Kia EV6 77.4kWh Plus (2021)

autoreview

Kia EV6 77.4kWh Plus (2021)

Signalement

UitvoeringEV6 77.4kWh Plus
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2021
KM-stand bij aanschaf8 km
KM-stand laatst12.000 km
Lezerswaardering: 89%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Mijn eerste Kia: de EV6

  • 5.000 km

Midden oktober kreeg ik als 1 van de eersten in NL mijn Kia EV6 Plus RWD geleverd. Heb er nu bijna 5000 km mee gereden en heb geen moment spijt gehad van m’n keuze. Ik ben absoluut niet merkentrouw. Heb de afgelopen jaren een Mazda 6, Mazda CX-5, BMW X1 en een Volvo V60 D5 (diesel hybride) gereden. En daarnaast heel veel verschillende huurauto’s gereden op zakenreizen waaronder ook een BMW i3. Dit jaar wist ik het zeker: het is tijd om op volledig elektrisch over te stappen. Het aanbod is enorm en eindelijk zijn er ruime betaalbare modellen beschikbaar en zijn er voldoende (snel)laadmogelijkheden beschikbaar. Heb thuis zelf een Wallbox 11KW laadpaal geïnstalleerd die in combinatie met zonnepanelen het rijden heel goedkoop maakt.

De marktscan
Omdat ik enorm tevreden was over mijn V60 heb ik in eerste instantie gekeken naar de XC40 en de Polestar2. Beide vielen af: ik vond de XC40 met de korte wielbasis niet prettig rijden. De auto is nerveus en haalt het qua range niet tov de EV6 (100km minder). De Polestar2 was fijner maar had ook het range probleem. Ook rijden beide auto’s alsof het voorwielaandrijvers zijn. Het vermogen is niet goed verdeeld en dat zorgt voor onderstuur in de bocht. Ook is het Google systeem nog volop in ontwikkeling. Waar bijv adaptieve cruise control in de V60 perfect werkt neemt de Google implementatie teveel afstand en is niet verfijnd. Een app was er ook nog niet (die app van de V60 werkte al jarenlang perfect) en de wireless charger werkte wel met oude iPhones, maar niet met iPhone12.
De Tesla Model Y was ook een mooie optie, maar op het moment van de keuze kon ik geen proefrit maken en zou de auto dit jaar waarschijnlijk niet leverbaar zijn omdat de Duitse Gigafactory nog niet klaar is. De auto is nu wel leverbaar maar met een prijskaartje van 68,000 euro boven mijn budget. De proefrit in de Model 3 beviel erg goed. Lichtvoetige auto en een fantastisch touch screen. Jammer dat half Nederland er al in rijdt…
Toen naar de Volkswagen ID4: prima auto, alles in balans maar wel een beetje saai en de gebruikte materialen zijn echt niet op het niveau van wat je van een auto van 50-60 duizend euro mag verwachten. Ook de software en bediening van de ID4 is echt dramatisch. Ik blijf erbij: Duitsers moeten geen software maken. Mijn BMW X1 had een perfect onderstel, motor en automaat, maar zodra je een hulpsysteem inschakelde was alle ‘Freude am Fahren’ verdwenen: de software raakte overal door in paniek.
Op naar Ford Mustang Mach-E. Wat een rauw beest is die auto. Fun to drive. Maar die rauwheid zie je ook terug in de afwerking van het interieur. En het windgeruis was enorm. De verkoper zei dat ik dan het duurste pakket moest nemen omdat die een ‘geluidswerende voorruit’ had.
Toen ik daarna op het nieuws een item zag over de Hyundai Ioniq5 (en de aangekondigde Kia EV6), was mijn interesse direct gewekt. Mijn ervaringen met de merken zijn prima: zeer betrouwbaar, veel value voor money en in Korea rijden ze met Genesis die qua afwerking zich kunnen meten met de premium merken. Kia en Hyundai zijn met dit nieuwe platform helemaal klaar om zich te meten met de Europese fabrikanten.

