Jaguar XJ 3.2 Executive (2000)

autoreview

Jaguar XJ 3.2 Executive (2000)

Signalement

UitvoeringXJ 3.2 Executive
Versnellingen5, Automaat
Bouwjaar2000
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf142.800 km
KM-stand laatst156.500 km
Lezerswaardering: 92%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Grace & Pace

 • 156.500 km

Een jongensdroom. Dat klinkt als een cliché, maar zo is het bezit van een Jaguar XJ voor mij wel. Ondanks de horrorverhalen over kettingspanners, waterpompen, versnellingsbakken en god-weet-wat-nog-meer, is het een geweldige auto. Sowieso weet je zeker dat je de mooiste hebt, op een gemiddelde Nederlandse parkeerplaats. Dan stap je in en wordt het alleen maar beter; de comfortabele stoelen, het prachtige dashboard, de kleine ruitjes, de vage sigarengeur van de vorige bezitter, het hoort allemaal bij de atmosfeer. Rijden doet-ie als de beste: de V8 is fluisterstil maar wil, zelfs als 3.2, deze kat een flinke schop onder zijn achterste geven als dat gevraagd wordt. Vooral op de lange baan heb ik nooit in een fijnere auto gereden. In de stad is het een ander verhaal: de auto is breed, lang, laag en slecht te overzien, dus als je een XJ overweegt, zoek er dan altijd 1 met parkeersensoren achter. Die van mij staat buiten dus kleine krasjes zijn niet helemaal te voorkomen - daarom heb ik ook niet zo'n vrees voor de wasstraat.

Is het een probleemloze auto? Nou nee. Toen ik hem kocht moesten de kettingspanners vervangen worden. Dat wist ik, dus had ik in mijn hoofd al bij de aanschafprijs gerekend. Heb overigens alleen de bovenste laten vervangen voor 700,- euro bij de merkdealer, inclusief een controle van de hele auto. Fanatici adviseren om ze alle vier plus waterpomp te laten vervangen en feitelijk hebben ze gelijk maar ik vond 2300,- euro extra (!) uitgaven voor het voorkomen van een relatief beperkt risico buitensporig - het zijn vrijwel altijd de bovenste spanners die stuk gaan. Die uitgave was dus verwacht, het stukgaan van het gasklephuis in de zomervakantie niet. Je zou zeggen dat je met behulp van een aluminium V8 een vrachtauto moet kunnen inhalen op een Italiaanse berghelling, maar dat lukte die van mij afgelopen juli dus niet meer. Het motorvermogen viel weg, hele kermis aan lampjes op het dashboard aan, met een hartslag van 200 de auto meteen op de eerste parkeerplek stilgezet. Een check bij de dealer in Perugia leerde dat het gasklephuis vervangen moest worden. Kosten? 'Wan-tousand-nain-hundret juuroos', aldus de ernstig kijkende monteur. Van de eerste schrik bekomen heb ik een specialist in mijn woonplaats gebeld (waar de auto sindsdien in onderhoud is) en die kon een gebruikt exemplaar monteren voor iets minder dan de helft van dat bedrag. Nog steeds geen grap maar het scheelt een slok op een borrel. Afgelopen maand moest-ie voor de APK en een beurt (490,-, viel me dan weer erg mee), waarop de monteur opmerkte dat ik een 'keurige auto' heb. Alle electronica werkt foutloos, de stoelverwarming van de passagier is de enige uitzondering. Bij rustig rijden en veel autoweg scoor ik 1 op 9,5 gemiddeld, niet verkeerd voor 1680 kilo en 240pk. Kort samengevat: een Yaris is verstandiger en goedkoper maar als je de kans hebt, trakteer jezelf op zo'n grote Brit want het is een feestje elke keer dat je erin wegrijdt.

3,8
 • Betrouwbaarheid
  3
 • Prestaties
  4
 • Comfort
  5
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

Lezersreacties (4)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens