Kia Cee'd 1.6D CRDi VGT X-ecutive (2007)

Kia Ceed
Kia CeedKia CeedKia CeedKia CeedKia CeedKia CeedKia CeedKia CeedKia Ceed

UitvoeringCee'd 1.6D CRDi VGT X-ecutive
Bouwjaar2007
Jaar van aanschaf2007

Na een lange zoektocht naar een nieuwe lease auto ben ik uiteindelijk bij de Cee’d terecht gekomen. Na heel wat proefritjes gemaakt te hebben in andere auto’s was dit de eerste auto waarbij ik een glimlach op m’n gezicht kreeg. Heerlijke motor die zeer direct op het gaspedaal reageert (wat wel eens anders wil zijn bij common rail diesels), tevens lekker pittig, heel wat anders dan m’n toch wel erg slome vorige auto.
Ik heb er nu een week (plm 1000km) mee gereden en wil in de toekomst dan ook deze review bij gaan houden na langere tijd ermee gereden te hebben.

Ik heb voor de X-ecutive gekozen, kleur Pica zwart met als extra LM velgen en een Pioneer AVIC HD3BT navigatie. Er moet nog een frame komen om de Pioneer netjes in het dashboard te integreren maar deze is besteld door de (uitstekende) dealer. Tevens maakte deze me blij door te melden dat er inmiddels een kabeltje is zodat de pioneer ook via de stuurknoppen te bedienen is.
Nu ik toch over audio e.d. bezig ben, de speakers in de Cee’d zijn uitstekend! Ze kunnen heel wat hebben, klinken mooi zuiver en via de pioneer is echt alles helemaal in te stellen naar eigen wens.

De stoelen lijken in eerste instantie wat korte zittingen te hebben (ik ben zelf vrij lang, lange benen) maar zijn toch goed in te stellen en bieden ook op lange ritten goed comfort. Minpuntje is de zijdelingse steun in wat snel genomen bochten, die had best wat beter mogen zijn.

Het geluidsniveau in de auto is goed, bij koude motor hoor je de diesel wel iets maar klinkt niet als een oude stadsbus of iets dergelijks. Na een paar minuten is de diesel mooi stil en hoor je de motor eigenlijk helemaal niet meer (behalve bij flink door trekken maar dat klinkt eigenlijk wel lekker). Wel was ik gewend het bestuurdersraampje af en toe op een kiertje te zetten, maar dat heb ik in deze auto wel snel afgeleerd, horen en zien vergaan je.

De afwerking van de auto is zeer goed, geen kraakje, rammeltje of ritseltje te horen, geen scheve naden tussen de verschillende dashboard onderdelen etc, gewoon zeer goed!

Dit is geen dealer review maar naar aanleiding van een andere review die ik hier las wil ik toch melden dat mijn dealer meer dan uitstekend is. Ik werd zeer correct geholpen, alles werd voor me uitgezocht en gedaan, niets was te veel. Kortom, de dealer in Tiel is tevens een van de factoren geweest voor deze auto te kiezen.

Verbuik is nog weinig van te zeggen, computer geeft getalletjes aan die schommelen rond de 5,3 liter/100 km en dat bij flink doorrijden en veel files afgelopen week, zeer netjes dus

Update 20 juli 2007:

Afgelopen week afwisselend snelweg, file (A2, zucht) en in de stad gereden. Vandaag getanked, 41 liter op 740 km wat dus neer komt op zo’n 1:18. Heel tevreden over, zeker aangezien ik niet echt altijd heel rustig rijd;)

Update 3 november 2007:

Door omstandigheden nog niet het aantal kilometers gereden wat ik verwacht had maar kan al wel wat meer schrijven over deze auto.
Over het algemeen; de auto voldoet nog steeds uitstekend.
Stuurbediening voor de pioneer werkt echter nog steeds niet. Pioneer had een kabeltje hiervoor gestuurd naar de KIA dealer maar die werkte simpelweg niet. Daarna doodse stilte van zowel pioneer als kia dealer. We zien het wel, ben imiddels gewend om de pioneer rechtstreeks te bedienen en de verlichte knopjes op het stuur als kerstverlichting te beschouwen.
Inbouwframe is wel geplaats en ziet er allemaal netjes uit.
Heel af en toe, als je een korte tijd zeer constante snelheid rijdt zo rond de 90 (bij druk snelweg verkeer) zit er een heel kort hikje in de motor, alsof ie heel even geen brandstof krijgt. Het is niet hinderlijk maar als het vaker gebeurt laat ik ’t toch even nakijken.
Verder bevalt de auto zeer goed, lekker ruim en de motor blijft me verbazen, heerlijk soepel en krachtig al vanaf laag toerental.

Het verbruiksmetertje in de boardcomputer is toch wel behoorlijk accuraat moet ik zeggen. Ik controleer dit door het aantal getankte liters en verreden kilometers. Gemiddeld over al deze maanden zit ik op 1:18,7 Houdt daarbij in het achterhoofd dat ik dagelijks file rijd op de A2 dan vind ik dit nette waarden.

De auto is lekker stil en nog steeds geen kraakje te horen, perfect. Na een paar maanden gebruik vind ik wel dat de carrosserie niet erg overzichtelijk is. Ik dacht eerst dat dit een kwestie van wennen was maar niet dus. Vooral de hoek rechtsachterin is gokken bij inparkeren ;)

Ook heb ik nog geen mogelijkheid gevonden met een knopje of iets dergelijks de deuren te ontgrendelen. Op slot doen gaat prima maar als je iemand ergens ophaalt en wilt laten instappen moet je de sleutel uit het contact halen om de deuren te ontgrendelen (of van binnen uit opendoen maar achterdeuren wordt lastig dan).
Tevens is het redelijk irritant (vooral in files) dat de lampjes van de gordels aan gaan als je rijdt en weer uitgaan als je stilstaat. In een file (en zeker als het donker is) wordt je daar redelijk debiel van. Toch maar eens bij de eerstkomende beurt vragen of ze die lampjes niet kunnen disconnecten of zo.

Licht ’hikken’ (zie boven)
Voor betrouwbaarheid en gebruikskosten kan ik nog niets zinnigs invullen, heb ik de auto te kort voor.

PRIVATE LEASE Kia Ceed