De EV6 Plus RWD
Mijn keuze voor de EV6 boven de Ioniq 5 is gebaseerd op uiterlijk van de auto en het sportievere karakter. Heb de EV6 niet kunnen proefrijden en alleen de GT Line in het echt gezien. Spannend was het dus wel om de auto zonder proefrit te bestellen.

GT Line of Plus? Laat ik zeggen dat de Plus uitvoering zeer compleet is. Alles wat je nodig hebt zit erop. Om een ID4 op hetzelfde niveau te krijgen moet je die tot 60,000 euro upgraden. De GT Line heeft een luxere afwerking, draadloos opladen, headup display en matrix LED maar ook 360 graden camera, lane switching assist en inparkeren als Knight Rider. 4800 euro is voor zo’n pakket eigenlijk geen geld, maar heb er toch voor gekozen dat geld in de zak te houden. Wel voor een trekhaak gekozen. Ondanks dat ze bij aflevering beloofd hadden dat deze begin november gemonteerd zou worden is deze medio december er nog steeds niet (en is er zelfs geen nieuwe leverdatum).

Kia was wel royaal met welkomstgeschenken: een jaar lang geen abonnementskosten voor Kia Charge (10 euro p.m.) en Ionity Power (14 euro p.m.)! Snelladen voor 29 eurocent/kWh! Heb 1 keer van 9 naar 80 procent opgeladen in 31 minuten. Aanzienlijk langer dan de 18 minuten die beloofd wordt maar het was 4 graden buiten en dat schijnt uit te maken. Daarnaast een Nespresso machine gekregen. Ludieke actie van Kia om te laten zien dat je je 230V stopcontact onder de achterbank kan gebruiken om jezelf en medepassagiers op een shot cafeïne te trakteren.

Voor mij stond vast dat ik een groot accupakket wilde om zoveel mogelijk range te hebben. Ik geloof dat ik zeker 528km met een volle lading kan rijden als het 18 graden is in het voorjaar. Maar mijn ervaring met de i3 was dat je zo 30% range kan kwijtraken in de winter. Dan moest de kachel uit om thuis te komen en daar had ik geen zin in.
Het verbruik was in de eerste weken rond de 17kWh/100km (ondanks proefritjes en snel optrekken is het verbruik vooral afhankelijk van de gemiddelde snelheid en de buitentemperatuur). Nu na 5000 km en veel koud weer en snelweg kms zit ik op 19.6kWh/100km. Dat zijn geen Tesla waardes, maar voor mij zeer acceptabel.
Er wordt heel veel geschreven over verbruik van elektrische auto’s maar ik heb me in de EV6 nog geen moment zorgen over gemaakt. Hoe hoger de snelheid, hoe hoger de luchtweerstand (en die neemt ook enorm toe als het koud en nat is). Voor diesels en benzine auto’s geldt dat net zo. Alleen verbruiken die enorm veel in stadsverkeer (en geven gratis verwarming) en elektrische auto’s zijn juist in de stad in hun element. De boordcomputer geeft al vanaf een volle acculading precies aan hoeveel kms je kunt rijden. En als er nog 100km lading over is, dan kun je ook 100km rijden. En niet nog 60km als je toevallig 130km/u gaat rijden.

Comfort is voor mij belangrijk dus ik wil geen concessies doen aan de verwarming: ja stoelverwarming (voor en achter; en zelfs stoelverkoeling voor) is comfortabel maar maakt je voeten niet warm. Daarvoor moet de warmtepomp aan het werk. En daar gaat het niet helemaal goed. Warmtepompen halen hun warmte uit de buitenlucht. En warmte uit koude lucht halen gaat steeds moeilijker naar mate het kouder wordt. Dan bevriest de warmtewisselaar en moet er energie gebruikt worden om deze te ontdooien en kan er even niet verwarmd worden. Tot zo ver de theorie. In de praktijk werkt de verwarming prima, al heb ik nu een paar dagen meegemaakt dat de EV6 niet (snel genoeg) warm werd. Bijvoorbeeld als het ’s ochtends gevroren had. Ik vermoed dat de warmtepomp ondergedimensioneerd is, maar ik heb reeds vernomen dat er een call-back komt om dit probleem te fixen. Hopelijk fixen ze ook de software in de app. Heb al alles geprobeerd om de auto voor te verwarmen maar niets lukt. Echt een drama voor een functie die perfect werkte in de V60. Wel vreemd dat dit Koreanen moet overkomen. Ik heb daar regelmatig temperaturen van -20C meegemaakt in de winter. Ik denk dat ze eens op cursus moeten bij Volvo.

Ik vermoed dat ook hier de oorzaak is dat Kia heel graag Duitse automotive engineers inhuurt en het lijkt erop dat deze de app hebben mogen maken. Een onmogelijk slecht resultaat. Onoverzichtelijke prul. En wie heeft verzonnen dat als je de ‘remote’ functie op je smartphone gebruikt ieder commando eerst naar een server gaat en dan naar de EV6 wordt gestuurd??? Als ik naast de auto sta, dan moet mijn smartphone het commando via bluetooth of Wifi naar de auto sturen! De 4G ontvangst van de EV6 is namelijk zeer matig te noemen. En commando’s komen daarom vaak helemaal niet aan.

Het rijden in de EV6 is een waar genot. De lange wielbasis geeft zeer veel comfort. En ondanks dat de auto laag oogt vliegt hij moeiteloos over alle drempels. Ook de apex nemen op de rotonde is geen probleem vanwege het lage zwaartepunt. De auto ligt als een blok op de weg en in de sport mode is het heerlijk snel (ondanks de slechts 230pk). Een AWD is echt niet nodig om snel mee te komen in het verkeer. Ook is tot 130km/u er nauwelijks sprake van windgeruis. Alleen de banden zijn hoorbaar. Over de banden gesproken: ik ben nooit fan geweest van zomerbanden maar deze Kumho banden zijn de eerste en de laatste Kumho’s voor mij. Vanaf de eerste dag begon de hele auto te trillen vanaf 100km/u. En dat werkt irritant bij 130km/u. Na 2 uur sleutelen door de dealer was het probleem ‘verholpen’, maar er zit nu af en toe een random trilling in, afhankelijk van wegdek en snelheid. Op m’n V60 had ik Michelin all-season banden laten monteren door een bandenspecialist en dat maakte dag en nacht verschil met de ultrazuinige Michelin zomerbanden die er standaard op lagen.

De EV6 is uitgerust met mechanisch adaptieve dempers van ZF. En die doen zeer goed hun werk: scherp in de bochten en ‘zacht’ over klinkers’. Al wordt het nooit zo comfortabel als m’n V60 die veel meer op de Ioniq 5 lijkt. Zeker iets om over na te denken voor rijders die liever niet voelen dat er oneffenheden in het wegdek zitten.

De positie achter het stuur is goed. Met mijn 1.85m zit ik niet zo laag als dat ik graag zou willen maar ik kan het hele beeldscherm zien door mijn stuurwiel heen. En de EV6 heeft knoppen! Echte knoppen op het stuurwiel die alles kunnen wat je nodig hebt (en zelfs programmeerbaar zijn). De pedals aan het stuur zijn voor de remregeneratie. Ideaal. Gelukkig hebben zijn ze daar eigenwijs geweest en hebben ze geen B in de automaat of een setting in een submenu verborgen.
Het navigatiesysteem is niet supersnel en heeft nu al kaartupdates nodig maar heeft wel alle functies: zoeken op naam en verkeersinfo. En heel mooi: auto zoom op basis van rijsnelheid. Het meridian sound systeem staat standaard erg flets afgestemd maar heeft een mooie DSP: goede bas en surround is mogelijk als je met de settings speelt en ook zit er active noise reduction op waardoor de auto echt heel stil is.
Bij de eerste kennismaking raakte ik wel vijf keer per ongeluk de stoelverwarming touch bediening aan maar dat blijkt een kwestie van wennen. Het overkomt me nu nooit meer.
Ook was het mega irritant dat de auto op werkelijk alles piept. Het heeft even gekost om de juiste instellingen te vinden maar dat is gelukt. Ik moet nu alleen bij iedere rit de lane departure warning uitzetten (drie seconden op het knopje op het stuur drukken) en dan piept hij alleen nog als ik de auto even parkeer om de boodschappen uit te laden en ik de sleutel in m’n broekzak heb.

