Hyundai Sonata 2.4i DynamicVersion (2005)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Sonata 2.4i DynamicVersion |
---|---|
Versnellingen | 4, Automaat |
Bouwjaar | 2005 |
Jaar van aanschaf | 2006 |
KM-stand bij aanschaf | 30.000 km |
KM-stand laatst | 0 km |
ERVARINGEN
Sinds een kleine week eigenaar van een Sonata. Nooit gedacht dat ik zo’n auto zou kopen. Afschrijving is gruwelijk en de voorgaande modellen waren nu niet echt toppers. Waarom dan nu wel. Ten eerste was de prijs erg interessant. Een auto van 20 maanden oud met al ruim 12.000 euro afschrijving. Ten tweede was er een test gedaan door Autoweek met een soortgelijk model, weliswaar de Style-versie i.p.v. de Dynamic-versie, maar de resultaten waren positief. Ten derde vind ik hem er gewoon goed uitzien. Al een stuk Europeser dan zijn voorgangers.
Natuurlijk kan ik nog niet veel zeggen over de auto, daarvoor is de gebruiksperiode te kort. Dat ik het toch doe, heeft als reden dat er momenteel helemaal geen recente MyReviews over de Sonata staan. Dan is het als ’zoekende’ toch prettig om in elk geval een summiere indruk van de auto te kunnen lezen. Vandaar het volgende commentaar. Overigens heb ik in de beoordelingen voor alle items ’goed’ gekozen, omdat de auto me tot op heden goed bevalt, mocht dat veranderen, dan worden de scores aangepast.
De automaat schakelt heerlijk soepel en in de auto is het buitengewoon stil. Ik moet in elk geval de radio uitzetten om te horen of de motor al draait tijdens het starten. Daarnaast is het een automaat met schakelsleuf. Dat leek me leuk, maar eerlijk gezegd ben ik er nog niet aan toegekomen om ’m echt te gebruiken. Prettig te bedienen is de climat control: twee draaiknoppen en vier simpele knopjes eronder. Ook het interieur ziet er mooi maar wel een beetje kunststoffig uit. Je kunt wel zien dat het voor die prijs uit de lengte of de breedte moet komen.
In vergelijking met de Peugeot stuitert hij ook wat meer over de hobbels. Wellicht een kortere wielbasis dan de 406? Ik heb het nog niet gecontroleerd. Vreemd genoeg spreekt men in de Autoweektes
PROBLEMEN
Geen problemen en dat zou natuurlijk ook nog niet mogen met een auto van deze leeftijd met deze km-stand.
32.000 km:
Een probleem(pje): het verklikkerlampje van het emissieysteem brandt sinds kort. Het is echter 29 december en langs gaan bij de dealer zal niet veel zin hebben. Dat moet dus even wachten tot na de feestdagen. Na de feestdagen bij Hyundai/Mazda-dealer Fakkert in Zaandam geweest voor een controle van het lampje. En wat gebeurt er terwijl de auto voor de deur van de garage staat..? Het lampje gaat uit zodra ik de motor start. Toch maar even naar binnen gereden, maar de monteur kon natuurlijk ook niets meer vinden. Om het probleem te reproduceren, ben ik met de auto naar Maastricht gereden. Prompt ging rond Sittard het lampje branden. Bij de Hyundai-dealer in Maastricht laten uitlezen en het bleek de nokkenaspositiesensor te zijn. Bleek bij de Elantra en de Sonata een bekend probleem te zijn. Storing laten wissen en enkele dagen later bij de dealer in Zaandam een afspraak gemaakt. Probleem (sensor vervangen) netjes onder garantie opgelost. Prima dus. Hopelijk is de sensor in de tussentijd vervangen door een beter type die het langer uithoudt.
Helaas, helaas. Enkele dagen geleden ging het lampje weer branden. Controle wijst uit dat het weer de nokkenaspositiesensor is. De auto gaat weer terug naar de garage om het probleem uitgebreider te onderzoeken. Hopelijk kan er dan ook naar het benzineverbruik worden gekeken, want 1 op 8,3 is toch iets teveel van het goede. Lijkt me ook niet goed voor het milieu (noch het milieu in mijn portemonnee). Op de langere afstanden valt het verbruik mijns inziens reuze mee. Het is geen zuinigheidswonder, maar ik rij er probleemloos 1 op 12 mee naar België.
Ok, daar zijn we weer. Op 19 maart ging de auto naar de importeur voor een uitgebreide diagnose. Uitkomst: de draadboom van het diagnoseapparaat van de dealer was stuk. Bij de importeur werden geen storingen gedetecteerd en na een weekje rijden en testen werd besloten met de apparatuur van de importeur naar de dealer te rijden om daar de gegevens te vergelijken. Toen werd duidelijk dat de ’fout’ bij de dealer lag. Vervelend enerzijds, maar anderzijds ben ik blij dat er geen ernstige gebreken zijn geconstateerd. Wel hebben ze bij de importeur de computer opnieuw geprogrammeerd in verband met het benzineverbruik. Maar ik hoef geen wonderen te verwachten volgens de dealer zal het verbruik rond de 1 op 9/10 blijven schommelen als gevolg van de combinatie gewicht/automaat/2,4-liter-motor. Dat laatste blijkt dus wel mee te vallen. Wellicht zijn de rijders met een zware rechtervoet gewend, want zeker op de langere afstanden (ik rij geregeld naar België) is met cruise controle en normale snelwegsnelheden toch zeker 1 op 12 te halen.
Bij 37.000 km heeft de paravan het aan een kant begeven. Hoe dat mogelijk was, is mij niet duidelijk geworden. Op de een of andere manier heeft de paravan aan de linkerkant bij de voorruit iets losgelaten, zodat bij het openen van de motorkap de punt aan het uiteinde van de motorkap een scheur veroorzaakt heeft in de paravan. Heb die meteen laten vervangen.
Het bovengenoemde verbruik verschilt nogal eens. Het is echt een auto voor de langere afstanden. Onlangs naar Antwerpen gereden en dan schommelt het verbruik zo rond de 8,2/8,4 liter per 100 km. Dat is met cruise control, airco (!) en snelheden die iets boven de wettelijke grenzen liggen (110 en 130 op de km-teller). Omdat de km-tellers altijd iets afwijken ga ik ervan uit dat ik met deze snelheden niet in aanmerking kom voor flitsboetes. Op zich geen verkeerde waarden. Verder geen problemen of vreemde zaken.
43.000 km
De auto is verkocht. Ik heb er genoeg van. Op zich zijn er geen ernstige gebreken aan de auto, maar het zijn continu van die kleine k*t-dingetjes. Is het ene opgelost, zie ik weer wat anders. Zo blijf ik naar de dealer rijden. Onderdelen zijn nooit op voorraad. Ik wachtte al een week of zes op een nieuwe display-unit voor de boordcomputer. Maar die was nog niet eens binnen bij de importeur. Ik had ondertussen een brief met de diverse klachten geschreven naar de klantenservice van Hyundai, maar wellicht krijgen ze er zoveel dat die van mij nog niet aan de beurt is. De inruilwaarde keldert harder dan de Titanic, dus ik heb ’m nu verkocht nu ik er nog iets voor terugkrijg. Helaas voor mij geen Hyundai meer.
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.