niemand tegengekomen die de auto NIET mooi vind, alleen de wielen zijn niet ieders smaak (de mijne ook niet; iets te veel "Johnny", maar goed; €1200,- voor een ander setje is mij te zout)...

Ik houd u op de hoogte!