Heb wel nog een vervelende bug ontdekt. Als je de auto te snel in z’n achteruit zet (stap in, deur nog open, geen gordel aan, druk op start en rij alvast achteruit op de oprit) dan slaat hij in een ‘beveiliging’. Hij staat dan in contact waarbij hij alleen nog tussen P en N kan schakelen (dus geen R en D) en de start/stop knop werkt niet meer. De eerste keer was ik radeloos en heb ik wegenwacht laten komen. Die haalde de auto van de parkeerrem en toen kon ik na lang indrukken van de start/stop knop de auto weer uitzetten en opnieuw starten. Hopelijk lost Kia dit nog op met een softwareupdate.

De adaptieve cruisecontrol werkt goed en de auto steering ook. Je kunt erg fijn en veilig lange stukken snelweg rijden. Het zou alleen fijner zijn als de auto bij 130km/u wat dichter op de voorganger zou rijden zodat niet iedereen voor je neus gaat invoegen. Dat is een kwaal die alle auto’s tegenwoordig hebben. Onbegrijpelijk. Mij is altijd geleerd om 2 seconden afstand te houden (1 seconde reactietijd en 1 second om het verschil te kunnen afremmen) maar als een auto 10ms reactie tijd heeft dan kan ie best met 1 seconde afstand leven). De cruise control anticipeert helaas niet: als je 300 meter verder op allerlei remlichten ziet dan blijft de EV6 vrolijk full speed doorrijden totdat een auto in de 2 seconde gevaren zone komt en gaat dan snoeihard in de ankers. Een combinatie van radar en camera zou optimaal zijn (tip!).

Wanneer geen lane assist en auto steering gebruiken? Op 60km wegen in NL. Deze zijn vaak smal en hebben links en rechts stippellijnen (en geen middenlijn). De EV6 gaat dan met autosteering te ver in het midden rijden (waardoor een tegenligger geen ruimte meer heeft) en als je dat wilt corrigeren door op of over de stippellijn rechts te rijden dan slaat de lane assist aan het piepen. Gewoon lane assist uitzetten en zelf sturen dus.

De EV6 is groot. Veel groter dan je op basis van de foto’s zou denken. Het EV platform zorgt er ook voor dat je binnen zeer veel ruimte hebt. Drie volwassenen hebben alle ruimte op achterin. En de kofferbak is zeker ruim genoeg.
Ik heb voor Gravity blue gekozen, staat mooi maar wat ik aan EV6’en heb gezien staat iedere kleur hem geweldig.

Voor mij persoonlijk is er ook zoiets als een gunfactor. Van een merk als BMW dat zichzelf fantastisch vindt en waarbij je je blauw betaalt aan opties, ben ik minder geneigd imperfecties te accepteren dan van Kia. De EV6 mag dan niet perfect zijn, het is wel een hele fijne rijdersauto. Al met al dus zeer tevreden met mijn aankoop en ik hoop op nog vele heerlijke kms.

Wintersport

  • 12.000 km

De EV6 is een ideale auto voor de wintersport. Zie hier mijn bevindingen.

Kia heeft een aantal software updates uitgevoerd mbt de verwarming en die werken prima: geen moment meer koude tenen gehad. Het verbruik in de winter loopt wel op: de inschatting van de boardcomputer (met of zonder AC aan) is niet bepaald realistisch. Wat wel helpt is om de auto alvast aan de laadpaal voor te verwarmen (dat werkt na een software update nu ook). Over software updates gesproken: ik mis echt een OTA (over-the-air) update functionaliteit. Het platform is echt gemaakt met Steenkolen Duits design. De dealer had updates uitgevoerd en toen heb ik zelf ook nog even een update gedownload. Duurde uren en je hebt een 32GB USB stick nodig (die had ik al 2 jaar niet meer gebruikt). Regelmatig loopt de data verbinding vast. De board computer zegt dat hij prima verbinding heeft, maar de auto geeft geen updates door aan de app en navigatie kan niets meer online vinden. Gelukkig werkt het kleine reset knopje naast de volume knop prima. Wel jammer dat dat eens in de paar weken nodig is.

Dan de banden. Heb hier eerder al geschreven over de trillingen met de zomerbanden. Naar een echte bandenhandel geweest voor Bridgestone Blizzak LM005 banden. De EV6 heeft een aparte bandenmaat (235/55R19) dus het was goed zoeken naar geschikte banden. De monteurs moesten wel lachen om de ‘disco balancering’ die Kia had toegepast op m’n zomerbanden. En ik moet zeggen, de winterbanden bevallen uitstekend. Bandengeluid blijft wel een puntje van de EV6. Maar ik zat laatst in een BMW 5 serie van een vriend en het bandengeluid was luider dan bij mijn EV6. Dus zo premium is dat merk nu ook weer niet. Pas bij 130km/u neemt het windgeruis de overhand. En na mijn laatste update is er nog een irritant geluid toegevoegd: ‘active sound’ staat nu standaard aan (zacht). En ik haat het. Een elektrische auto is stil en dat is fantastisch. Dus Kia, waarom dit genot verpesten met star wars geluiden die ik iedere keer na het starten in het menu moet uitzetten?

Dan het verbruik: dat staat nu op 20.6kWh/100km. Niet heel zuinig maar best oke gegeven het feit dat ik zeer veel snelweg kms heb gemaakt en veel verwarmd heb. Weet niet goed hoeveel de winterbanden bijdragen, maar dat zoek ik nog een keer uit. Heb geen dakkoffer en gewoon de bank plat gegooid. Enorme opbergruimte, ideaal voor ski’s en snowboards. Ook heb ik in januari eindelijk mijn afneembare trekhaak gekregen. Prima ding, past ook goed in de frunk bij alle andere laadkabels. Misschien dat 1600kg trekgewicht in de zomer nog van pas gaat komen.

Dan het opladen. Wat een genot was dat! Een goede voorbereiding is het halve werk want aan het navigatiesysteem heb je niets. Je geeft je bestemming in en dan zegt het systeem: dat gaat niet lukken op één (volle) lading. Vervolgens geeft het alle laadstations weer geteld vanaf de start (huh?). Ik wil juist superchargers zien over 300km. Dus handmatig met google maps de Ionity chargers vinden en ze dan invoeren als tussenpunten. Ik behoor tot de gelukkigen die 1 jaar gratis bij Ionity mag superchargen voor een tarief van 29 eurocent. Lees: 29 eurocent per kWh in NL en B, MAAR, 29 eurocent per minuut in Frankrijk! Wauw! Twee keer in Frankrijk bij Ionity geladen: van 7 tot 90 procent in 34 minuten. Dat is 64kWh voor 9.86 euro! 15 cent per kWh op een 350kW supercharger! Dat is bijna gratis rijden. O ja, na 300km snelweg in de Ardennen in Brussel het laadrecord nog even verbroken: 239kW als piek in de zon bij 8 graden celsius. Waanzinnig. Eigenlijk een beetje eng want de laadkabel werd zelfs warm. En dan sta je naast een Peugeot e208 en een BMW iX3 die uit dezelfde Ionity laadpaal niet verder dan 50kW kwamen. Of in Frankrijk naast een VW ID3 (70kW) en Audi Q4 (100kW) er met 150kW in de vrieskou voorbij vlieg. Het snelladen maakt echt uit in tijd. Want 20-30 minuten wachten is toch echt veel acceptabeler dan 45-60 minuten.

Sowieso was laden in Frankrijk erg voordelig. In het dorp waren 2 stations van 50kWh. Helaas accepteerden ze geen van mijn drie laadpassen. Heb toen de Freshmile app moeten downloaden en betaalde 25 eurocent per kWh. Zeer acceptabel.

Buiten de software irritaties is het een heerlijke auto. Kan hem iedereen aanraden.
Op de to-do list staat nog een middagje driften. Kijk maar eens op Youtube want met de EV6 gaat dat geweldig. Nu nog wachten op de sneeuw in NL.

4,8
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    5
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Kia EV6

Kia
Kia EV6 58kWh Air (5D/CVT)
€ 729
 

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens