Jaguar Sovereign 4.0 (1999)

autoreview

Jaguar XJ
Jaguar XJJaguar XJJaguar XJJaguar XJJaguar XJJaguar XJ - interieur

Signalement

UitvoeringSovereign 4.0
Versnellingen5, Automaat
Bouwjaar1999
Jaar van aanschaf1999
KM-stand bij aanschaf100 km
KM-stand laatst140.010 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Mijn gebruikservaringen van deze Jaguar

 • 133.000 km

Afgelopen jaar heb ik een half jaar in Holland gewoond en daar een abonnement gehad op autoweek. Ik kwam er eenmaal terug in België (woon in Brasschaat bij Antwerpen) achter dat ik zijn website mijn gebruikservaringen van mijn auto's met de lezers kon delen en dat ga ik nu doen.

133.000 km, na 13 jaar:
Dit is de zoveelste Jaguar bij mij, en aangezien ik met de vorige hele goede ervaringen had, wilde ik er na mijn XJ6 nog een.
In 1999 heb ik de auto nieuw aangeschaft.

De keuze viel op een sapphire bleu mettalic exterieur met oatmeal leder.
Het dashboard is uitgevoerd in notenhout. Ik vind een (nog) mooiere combinatie dan degene op mijn vorige. Dit was BRG met zwart leer.

Met deze auto maak ik vooral lange ritten zoals ritten naar familie en het buitenland. In andere auto's krijg ik vaak last van mijn rug maar in deze niet. Er zitten zeer goede stoelen in. De houding tot het stuur is eveneens erg goed.
Als achterpassagier is er ook weinig te wensen en de koffer is ook zeer ruim voor een auto in deze klasse.

Mankementen: versnellingsbak vervangen (2007), scheur in het leer (2000) en een kapotte uitlaat (2010). Ik vind dit zeer acceptabel voor een auto, ik heb het wel eens minder getroffen met een auto.

Ik zal binnenkort weer een update brengen,
Bastien Seth

Italië

 • 136.250 km

Samen met mijn schoonzoon ben ik naar Italië gereden om een beetje lekker te eten en te drinken en als het weer het toe laat (nu momenteel 10 graad) te wielrennen.

Maar even over de rit. Volkomen ontspannen zoals ik het gewend ben van deze Jaguar. Het verbruik is 1 op 8.5 dus dat is ook goed. Je rijdt wel een V8 en daar mag je ook best een prijs voor betalen vinden wij.

De wagen rijdt volkomen ontspannen voor een oude auto. Geen takjes in de auto. De X300 serie (ja, zo noemen ze deze wagen...) schijnt als opgekalefaterde ford zeer betrouwbaar te zijn en dat bewijst zich.

Na de terugrit zal ik jullie meer te vertellen,
Bastien Seth

Terugweg naar Brasschaat

 • 139.500 km

we zijn weer teruggereden naar Brasschaat en dit ging heel prettig.
3 keer moeten tanken op de terugweg met een verbruik van 1 op 9. Zuiniger dan de heenweg dus. De reacties onderweg zijn ook positief, de mensen kijken toch wel tegen je op als je een youngtimer Jag rijdt...

Helaas moet ik vanwege een etentje (ach, helaas...) de update nu afbreken. Ik zal hem snel aftypen.
Bastien

140.000 gehaald en nieuwe banden

 • 140.010 km

De XJ staat momenteel bij De Ridder in Beveren voor nieuwe banden. Het profiel was te dun. Deze set banden is 40.000 kilometer meegegaan. Tevreden dus. Morgen mag ik de auto weer ophalen. Geen tijd om me druk over te maken, ik heb ten slotte ook een nieuwe XC 70 sinds vandaag... :)

De auto is nog steeds erg goed voor een dertien jaar oude auto, nog steeds geen kraakjes of piepjes. Echt een degelijke wagen. Maar het is en het blijft een ford-product van echte kwaliteit. Voor weinig geld koop je zo'n auto, en voor weinig onderhoud kun je er een hebben. Het enige minpuntje is dus het benzineverbruik van de 4000cc V8. Daar krijgt u aan de andere kant veel comfort, snelheid indien gewenst, kracht en geluid voor terug.

Binnenkort zal ik de review weer bijwerken indien nodig.
Fijne avond en ook een fijne 1e maart morgen!
Bastien Seth

4,3
 • Betrouwbaarheid
  4
 • Prestaties
  5
 • Comfort
  5
 • Kosten
  3
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (11)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens