Hyundai Tucson 1.6 T-GDI PHEV Premium Sky (2021) #2
| Jaar van aanschaf | 2021 |
| KM-stand bij aanschaf | 8 km |
| KM-stand laatst | 3.150 km |
Zuinig door discipline
Ik geef een review over de aanschaf en het gebruik van de in België geleverde Hyundai Tucson PHEV 1.6 T-GDI Shine met een totaal vermogen van 265 pk.
Lang ben ik een Skoda rijder geweest. Ik heb 4 Skoda’s gehad maar omdat mijn verdeler niet langer deel kon uitmaken van de VAG groep wegens onoverkomelijke verschillen kwa inzicht mbt dealerschap, klantgerichtheid verkoop is deze overgestapt van Skoda naar Hyundai. Ik was en ben nog steeds tevreden over mijn verdeler maar was wel even het hoofd aan t krabben. Want of ik wel een Hyundai wilde dat viel nog te bezien. Maar na een aantal testritten met diverse modellen en types en het feit dat een paar van mijn beste vrienden ook Hyundai reden en daar dik tevreden over waren heb ik de knoop door gehakt.
Ik heb de Hyundai Tucson PHEV gekozen vanwege zijn gedurfde design. Daarnaast wilde ik (nog) niet volledig elektrisch rijden als verstokte diesel rijder had/heb ik nog wel wat last van range anxiety vanwege de nog in mijn ogen lage batterijbereik van EV voertuigen. Ik kijk wat dat betreft nog even de kat uit de bekende boom. Met de Tucson PHEV kon ik toch zo veel mogelijk elektrisch rijden en mocht ik langere stukken moeten rijden kon dat gecombineerd elektrisch en benzine.
Bij de aanschaf liet ik mij informeren door diverse films op internet die al de ronde deden. Helaas slechts over Tucson HEV voertuigen daar de PHEV gewoonweg nog niet verkrijgbaar was. Dus dat gaf een nogal vertekend beeld. Maar wat ik wel zag was de overvloed aan veiligheidsopties die standaard op/aan en in de Tucson PHEV aanwezig waren. Voor een uitgebreide opsomming kunt u terecht op de Hyundai websites. Ook mijn verdeler gaf mij uitgebreid informatie over de auto maar moest eerlijk bekennen dat de info slechts gebaseerd was op dat geen Hyundai Europe hen gaf omdat zoals gezegd de PHEV nog niet in de productie was.
Ik heb daarnaast wel bij andere merken gekeken naar de reviews van eigenaren over hun ervaringen met rijden met PHEV. Daar kwam toch wel een belangrijk ding uit naar voren. Het rijden met een PHEV heeft pas echt voordelen als je veelvuldig kunt opladen aan een publieke laadpaal (duur) of een laadpunt op je eigen oprit of in je eigen garage (kWh kosten zijn minder.
Ik had ruim voor de aanschaf van de Tucson PHEV zonnepanelen op het dak van mijn woning laten installeren. Voor mij waren de kosten daardoor minder zeker als ik ook nog een Laadunit zou laten plaatsen.
Uiteindelijk dan de Tucson PHEV besteld in mijn geval de Shine uitvoering met blauw kleur welke door Hyundai als Teal werd vermeld en tevens voorzien van een Panoramadak en Elektronische wielophanging.
Omdat de wachttijd 3 maanden waren heb ik vervolgens via een door mijn verdeler geadviseerde installateur een Laadunit van het merk Zappi type V2 (Myenergy) laten plaatsen kosten: 1300 euro inclusief de in België verplichte keuring.
Op 11 mei kon ik de Tucson bij mijn verdeler na drie maandjes wachten dan eindelijk ophalen.
Na een uur in de auto instructie over diverse zaken te hebben gehad en mij bekend te hebben gemaakt met de bediening van het 10.5” scherm werden mij de sleutels overhandigd. Zowel de batterij als de Tank waren volledig vol. Een fijne bijkomstigheid en een teken van in mijn ogen hoe klantvriendelijkheid ook kan zijn.
Verder kreeg ik ook rubberen matten voor en achter en een extra rubber mat in de kofferruimte.
Direct nadat ik de straat op ging al een wauw effect. Wat was deze auto stil! Ook de automaat schakelde soepel en zonder merkbare schokken. Wel moest ik de daarop volgende dagen nog wennen aan het Shift by wire schakelen want ik was vanuit mijn werk toch automaat rijden gewend met een schakel pookje. Maar inmiddels is het de gewoonste zaak van de wereld geworden te schakelen met de druk van een vinger op een knopje.
Tijdens mijn zoektocht naar info over hoe te rijden met een PHEV zag ik dat het bereik van de meeste auto's toch wel tegen viel. Volgens WLTP zou het bereik van de in de Tucson PHEV aanwezige 13.8 kWh grote batterij, 59 km zijn. Eigenaren van andere PHEV auto’s gaven aan dat het bereik van hun auto bij lange na niet het WLTP bereik haalden. Hun bereik varieerde van 34 tot 42 km en dat had voornamelijk met de grote van de batterij te maken en in even zo belangrijke mate de temperatuur. Over de wijze van rijden hoorde/las ik minder informatie maar dit had volgens mij een net zo grote invloed.
Bij een volgende aanvulling zal ik het hebben over het rijden met mijn PHEV hoe ik zo veel mogelijk probeer gratis te rijden en hoe ik bij langere ritten zo veel mogelijk in de EV modus probeer te rijden en dus brandstof probeer te besparen.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Hyundai Tucson

Dit zijn de beste hybride auto’s tot 50.000 euro